StoryEditor

Investičné zlato nakupujte na dlhší čas

30.03.2023, 00:00

Zlato v čase neistoty vždy funguje ako záchranný prístav pre investície. Ako je tomu aktuálne a prečo je dôležité vlastniť zlato pri poistení si budúcnosti, sa pýtali HN Slavomíra Fogaša, obchodného riaditeľa spoločnosti GoldSafe.

Kým bankový sektor v USA hlási ťažkosti, tak cena zlata na medzinárodných trhoch vyskočila. Čomu pripisujete takýto vývoj? Čo to znamená pre investorov, ktorí by mali záujem o kúpu zlata?

Zlato v čase neistoty vždy funguje ako záchranný prístav pre investície. Dopyt po zlata sa zvyšuje a preto rastie jeho cena. Investori sú v očakávaní, aký veľký problém budeme mať s bankami a či to nebude spúšťačom krízy podobne ako tomu bolo v roku 2008. Cena zlata krátkodobo zareagovala prudkým rastom, dlhodobo však rastie kvôli celosvetovo rastúcemu štátnemu dlhu a zvyšovaniu množstva peňazí v obehu centrálnymi bankami, čo spôsobilo aktuálne vysokú infláciu.

Aké faktory zvyšujú dopyt po zlate na trhoch, a naopak, ktoré znižujú?

Zlato funguje v portfóliu ako poistka pred zlými časmi. Ak očakávame zlé časy, dopyt po zlate sa zvyšuje, a naopak, ak investori očakávajú „svetlé zajtrajšky“, dopyt je nižší a cena zlata klesá. Dlhodobo sa však dopyt po zlate zvyšuje, pretože každý investor chce mať vo svojom portfóliu poistku voči zlým scenárom. A nielen investori, ale aj centrálne banky začali po dlhom čase nečinnosti nakupovať zlato do svojich zlatých rezerv. Preto si každý investor logicky kladie otázku, že čo je dobré pre centrálnu banku, bude dobré aj pre neho.

Zlato sa považuje za istotu čo sa týka ochrany majetku či úspor. Do akej miery však aj reálne dokáže investičné zlato ochrániť majetok?

Inflácia je rast ceny tovarov a služieb pre nás všetkých. To v podstate znamená, že si za rovnaké peniaze v peňaženke vieme kúpiť stále menej a menej. Zlato z dlhodobého pohľadu funguje ako ochrana pri raste cien tak, že si za jeden gram zlata viete kúpiť dnes približne rovnaký počet pecňov chleba ako pred 10 alebo 20 rokmi alebo 100 rokmi. A inak to asi nebude ani v budúcnosti. A to je jedna z hlavných úloh mať zlato v portfóliu.

Do akej miery zohráva dôležitú rolu zlato v investičnom portfóliu, najmä v dobe vysokej inflácie?

Svetová rada pre zlato (World Gold Council) vo svojej analýze uvádza, že mať zlato v portfóliu je v časoch vysokej inflácie viac ako vhodné. Neznamená to, že ak je rast inflácie ročne o 10 percent, cena zlata narastie okamžite o 10 percent. Dlhodobo však zlato v portfóliu pôsobí ako stabilizátor aj v časoch vysokej inflácie.

Cena zlata podobne ako aj ceny iných komodít vrátane drahých kovov taktiež podliehajú rôznym výkyvom v čase na trhoch. Do akej miery sú tieto zmeny rizikové pre investorov?

Pri nákupe investičného zlata by nemal investor špekulovať a kupovať ho na niekoľko mesiacov. Nakupovať investičné zlato by sme mali na dlhší čas, ideálne navždy. Pri každej dlhodobej investícií je vhodné postupne dokupovať a zväčšovať jej podiel v portfóliu. Týmto postupom získame priemernú cenu a v prípade výkyvov na finančných trhoch nebudeme mať vrásky na čele.

Je investícia do zlata výhodná teda najmä v dlhšom časovom horizonte?

Určite je vhodné nakupovať zlato na dlhší čas. Našim klientom hovoríme, že ideálny scenár bude ten, ak zlato nikdy nebudú musieť predávať a ostane pre ďalšie generácie. Samozrejme, aj krátkodobo môže cena zlata prudko narásť, čoho sme teraz svedkami. To by však nemal byť hlavný dôvod nákupu zlata.

