StoryEditor

Haščák vracia úder: Matovič ma pred rokom pozval na stretnutie. Sulík komunikáciu priznal

26.09.2023, 13:27
26.09.2023, 16:39
Autor:
chocho
  • Richard Sulík tvrdí, že od Jaroslava Haščáka chcel argumenty pre tvrdenie, prečo je zlé dať peniaze iba jedným poistencom, a nie všetkým.
  • Údajný prepis komunikácie, ktorý zverejnil Igor Matovič, je podľa šéfa SaS na 100 percent zmanipulovaný.
  • Matovič hovoril o jednoznačnom dôkaze, že prepis je pravdivý. 

Predseda SaS Richard Sulík potvrdil, že je v kontakte s bývalým šéfom Penty Jaroslavom Haščákom. Avšak ich údajnú komunikáciu z roku 2020, ktorý v nedeľu zverejnil predseda OĽANO Igor Matovič, označil za zmanipulovanú. Ide o prvú reakciu Sulíka, v nedeľu oznámil, že sa nebude vyjadrovať k obsahu svojho mobilu.

Matovič v nedeľu na tlačovej konferencii zverejnil udajný prepis SMS správ medzi Sulíkom a Haščákom, ktorý je hlavným aktérom kauzy Gorila, so slovami, že dokazujú, že predseda SaS “konal v prospech mafie”.

image

Klaunova pomsta Slovensku

PR pre Cigánikovú odmietol

“Som v kontakte s mnohými ľuďmi slovenského biznisu. Pán Világi (šéf Slovnaftu Oszkár Világi, pozn. red.), pán Soták (majiteľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták, pozn. red.), aj pán Haščák. Komunikujem s týmito ľuďmi napriamo,” povedal Sulík v predvolebnej diskusii denníka Sme a rádia Expres.

“Ja som v kontakte s pánom Haščákom, ja si s ním aj píšem občas. To, čo prezentoval pán Matovič, je na 100 percent zmanipulované,” reagoval priamo na obvinenie šéfa OĽANO. Nie je to podľa neho pravda. “Nie takto,” podotkol Sulík. 

“Ja som si s ním písal, ja som chcel po ňom argumentáciu, že prečo je zlé dať peniaze iba jedným poistencom, a nie všetkým. Áno, to som si s ním písal. To, ako bola tá komunikácia prezentovaná, tak hovorím, že bola zmanipulovaná,” tvrdí s tým, že PR pre poslankyňu SaS Janu Bittó Cigánikovú nežiadal.

image

Matovičovou pracovnou metódou je zastrašovanie a vydieranie, tvrdí odborník. Koho nový spor poškodí?

Haščák avizuje trestné oznámenia

Ravnako Haščák prostredníctvom svojho hovorcu potvrdil, že ako šéf Penty, ktorá zamestnáva 15-tisíc ľudí, bol so Sulíkom, ktorý v tom čase zastával post ministra hospodárstva, v kontakte. 

"Riešil s ním opakovane napríklad aj krízu okolo Slovalca, ktorá vyústila do ukončenia primárnej výroby a stratu stoviek pracovných miest. V tejto súvislosti sa stretával s pánom Sulíkom aj na pôde ministerstva hospodárstva a to za prítomnosti generálneho riaditeľa Slovalca a ďalších ľudí z vedenia ministerstva," informoval hovorca Martin Škubla s tým, že v samotnom zdravotníctve je Penta jedným z najväčších hráčov spomedzi súkromných investorov.

Haščák tvrdí, že nemá k dispozícii svoj mobilný telefón z doby, kedy mala prebehnúť údajná komunikácia so Sulíkom a keďže si ju už ani nemôže pamatať, tak ju ani nemôže potvrdiť. Odmieta však akékoľvej protilužby Sulíkovi v podobe PR. Finančník sa však domnieva, že správy prezentované Matovičom mohli byť vymyslené či upravené tak, aby pomohli šéfovi OĽANO v predvolebnom súboji a bude preto realizovať právne kroky vrátane trestných oznámení.

image

Haščák odmieta, že by obsah jeho mobilu mohol byť podkladom pre trestné stíhania

"Matovič sa pokúša naznačiť, že komunikácia o zdravotníckych témach s Jaroslavom Haščákom má kompromitovať bývalého ústavného činiteľa," podotýka Škubla s stanovisku. Preto dopĺňa, že Matovič v roku 2022 z funkcie ministra financií žiadal Haščáka o stretnutie k zdravotníckym témam.

