Veľká voda sa tak z Rakúska šíri po Dunaji a už sa začína prejavovať aj u nás (ilu)TASR
StoryEditor

Povodňová vlna z Nemecka a Rakúska sa začína prejavovať už aj v Bratislave. Takto stúpne hladina Dunaja

Radka RosenbergováTASR18.07.2021., 12:58h
V Nemecku a v Rakúsku sa vyskytli intenzívne zrážky. Tie majú dopad aj na stav Dunaja, ktorého hladina by mohla stúpnuť o 2,5 metra.
Lajkuj Brainee.sk na

Informuje o tom stránka imeteo.sk, ktorá odporúča obmedziť vodné aktivity na tomto európskom veľtoku. Ďalej poukázala na to, že povodňová vlna z Nemecka a Rakúska sa začína prejavovať už aj v Bratislave. 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozornil, že počas nedele hrozia intenzívne búrky na celom území Slovenska. Najpravdepodobnejším nebezpečným javom bude podľa meteorológov opäť prívalový dážď.

Hladina Dunaja stúpne (ilu) Hladina Dunaja stúpne (ilu) TASR

„Veľká voda sa tak z Rakúska šíri po Dunaji a už sa začína prejavovať aj u nás. Ešte o polnoci mala hladina Dunaja v Bratislave bežnú výšku okolo 405 cm, no v nedeľu dopoludnia už hladina stúpla o takmer meter a blíži sa k hranici  päť metrov,“ uvádza web imeteo.sk.  

Vzostup Dunaja bude pokračovať aj v nasledujúcich hodinách. Večer môže prekonať aj úroveň 1. povodňového stupňa, čo je hranica 650 cm. „V noci bude Dunaj ďalej rásť a po polnoci bude atakovať úroveň až 2. povodňového stupňa na hranici 750 cm. Za 24 hodín tak Dunaj v priebehu dnešného dňa stúpne v Bratislave o takmer 2,5 metra.“

Takéto vzostupy odborníci očakávajú aj na prítokoch Dunaja, teda napríklad na Morave, či na Váhu. Ľudí vyzývajú, aby obmedzili svoje aktivity v tejto oblasti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:29