NFT Bored ApeProfimedia/
StoryEditor

Rýchly koniec NFT trendu? Znudená opica Justina Biebera za 1,3 milióna má dnes hodnotu 67-tisíc

Miroslav Kamody21.11.2022., 08:00h

NFT zažilo počas roka svoj vrchol. V niektorých prípadoch tohto trendu však aj trvanlivé mlieko vydržalo dlhšie ako tieto nezastúpiteľné tokeny.

Lajkuj Brainee.sk na

Spomínaš si ešte na nedávny ošiaľ okolo NFT (Non-fungible token)? Pred niekoľkými mesiacmi sa nehovorilo o ničom inom a každý chcel mať svoj unikátny kúsok „niečoho”. Na tróne popularity stála séria Bored Ape, po ktorej siahli mnohé slávne osobnosti. Ako však informuje Unilad, dnes je všetko inak. 

Asi najlepšie to je vidieť na Justinovi Bieberovi, ktorý trendu NFT podľahol v januári tohto roka. Za kryptomenu Ethereum si kúpil Bored Ape Yacht Club. Stála ho 500 etherov, čo v tom čase zodpovedalo sume 1,3 milióna dolárov. Dnes má jeho investícia hodnotu 67-tisíc dolárov.

image

Čistokrvné šialenstvo či tvorivý zámer? Títo slávni umelci sa rozhodli zničiť svoje unikátne diela

Rýchly nástup, rýchly pád

V priebehu roka zažili NFT-čka svoj vrchol. Kupoval si ich takmer každý, kto nemal hlboko do vrecka. Ide o jednotku dát, ktorá sa nachádza v digitálnej databáze blockchain (špeciálnom druhu distribuovanej decentralizovanej databázy uchovávajúcej neustále sa rozširujúci počet záznamov).

Postupne sa však celý trend rúti do záhuby podobnou rýchlosťou, ako výzvy na TikToku. Podľa webu Decrypt klesli NFT len od začiatku novembra o 33 percent. Ku klesajúcim cenám prispel pád obrovskej kryptoburzy FTX v dôsledku krízy likvidity, ktorá znížila ceny kryptomien aj NFT.

image

Justin Bieber.

Instagram/justinbieber/

Podľa Business Insider bolo pred rýchlym zánikom kryptomien v apríli NFT Bored Ape Yacht Club ocenené na približne 429 999 amerických dolárov. Justin Bieber by sa tak zrejme mal pustiť do nahrávania novej hudby, aby stratu vyrovnal. Podľa Forbesu však Bored Ape nie je jediným NFT, ktoré stráca na popularite. 

Slabá ochrana investorov

Ceny DeGods klesli o 68 percent, CryptoPunks o 37 percen a DeGods‘ o 66 percent. Prečo však kryptomeny tak rapídne kolabujú priamo pred očami ľudí, ktorí do nich často investovali celé svoje úspory?

Stephen Diehl, spoluzakladateľ Centra pre rozvíjajúcu sa technologickú politiku a spoluautor novej knihy Popping the Crypto Bubble, sa domnieva, že je to kvôli nedostatku regulačného rámca na ochranu investorov.

image

Žiadne digitálne zlato, ale skôr digitálna ropa. Vplyv Bitcoinu na klímu je horší ako chov hovädzieho dobytka

„Kryptoburzy neobchodujú s regulovanými finančnými produktmi, ako sú akcie alebo dlhopisy; obchodujú s neregulovanými finančnými aktívami, ktorými sú kryptotokeny. A tieto tokeny nepodliehajú rovnakej úrovni regulácie ako väčšina ostatných produktov na trhu,” povedal pre MSNBC.

Kolaps kyptoburzy FTX

Podľa neho veľa problémov, ktoré vznikli v dôsledku nedávnej katastrofy, je spôsobených nedostatočnou reguláciou týchto produktov. O kolapse FTX povedal: „Bola to jedna z najdôveryhodnejších entít v celom krypto priestore. Vybuchla za 48 hodín. Nikdy som nevidel taký týždeň na trhoch a neustále sa na to pozerám.“

To však len potvrdzuje, že investovať by ľudia mali len do stabilných trhov a fondov. Zabúdať netreba ani na to, že by si mal pustiť len toľko peňazí, aby si sa totálne nezruinoval. Čistá hodnota majetku Justina Biebera je 285 miliónov dolárov, on jednu zlú investíciu príliš nepocíti. Jedna zlá investícia Slováka s priemerným platom môže mať ale fatálne následky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:42