Ako sa vlastne prejavuje výnosnosť zlata z dlhodobého hľadiska?

Zlato za posledných 20 rokov zarobilo investorom priemerne 8,7 percenta ročne. Je to priemer, to znamená, že niektoré roky sa mu darilo veľmi dobre a niektoré roky bolo aj v strate.  Keďže zlato nemá úroky alebo dividendy, ide iba o rast ceny zlata. Je to síce pekné číslo, ale znova opakujem, zisky na zlate by mali byť až druhoradou motiváciou pre nákup zlata. Zisk poteší každého investora, ale hlavným dôvodom je ochrana majetku pred zlými scenármi – vojnou, krízou alebo vysokou infláciou.

Priblížili by ste možnosti Slovákov pri investícii do zlata?

Sú dve možnosti nákupu zlata. Papierové zlato vo forme certifikátu na burze a fyzické zlato vo forme tehličiek a mincí. Zlatu na burze hovoríme aj papierové preto, lebo ho nemáte v ruke, teda vlastníkom ste iba na papieri a fyzicky je uskladnené v trezore niekoho iného. Na burze kupuje investor zlato hlavne v prípade, ak chce zarobiť na raste jeho ceny. Je to špekulácia s cenou a často sa kupuje na krátku dobu – na mesiacov alebo rokov. Nákup zlata vo fyzickej forme je skôr strategický nákup na dlhšie obdobie. Investori pri ňom očakávajú okrem rastu ceny hlavne to, že ak sa stane niečo zlé, majú v rukách hodnotu, ktorú pozná takmer každý.

Na čo treba dávať pozor pri kúpe zlata na burzách?

Zlato na burze môžete kupovať tak, že si kúpite kontrakt na burze, ktorý je na konci krytý zlatom, teda reálne zlato existuje, ale je uložené v trezoroch burzy. Alebo je to kontrakt, ktorý vôbec nie je krytý zlatom a protistranou je banka alebo obchodník na burze. Ako pri všetkých investíciách na burze, aj burzové zlato má riziko protistrany. To znamená, že ak protistrana, ktorá skladuje vaše zlato, alebo firma, ktorá vydala akcie, alebo štát, ktorý vydal dlhopisy skrachuje, nedostane nič. Týmto však nechcem strašiť, je to bežné riziko, s ktorým každý investor počíta, či už v dobrých alebo zlých časoch. Ak kupujete burzové zlato ako ochranu, v prípade krachu vám nepomôže.

Na čo by mal dbať kupujúci, ktorý má záujem vlastniť investičné zlato fyzicky?

Aj pri tejto investícií platí základne pravidlo: Dva krát meraj a raz rež. Zlaté mince a tehličky nekupujete na pár dní, preto pri nákupe by mal každý investor dodržať minimálne dve základne pravidlá. Nakupovať zlaté tehličky a mincí, ktoré vyrobili najlepšie mincovne na svete, aby ho mohol potom ľahko predať alebo použiť. Po druhé by mal investor kupovať zlato u renomovaného predajcu, pretože bude mať istotu, že zlato je pravé a nákup bude bezpečný. Nákup zlata nie je raketová veda, ale keďže takýto nákup sa nerobí každý deň, je vhodné vidieť predajcu a nechať si odpovedať na všetky dôležité otázky nielen pri nákupe, ale aj pri výkupe.

Ako funguje spätný výkup zlata?

Zlaté a strieborné mince a tehličky od renomovaných mincovní môžete kedykoľvek predať kdekoľvek na svete. Je to ako keby ste vlastnili doláre, ktoré poznajú v každej dedine. Dobrý predajca garantuje spätný výkup svojím klientom aj neklientom, ale predať zlato je možné u akéhokoľvek predajcu. Postup je podobný, ako pri nákupe. Zlato sa preverí na mieste a klient odchádza s peniazmi.

Aké typy investičného zlata existujú vo fyzickej podobe a prečo sú medzi nimi rozdiely?

Investičné zlato vo fyzickej forme môžete nakúpiť vo forme zlatých mincí alebo zlatých tehličiek. Medzi mincami a tehličkami sú malé rozdiely, a ak vlastníte jednu uncovú zlatú mincu, alebo zlatú tehličku, je to rovnaké.

