StoryEditor

Robotické kosačky kráčajú v šľapajach robotických vysávačov, budú nám roboty jazdiť aj po záhrade?

23.06.2022, 00:00

Spomínate si ešte na to, ako ste museli každý druhý deň vyťahovať vysávač, bojovať s hadicou a káblom, ktorý sa všade zasekával, aby ste povysávali váš príbytok? Vieme, že väčšina z vás už nie, lebo si do domácnosti zaobstarali pomocníka v podobe robotického vysávača. Dala by sa podobne uľahčiť aj práca na záhrade? Odpoveďou sú robotické kosačky.

Žiť v 21. storočí prináša mnoho výhod, život nám totiž neuveriteľne uľahčujú technológie. Tak ako sa v minulosti prala bielizeň v rukách, dnes si nevieme predstaviť život bez automatickej práčky, riady za nás umýva umývačka riadu a roboty sú súčasťou našich životov.

Aj vysávanie bolo dlho len o boji s hadicou a káblom, aby sme dokázali povysávať celý byt či dom. Otravné to bolo najmä pre tých, čo vlastnia domácich miláčikov alebo malé deti a museli vysávať niekoľkokrát do týždňa. A potom to prišlo, prvé robotické vysávače.

Ruku na srdce, ako veľmi ste sa tešili, že stačí ťuknutie na obrazovku vášho smartfónu a ten cez aplikáciu zapne vysávač, ktorý zmapuje celý váš príbytok a povysáva ho bez vašej asistencie? Nemusíte byť dokonca ani doma!

Vo vnútri domu nám už pomáha mnoho technologických pomocníkov, čo ale so záhradou? Kosačky už síce majú pohon a výkonný motor, a tak ich ťahanie po záhrade nie je tak náročné ako v minulosti. Stále im ale musíte asistovať a viesť ich, určovať smer. Namiesto času, ktorý trávite kosením, by ste sa na terase mohli hrať s deťmi alebo čítať knihu pri šálke kávy. Robotická kosačka vám tieto vyhliadky ponúka. Povedzme si o nej viac.

image
Robotická Kosačka Husqvarna

Ako funguje robotická kosačka?

Váš pozemok bude nutné ohraničiť káblom, ktorý nainštalujete pod trávnik. Odporúčaná je hĺbka od 3 do 10 centimetrov, ale hraničný kábel viete pomocou kolíkov nechať aj na povrchu pri hraniciach trávnika. Kábel bude kosačke určovať hranice, pokiaľ môže kosiť. Zabráni sa tým tomu, aby neprešla do skalky, štrku, ktorý máte okolo plotu na záhrade či nenarazila do okrasných drevín a krov.

Ovládate ju jednoducho cez aplikáciu v mobile, podobne ako vysávač doma. Stačí kliknutie a pustí sa do práce, zatiaľ čo vy si vyložíte nohy v záhradnom kresle na terase.

Nové modely majú zabudovanú GPS, vďaka ktorej sa kosačka nebude vracať na miesta, kde už pokosila, a tak prejde celú záhradu za kratší čas. GPS ju chráni aj pred krádežou spolu s PIN kódom, ak by ste robota nechali kosiť plochu pred domom a báli sa dlhých prstov niekoho cudzieho, komu by sa zapáčilo, ako šikovne kosí bez vás.

Funguje na batériu a nabíja sa vo svojej nabíjacej stanici, rovnako ako robotický vysávač u vás v obývačke. Nové modely sami vedia, že sa ich batéria vybíja a zájdu do stanice, aby sa nabili. Vďaka tomu, že robot funguje na batériu, nevytvára žiadne emisie, ako klasické benzínové kosačky. Okrem iného má aj nízku spotrebu energie, čiže ide o ekologickú voľbu po viacerých stránkach.

image
Automower X-line Mobile

Poskytuje pravidelný strih trávnika, tým, že kosí v pravidelných intervaloch, trávu skracuje vždy len o pár centimetrov, pokosené časti slúžia trávniku ako prírodné hnojivo. Robotický model si poradí aj s mokrým trávnikom. Pokosí vyššiu i kratšiu trávu, slúži na udržiavanie krásneho trávnika, aký poznáme z amerických filmov. Nezanecháva žiadne neestetické pásy, iba zastrihnutý oku lahodiaci trávnik.

Pokosí rovné i mierne svahovité pozemky

Pýtate sa, mám na robota vhodný pozemok? Zvládne pokosiť aj moju záhradu? Najvhodnejšou plochou pre robotické modely kosačiek sú rovné pozemky. Nové výkonné modely si ale poradia aj s mierne svahovitými pozemkami do rozlohy 5000 m2.

Výhody:

  • Kosenie bez asistencie
  • Nízka hlučnosť - môže kosiť aj v noci alebo v nedeľu
  • Ekologická
  • Nízka spotreba energie
  • Upravený trávnik bez stôp od kosačky
  • Rozmerovo malé – skladné
  • Chránená pred krádežou PIN kódom
  • Nenáročná na údržbu
  • Bez priamych emisií

Nevýhody:

  • Neporadí si s vysokou trávou či veľmi zložitými pozemkami

Tak čo myslíte? Budú nám po záhradách jazdiť roboty rovnako ako v obývačke? Či ste typ, ktorý si užíva ťahanie kosačky v nedeľu doobeda po vašom pozemku?

Jedno je isté, robotické kosačky majú riadne našliapnuté, aby nahradili tie klasické. Ponúkajú totiž jednu z najväčších výhod, a to voľný čas pre vás, ktorý môžete stráviť s rodinou či venovaním sa záľubám. Pozrite si výkonné a inteligentné modely u Husqvarny.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
09. máj 2024 10:17