Hogwarts Legacy.Avalanche
StoryEditor

Hogwarts Legacy je zatiaľ najambicióznejšia hra z univerza Harry Potter. Na toto sa môžeš tešiť

iDnes.cz06.07.2022., 14:00h

Do obľúbeného sveta mágie a kúziel sme už zamierili niekoľkokrát, avšak teraz to vyzerá na skutočne epický výlet, ktorý by nemal sklamať. Poďme si rozobrať, čo očakávať.

Lajkuj Brainee.sk na

Nebudeme si nič nahovárať, posledné filmy zo sveta, ktorý preslávil Harry Potter, nie sú tým, čo by si fanúšikovia predstavovali. Prequelová filmová séria Fantastické zvery nie je taká úspešná, ako sa dúfalo, a ťažko povedať, ako to s ňou bude vzhľadom na to, že tržby nie sú presvedčivé a recenzie už vôbec nie. Pôvodne síce bolo v pláne päť dielov, je však možné, že tretí bol posledným. Píše portál iDnes.cz.

Fanúšikovia mágie však nemusia hádzať kúzelnícky prútik do žita, tematika je natoľko lákavá, že sa jej tvorcovia len tak ľahko nevzdajú. Aktuálne sa chystá titul, ktorý pôsobí zatiaľ ako najepickejší, pokiaľ ide o digitálnu zábavu.

Samozrejme, reč je o Hogwarts Legacy, teda hre od štúdia Avalanche Software. Je pravda, že nemá na konte hromadu veľkolepých hitov, firma však existuje už od roku 1995, a z jej dielne vzišli napríklad projekty Disney Infinity. Zelenáči to teda nie sú. Na druhej strane, Hogwarts Legacy je poriadne sústo.

Nováčik. Ale nie úplne

Žánrom bude hra spadať medzi akčné RPG a rovno sklameme tých, ktorí dúfajú, že sa ujmú Harryho Pottera alebo niektorého z jeho preslávených priateľov. To nevyjde, pretože časovo bude projekt zasadený do devätnásteho storočia - začne v roku 1890, a hráč si vytvorí vlastného hrdinu alebo hrdinku.

Možnosti majú byť vcelku bohaté - zvolíš si všetko od účesu, farby pokožky, typu hlasu, až po také drobnosti, akými sú jazvy. Autori chcú, aby si každý mohol vytvoriť postavu podľa svojej vôle, ktorá bude spĺňať jeho požiadavky do najmenších detailov. A áno, vyberieš si aj prútik.

Po tom, čo si vytvoríš mága, ťa Triediaci klobúk zaradí na jednu zo štyroch preslávených fakúlt. Stane sa z teba právoplatný študent Rokfortskej strednej školy čarodejníckej. Avšak pozor, nastúpiš rovno do piateho ročníka.

Je to trochu kontroverzný krok, aspoň na prvý pohľad. Pre niekoho by mohlo byť príťažlivejšie začínať takzvane od vrcholu. Ale nám to, naopak, príde fajn vzhľadom na to, že hlavný hrdina alebo hrdinka už nebude úplným „maslom“ a zvládne aj zopár pokročilejších kúziel.

A nielen to, príbeh sa zameria na situáciu, keď je tebou vytvorená postava niekým, kto má spojitosť s pradávnou zabudnutou mágiou, ktorá môže zmeniť celý magický svet. Tvoj čarodejník, prípadne čarodejnica, budú časom schopní ovládať danú mágiu, dočkáme sa teda aj kúziel, ktoré zatiaľ nepoznáme.

To však neznamená, že nenarazíš na niečo, respektíve niekoho, kto ti bude povedomý. Už sme si síce ujasnili, že nebudeš ovládať postavy, niektoré staré známe však stretneš. Budú to napríklad Takmer bezhlavý Nick alebo Tučná pani.

image

Hogwarts Legacy, hra od štúdia Avalanche Software.

Avalanche

Záchrana sveta je dôležitá, avšak bez šprtania to nepôjde

Čo sa týka nových postáv, ako zloduch sa predstaví Victor Rockwood, čo bude vodca jedincov vyznávajúcich čiernu mágiu. Naopak, veľmi nápomocný ti bude profesor Eleazar Fig v úlohe mentora.