Čo by ste odporučili bežným záujemcom pri výbere vhodného zlata? Do akej miery sú vhodné napríklad zlaté mince?

Dôležitejšie ako to, či si kúpite mince, alebo tehličky, je ich veľkosť, teda hmotnosť. Platí to, že menšie tehličky, alebo mince sú drahšie v prepočte na jeden gram zlata, ale zároveň získate flexibilitu pri spätnom predaji alebo použití. Je to podobné ako s peniazmi. Každý z nás pozná, že platiť 500 eur bankovkou v obchode je nočná mora. Rovnako je dôležité, či kupujete zlato ako rezervu pre svoju rodinu do budúcnosti, ideálne na vždy, alebo bude zlato vaša investícia na sedem rokov. Veľkosť a rozloženie nákupu je v týchto prípadoch rôzne a je vhodné poradiť sa s predajcom, aby pripravil nákup na mieru tak, aby spĺňal dôvod, prečo to kupujete.

Ak má niekto úspory a nechcel by moc riskovať, odporučili by ste tie peniaze investovať do akcií, do zlata alebo nehnuteľnosti? Ktoré varianty majú aké výhody a benefity?

Odpoveď je veľmi jednoduchá – diverzifikácia. Ak si budujete dlhodobý majetok, je vhodné nakupovať akcie, dlhopisy, zlato, ak to je finančne možné, mať nehnuteľnosť a mať aj nejakú hotovosť. Hovoríme tomu portfólio do každého počasia. U nás odporúčame portfólio rozdelené takto: 25 percent akcií, 25 percent dlhopisov, 25 percent hotovosti a 25 percent zlata. Raz ročne sa na to pozrieť a dokúpiť to aktívum, ktorého máme aktuálne menej. Pri očakávaní horších časov je vhodné zvýšiť množstvo zlata. Ak budeme očakávať dobré časy, môžeme mať viac akcií a podobne. Prípadne si rozdelenie môžeme urobiť aj s pridaním nehnuteľnosti. Dôležitá je diverzifikácia rizika. Na každú oblasť si nájdite odborníka, overte si jeho radu ešte u niekoho iného a urobte, čo hovorí.

image

Slavomír Fogaš, obchodný riaditeľ spoločnosti GoldSafe

Goldsafe

Popri zlate viacero ľudí prejavuje v dnešnej dobe záujem aj o kúpu striebra. Prečo a v čom môže byť popri zlate striebro ako investícia výhodné?

Striebro bolo v minulosti rovnako ako zlato menový kov, teda peniaze. Dnes ho investori považujú za zaujímavé preto, lebo je jeho cena nízka v porovnaní s cenou zlata. Dlhodobý pomer hovorí, že za jednu uncu zlata bolo možné v minulosti nakúpiť 15 – 30 uncí striebra. Aktuálne je pomer na úrovni 1:85. Striebro má zaujímavý potenciál rastu ceny.

Ako sa dá kúpiť striebro?

Rovnako ako pri zlate, striebro môžete nakupovať ako mince alebo tehličky. Je vhodné kupovať renomované mincovne, aby bol spätný predal alebo použitie ľahšie a bez dodatočných nákladov. Striebro však na rozdiel od zlata má DPH. Preto je potrebné nakupovať striebro na dlhšie obdobie, minimálne na 10 rokov.

Čo je garanciou, že predajca predáva pravé zlato či striebro? Podľa čoho dokáže kupujúci identifikovať a overiť, že má do činenie s predajcom, ktorý je oprávnený predávať spomínané drahé kovy a má k tomu aj príslušné podklady, dokumenty, povolenia?

Každý predajca by mal byť registrovaný na Puncovom úrade SR, kde má udelenú zodpovednostnú značku. Ale to samo o sebe nezaručí pravosť zlata. Renomovaný predajca garantuje pravosť predávaných tehličiek a mincí tým, že ich nakupuje priamo v mincovni a vie ich overiť pri predaji. Dnes už pomocou prístrojov, ako sú magnetická váha alebo prístroj na overenie vodivosti vieme s istotou overiť, či sa jedná o zlato alebo nie. Rovnaký postup pri overení odporúča Puncový úrad SR.

