Pixabay.com
StoryEditor

Ako vybrať domček na záhradu

04.05.2023, 00:00

Vybudovanie zázemia v podobe záhradného domčeka je výhodné nielen na samostatné záhradky v kolóniách, ale i ako rozšírený skladovací priestor pri rodinnom dome. Ako vybrať optimálny?

Ak potrebujete na záhrade či záhradke, alebo v blízkosti rodinného domu vytvoriť úložný priestor pre náradie, záhradné stroje, bicykle alebo príslušenstvo k automobilu, je vybudovanie či zadováženie záhradného domčeka ideálnou voľbou. Táto drobná stavba je spravidla riešená ako samostatne stojaci objekt variabilnej konštrukcie a veľkosti, pre zhotovenie ktorého nie je nutné riešiť dodatočné povolenia (ak sa teda nechystáte vybudovať samostatný rekreačný objekt). Záhradné domčeky ponúkajú rôzni predajcovia ako hotový produkt, je však nutné si rozmyslieť, aký vám bude najviac vyhovovať.

Ponuka záhradných domčekov – na čo sa pri výbere zamerať?

Záhradné domčeky sa líšia dvomi kľúčovými charakteristikami, teda ich veľkosťou a konštrukčným materiálom. Aké sú jednotlivé výhody materiálov? Takmer výhradne sú domčeky budované ako jednopodlažné s podlahovou plochou v rozmedzí od veľmi malej (okolo 3 m2), ale po relatívne veľkú (až 30 m2). Z konštrukčného hľadiska je dôležitý predovšetkým materiál (najčastejšie drevo, plech či plast) a tvar strechy doplňujúci minimálnu výšku a odolnosť (únosnosť pri poveternosti a pevnosť krytiny). V zásade je teda dôležité sledovať tieto parametre:

  • rozmery podlahovej plochy
  • výšku
  • tvar strechy
  • materiál nosnej konštrukcie
  • materiál strešnej krytiny

S materiálovým riešením potom súvisí nielen odolnosť, ale hlavne potrebná údržba a voľba povrchových úprav.

Podľa čoho sa orientovať

Primárnym rozhodovacím kritériom pri výbere alebo návrhu záhradného domčeka, je jeho účel. Ak má domček slúžiť iba na odkladanie bežného náradia a doplnkových potrieb, je vhodné vyberať menšie modely vybavené policami, prípadne vo veľkosti, ktorá zaistí uloženie záhradnej kosačky a ďalších pokročilejších zariadení. Variabilnejšie využitie napríklad na skladovanie bicyklov či iných menších dopravných prostriedkov alebo detského kočíka, prípadne záhradného nábytku a podobne, je vhodné vyberať väčšie modely vyššou celkovou výškou.

Rozdiely v ponuke konštrukčných riešení

Drobné záhradné domčeky sú obyčajne navrhnuté o niečo širšie ako jednokrídle dvere, ktoré ich uzatvárajú, konštrukčne sa líšia predovšetkým riešením strechy, ktorá býva väčšinou rovná s navýšeným sklonom. Domčeky s väčšou podlahovou plochou ponúkajú o niečo zaujímavejšie možnosti vrátane voľby domčeka s terasou alebo iným otvoreným priestorom či možnosti využitia sedlovej strechy.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 00:49