StoryEditor

Najlepší fotomobil súčasnosti prekvapil aj v profesionálnom štúdiu

23.11.2022, 00:00

Čo myslíte, potrebuje mať dnes fotograf v štúdiu ešte drahé fotovybavenie alebo mu postačí aj smartfón? Odpoveď vás možno prekvapí. Mnohí výrobcovia si dávajú čoraz viac záležať na tom, aby prinášali fotoaparáty na tak vysokej úrovni, že dokážu zachytiť fotografie porovnateľnej kvality s tými, ktoré zvečníme zrkadlovkou. Len nedávno svet spoznal nového kráľa mobilnej fotografie, ktorým je podľa rebríčka DXOMARK vlajková loď Mate 50 Pro od Huawei. Ako si však viedol v teste profesionálneho fotografa?

Na fotografický test si novú vlajkovú loď Mate 50 Pro od Huawei požičal profesionálny fotograf Lukáš Kimlička. Ako modelku si na pomoc zavolal speváčku Moniku Bagárovú a spolu sa vrhli na test jeho fotografických možností. Popri testovaní Lukáš spomenul aj zopár užitočných rád, ako si pomocou smartfónu môžete vykúzliť profi fotky ako vystrihnuté z časopisu aj vy.

Smartfón a fotoaparát v jednom

Pokiaľ ide o samotné fotenie, smartfóny dnes disponujú niekoľkými režimami, ktoré fotoaparát automaticky prednastavia a jediné, čo ostáva urobiť, je už len stlačiť spúšť. Na výber máte z niekoľkých profesionálnych režimov, vrátane režimu Portrét, Makro, Monochromatic, Noc, či režimu Ultra-Wide Angle, ktoré si vyskúšal aj sám fotograf, Lukáš Kimlička, ktorý si na pomoc do štúdia ako modelku prizval krásku Moniku Bagárovú. Dvojica spolu strávila kreatívne poobedie, počas ktorého vytvorili naozaj úchvatné fotografie, o ktorých by len ťažko niekto uhádol, že boli vytvorené smartfónom a nie profesionálnym fotoaparátom.

Majster portrétov

Podľa Lukáša je alfou a omegou fotenia portrétov práve svetlo. Ak chcete mať peknú fotku, musíte mať jednoducho dostatok svetla. “Dobrým tipom je v tomto prípade postaviť sa oproti oknu alebo inému svetelnému zdroju,” prízvukuje Kimlička. Následne už zostáva len zapnúť režim Portrét, ktorý ma prednastavené všetky dôležité parametre na mieru tak, aby vznikol dokonalý snímok na počkanie. Ak to ale chcete posunúť ešte o level vyššie, stačí si v telefóne vybrať režim PRO a všetky parametre si upraviť podľa vlastných potrieb, navrhuje známy fotograf.

Čierno-biele snímky na úrovni

“Ak chcete vyskúšať niečo nové, vyskúšajte režim monochromatickej fotografie”, radí odborník z brandže. Tento režim automaticky nastaví optimálne vyváženie čiernej a bielej, vďaka čomu viete aj z obyčajnej fotografie vyčarovať dokonalé umelecké dielo.

Profesionálne snímky aj v zlých svetelných podmienkach

V prípade, že na fotografovanie v obyčajnom režime nemáte dostatok svetla, Lukáš odporúča siahnuť po režime Noc. “Vďaka nočnému režimu sú fotografie dostatočne presvetlené a bez zbytočného šumu. Tento režim všetko nastaví za nás, a my vďaka tomu získame svetelne ideálnu fotografiu,” necháva sa počuť fotograf.

Širokouhlé fotografie bez problémov

Zlaté pravidlo fotenia znie: Ak máte málo priestoru alebo fotíte v stiesnených podmienkach, využite širokouhlý objektív. Týmto pravidlom sa, samozrejme, riadi aj sám Lukáš. Dokonca ho odporúča využívať aj napríklad pri fotení celej postavy modelky tak, ako to využil on pri fotení krásnej Moniky Bagárovej. “Ak fotíte celú postavu, foťte vždy zospodu, vďaka čomu bude mať modelka dlhšie nohy,” radí Lukáš.

Ako na detaily?

Ak chcete na fotografii zachytiť tie najmenšie detaily, zvoľte na fotoaparáte režim Makro alebo Supermakro. “Pomocou tohto režimu dosiahnete detailné fotky zblízka, či už rastlín, hmyzu, alebo môžete byť kreatívni ako ja a vyskúšať si to s modelkou,” dodáva na záver Lukáš Kimlička.

Profesionálny fotograf v tele smartfónu

Smartfón Huawei Mate 50 Pro sa môže pochváliť silným duom fotoaparátov, ktoré otvárajú novú éru smartfónovej fotografie. S prednou selfie kamerou si vďaka 13 Mpx fotoaparátu vyčaríte dokonalé selfies, či “groupies” na počkanie, ktoré sú hneď pripravené na zdieľanie na vašich sociálnych sieťach. Skrátka nepríde ani zadný fotoaparát. Model Mate 50 Pro je totiž vybavený hlavným 64 Mpx zadným teleobjektívom, 13 Mpx ultraširokouhlým fotoaparátom a 50 Mpx fotoaparátom s ultra clonou.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 21:24