Aké drahé kovy sú ešte trendové okrem zlata a striebra?

Medzi drahé kovy, ktoré si môžete okrem zlata a striebra bežne kúpiť, patria platina a paládium. Nákup týchto mincí alebo tehličiek odporúčame iba skúseným investorom pri dlhodobom horizonte. Cena paládia a platiny je volatilná a môže sa hýbať aj v desiatkach percent v krátkom čase. Preto je vhodné sa poradiť pri nákupe.

Ako vplýva na hodnotu zlata či striebra technologický vývoj a výroba produktov, v ktorých sa zlato či striebro využíva?

Dopyt zo strany priemyslu alebo šperkárstva je pri drahých kovoch významný. Zlato a hlavne striebro sú výbornými vodičmi, čo znamená, že ich použitie sa stále rozširuje. S nadhľadom sa hovorí, že striebro má 10-tisíc využití v priemysle. S každým ďalším využitím jeho význam bude rásť, čo podporí rast ceny.

Do akej miery môže cena investičného zlata sa líšiť medzi rôznymi predajcami na Slovensku? Existujú kritériá čo sa týka určenia ceny zlata pri kúpe alebo predaji?

Každý predajca má stanovený vlastný cenník a maržu. Ceny sa môžu líšiť a je preto vhodné porovnať si veľkých predajcov. Dôležité je rovnako opýtať sa na rozdiel medzi nákupnou a výkupnou cenou zlata. Pretože sa vám môže stať, že síce zlato nakúpite výhodnejšie, ale pri spätnom výkupe u toho istého predajcu dostane menej ako inde.

Aké sú poplatky pri nákupe investičného zlata?

Fyzické zlato vo forme tehličky a mincí musí niekto vyťažiť, vyraziť, dopraviť a vykúpiť v prípade potreby. Preto má fyzické zlato prirážku, teda takzvanú prémiu, ktorá sa pripočíta k burzovej cene zlata. Platí pravidlo, že pri menších tehličkách a minciach je prirážka vyššia ako pri väčších. Prirážka pri najbežnejších tehličkách o hmotnosti jednej unce je aktuálne približne 5 – 6 percent. Dôležité je, že tento poplatok platíte iba raz. Pri fyzickom zlate nemáte každý rok správcovský poplatok alebo výkonnostný poplatok. Zlato si kúpite a je vaše. Nemusíte už žiadnemu predajcovi nič platiť.

To znamená, že najlepšie je kupovať čo najväčšiu tehličku?

Väčšie tehličky a mince sú o niečo lacnejšie v prepočte na gram zlata, ale ste pri spätnom predaji alebo použitiu menej flexibilný. Je vhodnejšie nakúpiť za rovnakú sumu menej tehličiek ako mať všetky peniaze v jednej veľkej tehle. Ak budete potrebovať odpredať iba časť, pri veľkej tehličke sa to nedá. Je vhodné sa poradiť s predajcom, aby konkrétne pre vás pripravil nákup na mieru. Dôvodom môže byť sporenie na dôchodok, rezerva pre rodinu, investícia alebo ochrana pred infláciou. Nákup na mieru je zdarma a odhalíte, ktoré tehličky a mince sú vhodné pre vás.

image
Goldsafe

Ako vidíte ďalší vývoj ceny zlata? Môže poskočiť ešte oveľa vyššie?

Je ťažké robiť krátkodobé prognózy a hlavne sa to ani objektívne nedá, keďže blízku budúcnosť nepoznáme. Dlhodobo sa očakáva, že vyššia inflácia spôsobí nárast všetkých fyzických aktív, zlato a striebro nevynímajúc. Významný správca fondov Incrementum AG, ktorý každoročne pripravuje rozsiahlu publikáciu o zlate „In gold we trust“, hovorí, že aktuálne desaťročie môžeme pokojne nazvať desaťročím zlata. Incrementum AG očakáva, že v konzervatívnom scenári bude cena zlata v roku 2030 na úrovni 4-tisíc dolárov za trojskú uncu. Pri problémoch to môže byť 10-tisíc dolárov. Znova však zdôrazňujem, že nie je dôležité, aká bude cena zlata v roku 2030, ale to, či zlato vôbec investor má. Bude síce pekné, ak bude cena 10-tisíc dolárov, ale pravdepodobne to bude znamenať, že si za jednu uncu zlata znova budeme vedieť kúpiť ten istý počet pecňov chleba, ako dnes.