Termín stretnutia na ministerstve financií mal Haščákovi tlmočiť vysoký štátny zdravotnícky manažér. "Haščák stretnutie odmietol s odôvodnením, že s toxickými osobami, ako Matovič, sa stretávať nebude."   

Jednoznačný dôkaz podľa Matoviča

Matovič v diskusii reagoval, že existuje dôkaz, že prepis je autentický. “Dva dni dozadu, keď mal reagovať, tak povedal: Nebudem komentovať obsah svojho mobilu. A také isté vyjadrenie dal Haščák. Obidvaja vedia, že to je pravda. Je to jednoznačný dôkaz,” vyhlásil šéf OĽANO.

Napriek tomu prípadnú povolebnú spoluprácu s SaS nevylúčil. “Vylúčia to ľudia. SaS sa do parlamentu nedostane. Nechcem veriť, že niekto bude voliť mafiánsku slúžku,” vyhlásil s tým, že by so Sulíkom za jedným stolom sedieť nevedel. 

Veľmi podobne sa k situácii postavil aj Sulík. Nevylúčil spoluprácu s OĽANO, ale s Matovičom by v jednej vláde už nesedel.

Zverejnená časť údajnej komunikácie

  • 30. septembra 2020: 
  • Haščák: Ahoj Richard. Od nášho šéfa Dôvery som dostal info, že dnes na vládu Matovič predloží návrh na dofinancovanie sektoru spôsobom nie cez navyšovanie platby za poistencov štátu, ale cez navýšenie kapitálu vo VŠZP. Pokladám to za hlúpy a nepremyslený akt pomsty Matoviča voči Pente.
  • Sulík: Sedím na vláde a musel by som odísť, kebyže chcem hovoriť. Preto ak môžeš, napíš mi hlavné argumenty sem, prednesiem to. Tento bod ešte nebol.
  • 3. októbra 2020
  • Sulík: Ahoj, asi vieš, že som to stopol na vláde s tým, že to prejdeme na koaličnej rade. Ak máš argumentáciu, daj ju prosím ťa Jane. Zavolám ju na koaličnú radu v pondelok.
  • Haščák: Dobré ráno. Áno viem. Máme všetko pripravené. Doručíme jej to. Kedy presne v pondelok by mala byť koaličná rada? Stačí, ak jej to dáme v pondelok ráno?
  • Haščák: A dík za poisťovne. Vážim si vašu konzistentnosť.
  • Sulík: Za poisťovne nemáš čo ďakovať. Ďakuj Jane Cigánikovej. Tá zabojovala a mohli by ste jej dať väčší priestor všeobecne, vrátane milého PR. Konzistentná v postojoch je najmä ona.
  • Haščák: Určite dáme. Idem na to dozrieť osobne.

 

01 - Modified: 2023-09-27 08:07:05 - Feat.: 0 - Title: Z koaličnej spolupráce vylučujeme Smer. PS má dosť nesprávnych až škodlivých bodov, tvrdí pre HN expertka SaS 02 - Modified: 2023-09-26 09:55:46 - Feat.: 1 - Title: To Sulík by mal uvažovať o odstúpení, my môžeme byť skokani volieb, hovorí pre HN Hirman z Demokratov 03 - Modified: 2023-09-26 09:25:15 - Feat.: 1 - Title: Vrátia nás tieto voľby do normálu? 04 - Modified: 2023-09-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Posledné voľby podľa Mečiara 05 - Modified: 2023-09-25 21:46:47 - Feat.: 1 - Title: Kollár bol viditeľne nervózny, predviedli sa Šimečka so Sulíkom. Hlasu ťah nevyšiel, hodnotí debatu politológ
01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
23. apríl 2024 20:09