Slovensko sa v rebríčku nachádzalo omnoho nižšie než Česko.Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Sú Slováci šťastní? Vyšiel veľký prieskum, ktorý nás zaradil na nelichotivé miesto. Predbehla nás aj Saudská Arábia

mor24.03.2023., 12:00h

Správa z nového prieskumu zaznamenala priemery globálnej spokojnosti rovnako vysoké ako v rokoch pred pandémiou.

Lajkuj Brainee.sk na

Údaje boli čerpané z databáz globálnych prieskumov od ľudí vo viac ako 150 krajinách. A napríklad také Fínsko si už šiesty rok po sebe obhájilo prvé miesto, pričom jeho skóre šťastia výrazne predbehlo všetky ostatné krajiny.

image

Zisťovali, ktorý národ v Európe najviac prepadol fajčeniu. Pozri sa, ako je na tom Slovensko

Čo sa týka procesu, v ktorom výskumníci merajú a hodnotia pocit šťastia, je z veľkej časti založený na životných hodnoteniach z prieskumu Gallup World Poll. Šesť kľúčových premenných, ktoré správa kvantifikuje, sú príjem (HDP na obyvateľa), sociálna podpora, priemerná dĺžka života v zdraví, sloboda životných rozhodnutí, štedrosť a miera korupcie v krajine.

Najčastejšou otázkou na meranie blahobytu ľudí je: "Ako ste celkovo spokojný/á so svojím životom v týchto dňoch?" Pri odpovedi sa ľudia spoliehajú na škálu od 0 do 10 (0 pre úplne nespokojný a 10 pre úplne spokojný).

Najnešťastnejšie krajiny

Rebríček však musí mať logicky aj svoje dno - tam sa umiestnili krajiny, v ktorých zažívajú ľudia hlboko nízku mieru nespokojnosti. Medzi najšťastnejšími a najnešťastnejšími krajinami v zozname je veľká priepasť, pričom najvyššie krajiny sú zoskupené tesnejšie ako tie najnižšie.

Napríklad pre krajiny v top 10 majú národné skóre hodnotenia života priemerný rozdiel menej ako 0,7 bodu. V spodnej 10-ke však rozsah v tomto skóre pokrýva 2,1 bodu.

image

Užívanie antidepresív za posledné roky rapídne stúpa: Česi sa umiestnili na popredných priečkach, problém majú aj Slováci

Vojnou zmietané krajiny Afganistan a Libanon zostávajú dvomi najmenej šťastnými krajinami na základe ukazovateľov, ktoré použili autori správy. Obe krajiny majú priemerné životné hodnotenie o viac ako päť bodov nižšie (na stupnici od 0 do 10) ako desať najšťastnejších krajín.

Zoznam 10 najnešťastnejších krajín sveta:

  • Afganistan
  • Libanon
  • Sierra Leone
  • Zimbabwe
  • Demokratická republika Konga
  • Botswana
  • Malawi
  • Comoros
  • Tanzánia
  • Zambia

Najšťastnejšie krajiny

Rovnako ako v prípade Fínska sa v top 10-ke nachádzajú aj ďalšie krajiny, ktoré sa každoročne v tejto zostave opakujú. Dánsko si udržalo druhé miesto a Island obsadil tretie miesto. Jedným z najväčších skokov v rebríčku bol Izrael na štvrtom mieste, ktorý sa oproti minulému roku posunul o päť pozícií vyššie. 

Mimo top 10 sa Rakúsko a Austrália umiestnili na 11. a 12. mieste, nasledované Kanadou. Írsko bolo považované za 14. najšťastnejšie, za ním nasledovali Spojené štáty (15.), Nemecko (16.), Belgicko (17.), Česko (18.), Spojené kráľovstvo (19.) a Litva (20.).

Rok čo rok bývajú najšťastnejšie krajiny rovnaké; napríklad 19 krajín z tohtoročných 20 najlepších bolo na zozname aj minulý rok. Existovala však jedna výnimka, Litva, ktorá za posledných šesť rokov neustále stúpala (z 52. miesta v roku 2017 na 20. miesto v tomto roku). Francúzsko vypadlo z top 20 na 21. miesto v tohtoročnej správe.

image

Prieskum ukázal smutné výsledky. Takmer polovica Slovákov si myslí, že sa neoplatí správať čestne

Zoznam 10 najšťastnejších krajín:

  • Fínsko
  • Dánsko
  • Island
  • Izrael
  • Holandsko
  • Švédsko
  • Nórsko
  • Švajčiarsko
  • Luxembursko
  • Nový Zéland

Ako je na tom Slovensko?

V rámci merania trojročného priemeru (za roky 2020 - 2022) sa naša krajina umiestnila na 29. mieste, o priečku nad nami sa nachádza Uruguaj a pod nami Saudská Arábia.

Bratia Česi sa vyšplhali na 18. miesto a Rakúsko získalo 11. Čo sa našich Ďalších susedov týka, dopadli horšie než my: Poliaci v tomto meraní zaujali 39. miesto, Maďari 51. a Ukrajina 92. (čo je viac než pochopiteľné v tomto prípade).

image

Odluku cirkvi od štátu chce 61 % Slovákov. Za sú nielen mladí, ľuďom najviac vadia názory o právach sexuálnych menšín

Ľudia sú empatickejší 

Správa už zaznamenala celosvetový nárast spolupatričnosti v rokoch 2020 a 2021 po pandémii. A podľa údajov z roku 2022 bol sklon ľudí byť láskavý, veľkorysý a altruistický voči ostatným o 25 percent bežnejší ako pred pandémiou.

Tento dobrotivý duch bol zaznamenaný aj v krajinách ako Ukrajina a Rusko. V rokoch 2020 a 2021 obe štáty zaznamenali globálny nárast benevolencie, uvádza sa v správe. Tá však počas roku 2022 prudko vzrástla na Ukrajine a v Rusku viac klesla.

Je zaujímavé, že napriek ničivému vplyvu vojny na Ukrajine zostalo do septembra 2022 hodnotenie života na vyššej úrovni ako po ruskej anexii Krymu v roku 2014, o ktorej sa v správe hovorí, že „je teraz podporovaná silnejším zmyslom pre spoločný cieľ, zhovievavosťou a dôverou.“.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 12:20