Odporučili by ste nakúpiť zlato čím skôr alebo by mali záujemci vyčkať?

Staré čínskej porekadlo hovorí: Najlepší čas na nákup zlata bol pred 20 rokmi, druhý najlepší je dnes. Nik nepozná budúcnosť, takže predpovedať, čo sa určite stane, je nezodpovedné. Ak zlato ešte investor nemá, mal by si nejaké kúpiť bez ohľadu na cenu a postupne v pravidelných intervaloch ho dokupovať. To isté platí aj pre iné investície. Ak niekto napríklad dnes predal nehnuteľnosť, peniaze by podľa môjho názoru mal rozdeliť na viac časti a postupne investovať do všetkých oblastí – akcie, dlhopisy, zlato a nechať si nejakú hotovosť. Je to bezpečnejšie a budú pripravené na všetky scenáre – zlé aj dobré.

Kým akcie aj pre vypuknutie vojny na Ukrajine padali, zlato sa držalo. Do akej miery? Bude tomu tak naďalej, keďže vojna pokračuje?

Neistota a strach nie sú dobré pre akcie a sú naopak dobré pre zlato. Ak bude vojna pokračovať, budeme stále cítiť napätie na finančných trhoch. Aj vojna na Ukrajine nám ukázala, že diverzifikácia má veľký zmysel pri plánovaní finančnej budúcnosti. Ak mal niekto na Ukrajine investície iba nehnuteľnosti, život sa mu zmenil z hodiny na hodinu. A nehnuteľnosti si do zahraničia neviete zobrať so sebou.

Je podľa vás aj sporenie do zlata rozumným spôsobom ako sa zabezpečiť a sporiť si napríklad aj na dôchodok?

V krajinách západnej Európy je to bežný spôsob a v USA si takto môžete sporiť priamo zo svojej výplaty vo forme odvodov na dôchodok. Klienti v jednoduchosti nakupujú postupne gramy zlata a budujú si ďalšiu rezervu popri sporení v akciách a dlhopisoch. Pri sporení v zlate je však dôležité, aby ste sporili v reálnom zlate a mali možnosť si aspoň raz za rok alebo dva vybrať zlato vo forme tehličky alebo mince. Iba tak bude vaše sporenie plniť funkciu ochrany majetku.

Aká je hlavná výhoda sporiť si v zlate?

Pri každom sporení sa so sporiteľa stáva investor. Každá investícia so sebou nesie riziko protistrany. Napríklad pri sporení v dlhopisoch je protistranou štát, ktorý dlhopis vydal a investor musí veriť, že štát jedného dňa nevyhlási, že jeho dlhopisy sú napríklad neplatné a investor príde o svoje peniaze. Alebo skrachuje spoločnosť, v ktorej si sporí na dôchodok. Zlato je jednou z mála investícií, ktoré nemá riziko protistrany. Investor si pravidelne vyberie zlato vo forme tehličiek a netrápi ho žiadny krach štátu alebo firmy. Zlato ako kov nemôže skrachovať.

Aké sú poplatky pri sporení do zlata?

Pri sporení v zlate si je potrebné dať pozor, pretože výška poplatku sa u jednotlivých predajcov môže výrazne líšiť. Okrem poplatku – prirážky, ktorá môže byť neférovo vysoká, napríklad 20 percent, platí klient u väčšiny predajcov aj iné poplatky. Často predajcovia účtujú vstupný poplatok vo výške 100 až 2-tisíc eur, čo je odmena pre finančného poradcu. A tieto poplatky zbytočne predražujú celé sporenie. U nás v sporení tento vstupný poplatok nemáme a cieľom je, aby bola prirážka pri každom z typov sporení čo najnižšia a klient sporil v zlate najvýhodnejšie na trhu. Najlepšia rada je znova tá istá, ako pri jednorazovom nákupe zlata. Opýtajte sa predajcu na poplatky alebo ho požiadajte, aby vám porovnal všetky sporenia v zlate na trhu a uvidíte, ktoré je pre vás vhodné.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 05:07