A hoci je zrejmé, že veľa času stráviš záchranou (alebo naopak ohrozovaním - voľba bude na tebe) čarodejníckeho univerza, nie je to dostatočné ospravedlnenie pre salón štúdia. Budeš navštevovať hodiny obrany proti čiernej mágii, elixírom a ďalšie preslávené lekcie, aby si mal šancu obstáť vo svete, ktorý rozhodne nie je bezpečný. Počas výučby nebudeš len počúvať profesorov, zúčastníš sa aj rôznych minihier.

Asi ťa neprekvapí, že narazíš na známe miesta, ako je Núdzová miestnosť, Zakázaný les, Rokville alebo Gringott banka, uvidíš však aj nové lokácie. Či už je reč o miestach v areáli Rokfortu, alebo mimo neho. Hra je vytvorená s pomocou Unreal Enginu a uvoľnené zábery vyzerajú pôsobivo, či už ide o prostredie, alebo o efekty kúziel.

Vzhľadom na to, že pôjde o hru s veľkou mierou voľnosti, bude k dispozícii množstvo rôznych činností, ako sa zabaviť a zlepšiť svoje schopnosti.

O tom, že budeš navštevovať rôzne hodiny, sme už hovorili. Okrem toho však budeš vyrábať užitočné predmety alebo sa starať o fantastické rastliny a stvorenia, pričom niektoré ti pomôžu prepraviť sa z miesta na miesto (pokiaľ ti nebudú stačiť nohy alebo lietajúca metla) a iné sa postavia po tvojom boku počas súbojov. V zatiaľ uvoľnených materiáloch bolo možné vidieť trollov, drakov a niekoľko ďalších zaujímavých stvorení.

image

Fanúšik Batmana sa môže stať hrdinom z Gothamu. V novej hre budeš bojovať po boku umelej inteligencie

Svetlá alebo temná strana?

Pomoc ti poskytnú aj umelou inteligenciou ovládané postavy, čo záleží na tvojom predchádzajúcom počínaní. Do hry bude implementovaný morálny systém, ktorý bude ovplyvňovaný napríklad tým, či budeš používať neodpustiteľné kliatby. Podľa toho, ktorým smerom sa tvoje počínanie prikloní, sa sprístupnia špecifické rozhovory s určitými postavami. Niektoré sa stanú tvojimi spojencami.

Niekedy si budeš musieť vystačiť sám, a tým pádom bude nevyhnutné vylepšovať svoje schopnosti. Za svoje počínanie budeš odmeňovaný skúsenostnými bodmi, ktoré budeš investovať do vylepšovania kúziel, získavania nových schopností, ale napríklad aj do toho, čo ti ponúkne Núdzová miestnosť. Tá bude plniť funkciu centrály, v ktorej budeš pracovať so svojím vybavením, magickými tvormi a rastlinami. Investovať body bude možné aj do stealth talentov, takže je zrejmé, že bude možné riešiť určité situácie inak ako stretom tvárou v tvár.

Avšak s ohľadom na to, že hra je označovaná ako akčné RPG, duely budú dôležité a podľa dostupných informácií budeš mať k dispozícii veľké množstvo kúziel, ktoré ti poslúžia počas cvičných súbojov so spolužiakmi aj v prípade ostrých bitiek s nepriateľskými monštrami a rivalskými mágmi. Zaklínadlá bude možné (a zrejme aj nutné) skladať do pôsobivých komb a súdiac podľa videí, nepriatelia nebudú laxní a dajú ti zabrať, takže bude nutné taktizovať a voliť magické útoky obozretne.

Zaklínadlá nebudeš využívať len počas akčných sekvencií, čas od času narazíš aj na hádanky, ktorých riešenie sa nezaobíde bez magickej paličky.

Z toho, čo zatiaľ vieme, sa zdá, že hra má veľkú šancu stať sa zatiaľ najpôsobivejším herným projektom z obľúbeného univerza. Páči sa nám, že tvorcovia použili známe a obľúbené aspekty z kníh a filmov, avšak nehodlali len vsádzať na istotu a zaistiť si úspech použitím známych postáv. Dáva im to viac voľnosti. Podľa vlastných slov chceli „vytvoriť nové spôsoby a cesty, ako sa fanúšikovia môžu ponoriť do čarodejníckeho sveta“, a to je niečo, čo znie veľmi lákavo.

Hra vyjde v poslednom štvrťroku tohto roku, a to pre PC, Nintendo Switch, PS4/PS5, Xbox One a Xbox Series X/S.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:08