Ver alebo nie aj pri hraní videohier môžete spaľovať kalórie pomerne vysokým tempom.Pexels/eren Li/
StoryEditor

Drtíš hru a chudneš. Nová štúdia potvrdila, že pri videohrách spaľuješ kalórie

Honza Srp07.02.2023., 15:00h

Ver alebo nie - aj pri hraní videohier môžeš spaľovať kalórie pomerne vysokým tempom. Štúdia profesionálnych e-športovcov ukázala, že za dve hodiny intenzívneho hrania dokázali spáliť až 420 kalórií, čo je ekvivalent sto sklápačiek.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď počítačové hry urobili za posledných 40 rokov obrovský pokrok a stali sa mainstreamovou zábavou, rovnako na nich mnohí stále hľadia cez prsty.

Podľa iDnes.cz však tento koníček nie je o nič horší, ako napríklad sledovanie TV alebo čítanie, čo sú voľnočasové aktivity, ktoré už tu s nami pár desiatok rokov sú a ľudia sa napodiv stále hýbať neprestali. Vedecké štúdie však teraz ukazujú, že sme v tomto ohľade hry možno ešte podceňovali a že pri intenzívnom hraní sa telá hráčov vybičujú do stavu, kedy pália kalórie oveľa rýchlejšie ako v klasickej pokojovej polohe.

Po dvoch hodinách hrania až 420 spálených kalórií

Internetová stránka Staketser napríklad merala na päťdesiatich jedincoch telesnej hodnoty a zistila, že po dvoch hodinách intenzívneho hrania spálili až 420 kalórií, čo má byť ekvivalent stovky sklápačiek. Vzhľadom na to, že Stakester sa zaoberá stávkovaním na e-športy a tak je v jeho záujme ukazovať hranie videohier v čo najlepšom svetle, je preto nutné brať tieto výsledky s rezervou.

image

Najprv nadšenie, potom smútok. Týchto hier sme sa mali dočkať už minulý rok, no stále na ne čakáme

Vplyvom škodlivosti hrania na ľudský organizmus sa však zaoberali aj skutoční vedci. Takí, čo majú veľa titulov pred menom aj za menom a publikujú dlhé štúdie plné odborných výrazov as niekoľkostránkovým zoznamom použitej literatúry na konci. Napríklad tí z technickej univerzity v austrálskom Queenslande skúmali v roku 2020 súvislosť medzi účasťou na e-športových udalostiach, zdravím a správaním v oblasti telesnej aktivity. 

image

Zaujímavosti o hraní hier: Priemerný vek hráčov ťa dostane, len vďaka hre sme dekódovali vírus AIDS

Na viac ako 1 400 sledovaných hráčov zo 65 štátov sveta si overili, že e-športovci majú až o 21 percent lepšie fyzické parametre ako bežná populácia a výrazne menej fajčia aj pijú. Platí, že čím úspešnejší hráč na poli gamingu je, tým lepší má aj fyzické atribúty.

Ide však o aktívnych e-športovcov

Treba samozrejme povedať, že v oboch prípadoch boli medzi skúmanými respondentmi len e-športovci. Teda ľudia, ktorí hrajú naozaj vážne, musia trénovať a potom podať intenzívny výkon. U tých, ktorí sa po práci rozvalia na gauči, a s pivom v ruke odklepnú pár tlačidiel u Uncharted na najjednoduchšej obtiažnosti, bude situácia samozrejme dramaticky odlišná.

image

Zábava je jedna vec, tieto videohry však prerazili aj to najhlbšie morálne dno. Pri niektorých sa ti zdvihne žalúdok

Nie, ani to najintenzívnejšie hranie nedokáže nahradiť fyzickú aktivitu, na druhú stranu však netreba všetkých hádzať do jedného vreca. Pretože ľudia, ktorí majú čas na hranie, ho totiž obvykle majú aj na nejakú formu športu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 01:12