StoryEditor

Máme pre vás tipy, ako zvýšiť hodnotu vašej nehnuteľnosti

20.04.2023, 00:00

Máte dom, pozemok alebo záhradu a radi by ste zvýšili jej hodnotu? Dôvodov, prečo tak môžete urobiť je samozrejme viacero, no najčastejšie si túto otázku kladú všetci, ktorí sa chystajú predávať, prípadne nehnuteľnosť vnímajú ako dlhodobú investíciu. Nech už je váš dôvod akýkoľvek, tieto tipy budú pre vás tou správnou inšpiráciou.

Na to, aby hodnota vašej nehnuteľnosti rástla nemusíte nutne investovať do drahých a náročných úprav. Rovnako nemusíte na svojom pozemku nájsť žiadne drahé kovy alebo si ohľadom danej lokality vymýšľať rôzne legendy. V prípade, že chcete rozumne investovať do nehnuteľnosti a tým aj zvýšiť jej hodnotu, stačí keď sa zameriate na niekoľko oblastí a v konečnom dôsledku vás to ani nemusí stáť veľa peňazí. Niektoré z týchto tipov navyše zvládnete zhmotniť aj svojpomocne, stačí vám len odhodlanie a poriadna výbava, ako napríklad pracovná obuv.

Menšie opravy s veľkým efektom

Začnime trochu zoširoka. Bez ohľadu na to, či idete zlepšovať záhradu, dom alebo byt, zamerajte sa na nedostatky, ktoré sú najviditeľnejšie. Čudovali by ste sa, no napríklad nefunkčné vypínače, nekompletné svietidlá, fľakaté steny či pokazené kľučky okien dokážu spoľahlivo pokaziť prvý dojem. Ide pritom o záležitosti, ktoré sa dajú relatívne ľahko a rýchlo opraviť. V prípade pozemku sa zamerajte napríklad na najviditeľnejšie nerovnosti, kvapkajúce kohútiky či stav záhradných doplnkov. Dojem z pozemku môže pokaziť aj poškodené oplotenie, prípadne automatické závory, ktoré jednoducho nefungujú.

Zamerajte sa na energetické nároky

Záujemcov o kúpu nehnuteľnosti vždy zaujíma energetická náročnosť a preto sa ju pokúste dostať na čo najnižšiu úroveň. Opäť sa nemusíte ľakať, že by všetky riešenia museli byť nevyhnutne drahé. Postačia aj smart hlavice na radiátor, pretesnenie okien, prípadne výmena bežných žiaroviek za úsporné. V prípade, že vo svojom vlastnom „fonde opráv a vylepšení“ máte prostriedkov viac, zvážte investíciu do solárnych panelov. Ich návratnosť je síce minimálne niekoľko rokov, no ak nimi bude váš dom vybavený, určite to nebude na škodu.

image
Elements.envato.com

Napokon, v tomto smere platí jednoduché pravidlo, čím nižšia bude energetická náročnosť, tým bude vaša nehnuteľnosť v očiach potenciálnych kupcov zaujímavejšia.

 

Doprajte si pôžitok aj výhodnú investíciu v jednom

Ak patríte medzi tých, ktorí pred predajom nehnuteľnosti nechcú príliš veľa investovať, tak táto rada možno nebude úplne pre vás. No aj napriek tomu sa skúste zamyslieť nad tým, či nemáte možnosť splniť si dávny sen, chvíľu si ho užiť a následne ho využiť ako silný argument pri predaji. Čo sa týka zvyšovania hodnoty pozemku, resp. celej nehnuteľnosti, tak za stávku na istotu sú považované bazény. Stačí mať poriadny bazén a váš dom v inzercii desiatok či stoviek podobných nehnuteľností ľahko vynikne.

Oplatí sa preto nájsť si bazény Bratislava, alebo realizátora z vášho okolia a poradiť sa o možnostiach, ako dokáže byť poriadny bazén nielen radosťou pre celú rodinu, ale aj zaujímavou investíciou. Ak je reč o pôžitkoch, pochopiteľne nemusíte premýšľať iba nad bazénom, zaujímavou voľbou je napríklad aj stavba záhradného domčeka, realizácia pergoly prípadne celoročne využiteľnej zimnej záhrady.

Nepodceňujte okolie domu a zlepšite jeho využiteľnosť

Posledný tip je zameraný najmä na majiteľov domov a záhrad. Ich hodnotu totiž môžu citeľne zvýšiť aj dômyselné riešenia zamerané na využitie vonkajšieho priestoru. Nemusí ísť rovno romantický altánok a jazierko, prípadne kamenné sedenie okolo moderného kovového ohniska. V očiach potenciálnych záujemcov vaša nehnuteľnosť stúpne aj v prípade, že bude mať kvalitne vyhotovenú terasu. Jej realizáciu pritom zvládnete aj svojpomocne, najmä ak uprednostníte terasy z WPC, ktoré svojimi úžitkovými vlastnosťami budú tešiť nielen vás, ale prípadne aj nového majiteľa.

image
Elements.envato.com

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 05:42