Klimatickí aktivisti narušili ešportový turnaj v Tekkenovi.Twitter/ Just Stop Oil/
StoryEditor

Klimatickí aktivisti narušili ešportový turnaj v Tekkenovi. Hráči však nechápu prečo

Honza SrpiDnes.cz22.10.2023., 14:32h

Britská aktivistická skupina Just Stop Oil sa snaží upozorniť širokú verejnosť na problematiku vypúšťania emisií z fosílnych palív, cieľ jej posledného verejného protestu bol však nečakaný. Narušili totiž turnaj v bojovej videohre Tekken 7, fanúšikovia hry pritom vôbec netušia, prečo sa cieľom stali práve oni.

Lajkuj Brainee.sk na

Globálne otepľovanie a hľadanie spôsobov, ako mu zabrániť sú jednou z tém, ktoré najviac polarizujú našu spoločnosť. Z veľkej časti ide o medzigeneračný stret, mnohí mladí ľudia majú totiž pocit, že starší nevnímajú tento problém dostatočne vážne, pretože sa ich cynicky povedané, už netýka. A keďže majú pocit, že ich varovaniam nie je prikladaná dostatočná pozornosť, siahajú k stále radikálnejším cestám, ako na problém upozorniť.

Pokojné študentské štrajky v mene Grety Thunbergovej sú už minulosťou, dnes sa občianski aktivisti lepia k cestám, prepichujú gumy, znehodnocujú umelecké diela v galériách alebo narúšajú spoločenské akcie. Áno, zo strany väčšinovej spoločnosti im to príliš popularity neprináša, ale zamýšľaný účel to čiastočne plní a téme ochrany prírody sa dnes vo verejnom priestore jednoducho nejde vyhnúť.

image

Mníške došla trpezlivosť s aktivistom. Rozbehla sa a zložila ho chmatom, za ktorý by sa nehanbili ani športovci

Názory na to, kde je hranica medzi ospravedlniteľnou naivnou zápalenosťou pre dobrú vec a kde už ide o spoločensky nebezpečný ekoterorizmus, sa samozrejme líšia. Nad posledným kúskom aktivistickej skupiny Just Stop Oil si ale ťukajú prstom na čelo aj ľudia, ktorí majú inak pre ich svetonázor pochopenie.

Pozitívnej reakcii sa nedočkali 

Trojica jej zástupcov totiž prenikla na najväčšiu britskú hernú výstavu EGX, kde narušila prebiehajúci turnaj v populárnej bojovke Tekken 7. V prestrojení sa vmiešali medzi divákmi a krátko po začiatku finálového súboja medzi Hasanom „JoKa“ Rehmanom a Kanom „KaneAndTrench“ Heartfieldom vbehli na pódium, postriekali farbou monitory aj plátno a než ich ochranka vyviedla von, stihli predniesť aj krátke príhovor. Aj keď medzi divákmi na mieste aj tých, čo prenos sledovali zo streamu boli prevažne mladí ľudia, žiadne pozitívne reakcie sa aktivistom nedostalo.

Väčšina sa totiž pozastavuje nad tým, prečo si za svoj cieľ vybrali práve herný turnaj a nie napríklad sídla ropných spoločností. Jediný most medzi videohrou a „skazou všetkého života na Zemi“ je v tomto prípade naozaj úzky a spočíva v tom, že hlavným sponzorom veľtrhu EGX 2023 je banka Barclays, ktorá je označovaná za „európsku jednotku vo financovaní klimatickej krízy“. 

V oficiálnom vyhlásení skupiny sa píše hlavne o tom, že spoločnosť Shell sponzoruje profesionálnu scénu okolo hry Fortnite. Fanúšikovia Tekkena tak musia túto akciu brať osobne, majú totiž len smolu, že žiadny veľký turnaj vo Fortnite práve na okolo neprebiehal.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 18:56