StoryEditor

Ako ušetriť pri cestovaní? Nemusíte obetovať zážitky!

18.04.2023, 00:00

Už sa vám niekedy stalo, že vás po návrate z dovolenky prepadla ľútosť nad stavom vášho účtu? Nie ste v tom sami. V čase zaslúženého oddychu si jednoducho doprajeme viac. Tieto pôžitky však pominú – prázdny účet ostáva.

Potrebujete z niečoho žiť aj po nasledujúce mesiace. To však neznamená, že by ste sa mali pri cestovaní úplne obmedzovať. Ak nechcete kvôli dovolenke úplne vybieliť svoj účet, potrebujete len dobrý plán, zahŕňajúci všetko, čo túžite vidieť a zažiť. Poradíme vám, ako na to.

Stanovte si rozpočet na cestovanie

Čím detailnejšie si jednotlivé aktivity naplánujete, tým reálnejšiu predstavu získate.

image
Freepik.com

Bežné výdavky na cestovanie sú:

  • cesta (letenky/lístky na vlak, benzín, ak cestujete vlastným autom)
  • ubytovanie (hotel, hostel, Airbnb, kemp)
  • strava (reštaurácie aj nákupy v potravinách, káva atď.)
  • zábava, vstupy na atrakcie, do múzeí, národných parkov atď.
  • nečakané výdavky.

Napíšte si zoznam a zistite, koľko vás budú stáť jednotlivé položky. Začnite cestou.

Zarezervovať si letenky a ubytovanie je samozrejmosťou. Nemalé peniaze však môžete ušetriť, ak budete sledovať ponuky a urobíte rezerváciu s dostatočným predstihom.

Inokedy sa však oplatí byť spontánny – a získať výhodnú last-minute ponuku. Na zlacnenú letenku do vašej vysnívanej destinácie môžete naraziť len pár hodín pred odletom.

Takže záleží len na vás: či máte dátum a čas odchodu presne stanovený, alebo môžete pre úsporu peňazí pár dní počkať. 

Plaťte menej za cestu a ubytovanie mimo sezóny

V súčasnosti existuje veľké množstvo stránok a aplikácií, ponúkajúcich lacné letenky, lístky na vlak atď. Aplikácia vás upozorní na lacnú letenku do vami vybraného miesta.

Vo všeobecnosti však môžeme odporúčať cestovanie mimo sezóny. (1) Vtedy je všetko lacnejšie – cesta, ubytovanie, služby. Navyše si môžete aj tie najpopulárnejšie atrakcie vychutnať bez návalu turistov.

image
Freepik.com

Ušetriť môžete aj na presunoch z miesta na miesto. V každom väčšom meste funguje MHD s celodennými lístkami za výhodnú cenu. Podobne lacná je aj prímestská doprava. V autobusoch je však potrebné, aby ste mali pripravenú hotovosť, ak nebude možné si zaplatiť za lístok kartou. Sledujte cestovné poriadky autobusov a vlakov, no vyzbrojte sa trpezlivosťou – nie každá krajina sa môže pýšiť presnými príchodmi spojov.

Ak je pre vás pohodlnejšie šoférovať, auto si požičajte. Zvyčajne sa oplatí si auto vopred rezervovať online. Vyberajte si osvedčené požičovne, aby ste sa vyhli premršteným cenám. 

Možno sa aj vo vašej cieľovej destinácii nachádza pobočka vami osvedčenej autopožičovne z Bratislavy. Europcar, ktorá má pobočky po celej Európe, vám umožní si rezervovať vozidlo pohodlne cez aplikáciu, ba dokonca ho privezie priamo na miesto, kde sa nachádzate, aby ste nemuseli ani cestovať na pobočku.

Ušetrite na výbere z bankomatov

Málokto si dnes trúfne cestovať s veľkou hotovosťou v peňaženke. Je oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie nechať si peniaze na účte a vyberať len toľko, koľko v ten deň potrebujete.

image
Freepik.com

Revolut je služba, vytvorená na to, aby umožnila cestovateľom spravovať svoje financie a vyberať z bankomatov hotovosť čo najvýhodnejšie, kdekoľvek na svete.

Ak sa chystáte precestovať viacero krajín, s Revolut môžete vyberať vyše 150 rôznych mien bez skrytých poplatkov a s tým najvýhodnejším výmenným kurzom. Kartu vybavíte jednoducho online – príde vám poštou do niekoľkých dní. Prehľad o svojich financiách budete mať neustále vďaka aplikácii.

Oplatí sa šetriť na jedle?

Stravovanie sa je jednou z najväčších položiek na zozname cestovateľa. Najmä ak si radi posedíte v reštaurácii. V obľúbených destináciách vás 3 jedlá denne v reštauráciách môže vyjsť poriadne draho.

Cestovanie je navyše fyzicky náročné (zmeny počasia, dlhá chôdza) a preto energiu v podobe výdatného jedla potrebujete.

Stravujte sa zdravo aj na cestách. Neoplatí sa ostávať “na suchých rožkoch” a fastfoode. Navštívte miestne trhy, kde okrem čerstvých potravín zažijete tú pravú atmosféru v spoločnosti miestnych obyvateľov.

image
Freepik.com

Dbajte tiež na dostatok minerálov. Magnézium vám pomôže predísť kŕčom a únave pri fyzickej záťaži, dlhej chôdzi, turistike v náročnom teréne. Odporúčame vám ho doplniť aspoň pred výletom, prostredníctvom výživového doplnku či stravou, obohatenou o tento minerál.

Okrem toho si vezmite so sebou orechy a sušené ovocie, jablko, prípadne športový nápoj či minerálku. (2) Zaženiete tak malý hlad a smäd a nebudete potrebovať zastávky v bufetoch. Stihnete viac, miniete menej.

Zdravé stravovanie vám ušetrí veľa peňazí a vďaka nemu sa budete cítiť lepšie, nie len pri cestovaní. Ak budete mať neustály prehľad o svojich financiách a využijete tie najvýhodnejšie dostupné služby, nemusíte sa báť, že prekročíte svoj rozpočet. 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. apríl 2024 16:45