StoryEditor

Zachrániť firmu v neistých časoch vám pomôže prezieravosť aj moderné online nástroje

24.04.2023, 00:00

Všadeprítomná inflácia, rast cien energií a aktuálne dianie na svetových trhoch je pre mnohé firmy predzvesťou ťažkých časov. Uvedené javy sa dotýkajú prakticky každého a ľudia čoraz úzkostlivejšie strážia svoje výdavky, čo znamená, že si jednoducho doprajú menej. Prinášame tipy, ako zachrániť firmu v týchto neistých časoch a na čo si dať zvlášť pozor.

Pri plánovaní brzdite svoj optimizmus

Úspešných podnikateľov spoznáte nielen podľa finančného zdravia ich firiem, ale aj schopnosti odhadovať a plánovať. Či už hovoríme o dlhodobých alebo krátkodobých plánoch, vždy by ste mali nejaký plán mať a podľa neho aj prijímať rozhodnutia. V náročnejších obdobiach sa oplatí opätovne vrátiť k vaším plánom a odhadom. Keď napríklad budete zostavovať rozpočet na najbližšie obdobie, nezaškodí, ak budete trochu pesimistom.

Akýkoľvek prílišný optimizmus vám totiž môže doslova „zlomiť väzy“, najmä ak budete rozpočtovo nastavení napríklad na znižovanie energií, úrokových sadzieb či klesajúce ceny vstupných surovín. Počítajte teda s horším, dúfajte v lepšie. Popri svedomitom plánovaní sa oplatí spraviť si poriadok v účtovníctve aj všetkých firemných dokumentoch, napríklad ak začnete používať Pohoda - ekonomický systém.

Nebojte sa jednoduchých inovácií

Obmedziť výdavky na reklamu, zastaviť akékoľvek projekty a sústrediť sa iba na to nevyhnutné. Toto je stratégia mnohých podnikateľov v ťažších časoch, sama o sebe sa vám ale vôbec nemusí vyplatiť. Na trhu sa často oplatí ísť „proti prúdu“, aj keď to spravidla nebýva jednoduché. Pochopiteľne, nemusíte sa teraz chopiť každej jednej investičnej príležitosti, ktorá sa okolo vás objaví, nestrácajte však záujem o postupné zlepšovanie procesov a zavádzanie inovácií.

Revolučné zmeny často nie sú nevyhnutné, aj tie menšie dokážu spraviť veľký efekt a zabezpečiť vám konkurenčnú výhodu. Nuž, a keď sú ešte aj cenovo dostupné, tak nie je problém zavádzať ich hoci aj počas neľahkého obdobia. Implementovať napríklad online rezervačný systém do vašich webových stránok dokáže uľahčiť prístup k vašim službám.

Strážte si financovanie

Uplynulé 3 roky boli pre podnikateľov z mnohých segmentov poriadnou zaťažkávacou skúškou, pričom podľa všetkého na lepšie časy stále ešte nesvitá. Viaceré prognózy ekonómov naznačujú, že k určite stabilizácii cien a poľaveniu inflácie by malo dôjsť až v roku 2025. Z tohto pohľadu teda bude dôsledné finančné plánovanie mimoriadne dôležité, pričom prvým krokom by mal byť dôkladný finančný audit. V ťažších časoch sa spravidla oplatí držať viac hotovosti a tým sa pripraviť na pokles dopytu, nezabúdajte, že problémom často nie je len nedostatok peňazí, ale predovšetkým nesprávny spôsob manažovania financií.

image
elements.envato.com

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 03:53