Gretu Thunberg polícia zadržala na proteste v NemeckuRoberto Pfeil/Tasr
StoryEditor

Gretu Thunberg na proteste v Nemecku zadržala polícia. Doslova ju vyniesli z davu

TASR18.01.2023., 08:42h

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová bola v utorok medzi aktivistami zadržanými počas protestov proti demolácii nemeckej dediny Lützerath. Ako informovala polícia, ešte večer ich prepustia.

Lajkuj Brainee.sk na

Thunbergovú zadržali spolu so skupinou aktivistov počas protestov pri povrchovej uhoľnej bani Garzweiler 2, približne deväť kilometrov od dedinky Lützerath.

Švédsku aktivistku, ktorá sa k protestujúcim pridala v piatok 13. januára, bolo po zadržaní vidieť sedieť samú vo veľkom policajnom autobuse, uviedol svedok pre Reuters.

Utekala k okraju bane

"Chystáme sa použiť silu, aby sme vás mohli predviesť na kontrolu totožnosti, takže spolupracujte, prosím vás," povedal policajt skupine ľudí.

"Greta Thunbergová patrila ku skupine klimatických aktivistov, ktorí utekali k okraju bane. My sme ju však zastavili a odviedli spolu so skupinou z oblasti bezprostredného nebezpečenstva, aby sme preverili ich totožnosť," povedal hovorca polície v meste Aachen a dodal, že jeden aktivista skočil do bane.

Usmievala sa

Thunbergovú doslova odniesli traja policajti a držali ju za ruku ďalej od okraja bane, kde predtým sedela spolu so skupinou. Na väčšine fotografií sa usmieva. Potom ju odviedli dozadu k policajným vozidlám. Internetom sa začalo šíriť aj video, na ktorom Thunberg pózuje s policajtami pre fotografov, ktorí ju následne odvedú preč.

Aktivisti obsadili Lützerath s cieľom zabrániť rozšíreniu hnedouhoľnej bane Garzweiler. Baňu majú podľa dohody medzi vládou spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a energetickou spoločnosťou RWE zatvoriť do roku 2030.

Obrovské množstvo skleníkových plynov

RWE však obhajuje plány na ťažbu uhlia pod Lützerathom s odôvodnením, že sa tak zaistí energetická bezpečnosť Nemecka po obmedzení dodávok zemného plynu z Ruska.

image

Hádžu Molotove koktaily a dlažobné kocky. Aktivisti na protest proti uhoľnej bani si z dediny urobili vojenskú pevnosť

Environmentálne skupiny však upozorňujú, že spaľovaním uhlia z bane sa uvoľní obrovské množstvo skleníkových plynov a Nemecko nesplní záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:05