Pexels
StoryEditor

Fotovoltika vo firme vám pomôže udržať energetické náklady na uzde

24.04.2023, 00:00

Fotovoltické zariadenia pribúdajú na strechách výrobných hál, administratívnych budov či malých podnikateľských prevádzok raketovým tempom.

Stredoslovenská energetika, a. s., (SSE) eviduje za posledných 12 mesiacov približne desaťnásobne vyšší záujem a dopyt svojich zákazníkov po fotovoltických riešeniach. Výrazne zvýšený záujem však avizujú aj ďalšie energetické spoločnosti, dodávatelia technológie aj realizačné firmy. Dôvod extrémneho záujmu o fotovoltické inštalácie je celkom jednoduchý a zrejmý. Na rozdiel od domácností – ktoré majú štátom garantované zastropované ceny energií – mnohé podniky, organizácie či samosprávy vysoké ceny energií ohrozujú priam existenčne, aj napriek čiastočnej finančnej pomoci zo strany štátu. Je teda prirodzené, že hľadajú spôsoby, ako si v tejto situácii pomôcť a vyrobiť si aspoň časť spotrebovanej elektriny vlastnými silami. Fotovoltické zariadenia na strechách sú často jediným technicky aj ekonomicky dostupným spôsobom, ako to dosiahnuť.

Výrobu elektrickej energie zo Slnka pomocou fotovoltických panelov dnes už netreba nijako zvlášť predstavovať. Technológia v posledných rokoch zaznamenala výrazný progres. Síce pomaly – po percentách, no neustále sa zvyšuje účinnosť fotovoltických panelov a vďaka masovej výrobe panelov v Ázii sa stali aj finančne dostupnejšie. Pribúdajú tak reálne praktické skúsenosti a referenčné príklady projektov vo všetkých oblastiach, vďaka čomu poznateľnosť a rozšírenie technológie v populácii stúpa. Jednoznačne najsilnejším podnetom zvyšujúceho sa dopytu po fotovoltických zariadeniach sú však vysoké ceny elektrickej energie. Tie spôsobili, že ekonomika fotovoltických projektov sa pre investorov výrazne zlepšila. Návratnosť vložených investícií pri fotovoltických zariadeniach realizovaných malými a strednými podnikmi sa podstatne skrátila a aktuálne sa pohybuje medzi štyrmi až šiestimi rokmi. V kombinácii s garantovanou životnosťou fotovoltických panelov (zvyčajne 25 rokov a viac) to pre zákazníkov predstavuje veľmi zaujímavú možnosť, ako si aj v budúcnosti udržať náklady na energie v rozumných hraniciach. Podľa riaditeľa sekcie Predaj B2C zákazníkom v SSE, Michala Jaloviara, mimoriadne vysoký záujem zákazníkov cítiť naprieč všetkými odvetviami priemyslu a služieb, zo všetkých veľkostných zákazníckych kategórií v segmente podnikateľov, a fotovoltika tak v súčasnosti dominuje nielen v ponuke riešení z oblasti obnoviteľných zdrojov energií, ale aj v ponuke energeticky efektívnych riešení všeobecne.

Stredoslovenská energetika sa príprave a realizácii fotovoltických projektov intenzívne venuje už niekoľko rokov a v súčasnosti má za sebou takmer dve stovky realizovaných fotovoltických projektov pre zákazníkov zo segmentu malých a stredných podnikov i samospráv. Fotovoltické projekty realizuje SSE komplexne: od prvých nezáväzných poradných konzultácií cez projektovanie, dodávku a montáž technológie, vlastné financovanie až po prípadný výkup elektrickej energie.

Viac informácií o fotovoltike pre svoju firmu nájdete na sse.sk/fotovoltika-firmy.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:26