StoryEditor

Vytopenie pracoviska vás môže vyjsť poriadne draho: čo všetko hrozí a ako sa pripraviť?

24.04.2023, 00:00

Vytopenie vnútorných priestorov, či už v dôsledku náhlej poruchy, alebo zanedbanej údržby je poriadnou nepríjemnosťou, ktorou si môžete pohnevať susedov a spôsobiť veľké škody. Takéto situácie sa však nevyhýbajú ani kancelárskym priestorom či iným pracoviskám. Z pohľadu zamestnávateľa však môže byť vytopenie poriadnym problémom aj z ďalších dôvodov.

Máte podozrenie na vytopenie?

Vytopenie firemných priestorov je poriadne bolestivé, a to ako z pohľadu zamestnávateľa, tak aj zamestnanca, ktorý bude mať v tomto dôsledku poškodené osobné veci. V každom prípade utrpí aj firemný majetok, dôležité dokumenty a drahé zariadenia, ako sú počítače, kopírky či skartovačky. Voda a nadmerná vlhkosť môže všetko nenávratne poškodiť a spôsobovať aj problémy v budúcnosti.

Odvráteniu rizika môžete pomôcť aj sami. Ak ste v pozícii nájomcu, tak o akýchkoľvek podozreniach na nadmerné úniky vody by ste mali okamžite informovať správcu objektu. V takom prípade sa oplatí využiť službu detekcia úniku vody, pri ktorej sa pomocou odborných postupov presne zistí, v ktorých miestach je problém.

Príprava je základom pre minimalizáciu škôd

Hoci tým najlepším riešením je prevencia, ani napriek najväčšej snahe sa nedá vyhnúť havarijným situáciám. Pre takéto prípady je vhodné mať pripravený plán, ako z pracoviska rýchlo premiestniť to najcennejšie a zabezpečiť skorú sanáciu priestorov. Drahú techniku a dôležité dokumenty je lepšie skladovať na vyšších miestach, vhodné je tiež zvoliť strategické rozmiestnenie pre hydrofóbne sorbenty a ďalšie bezpečnostné doplnky, ktoré budú v prípade havárie rýchlo dostupné.

image
elements.envato.com

Problémy po vytopení majú aj pracovnoprávny rozmer

O tom, že vypotenie kancelárií či iných priestorov určených na prácu je poriadny problém niet pochýb. Čo je však ešte horšie, nebudete počítať iba materiálne škody. Treba si totiž uvedomiť, že vytopením priestorov často vzniká aj prekážka v práci na strane zamestnávateľa, čo znamená, že vaši zamestnanci stále majú nárok na náhradu mzdy, aj keď nemôžu prísť do práce.

Po nevyhnutných sanačných prácach prichádza k slovu aj pracovná zdravotná služba, ktorá okrem posudzovania zdravotnej spôsobilosti aj vykonáva dohľad nad pracovnými podmienkami. Mali by ste dať dôkladne skontrolovať či kancelárie sú opäť bezpečné a zamestnancom eventuálne nehrozia žiadne riziká. PZS môžete tiež využiť na poradenstvo, ako predchádzať vzniku chorôb na pracovisku, napríklad v prípadoch, ak by v súvislosti s vytopením hrozilo neskoršie plesnivenie stien.

Nuž a na záver snáď iba zdôraznime dôležitosť kvalitného poistenia, ktoré pokrýva aj prípady vytopenia v dôsledku náhlej poruchy. Vždy si pritom dôkladne skontrolujte obsah návrhu poistnej zmluvy a teda toho, či máte nárok na poistné plnenie aj v prípade, že si škodu spôsobíte zanedbaním svojich povinností resp. poruchou na vašom zariadení.

image
elements.envato.com

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 11:38