Desiatky indických migrantov hľadajúcich prácu predali do ruskej armády.X/Httweets/
StoryEditor

Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte

Michal Čiernik23.04.2024., 15:00h

Desiatky indických migrantov hľadajúcich prácu predali do ruskej armády. Skončili so zbraňou v ruke na Ukrajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Do Ruska ich zlákali prísľuby práce kuchárov alebo robotníkov, nakoniec však boli prinútení bojovať po boku ruskej armády.

Niektoré rodiny, frustrované nedostatočnou podporou zo strany indickej vlády, tvrdia, že nemajú inú možnosť, ako cestovať do Ruskom okupovaných ukrajinských oblastí, aby získali svojich blízkych späť. „Celé mesiace rodiny čakali na vládne kroky, aby priviedli indických občanov späť domov, ale zatiaľ sa nedosiahol žiadny pokrok,“ povedala pre NBC News Raja Begum.

image

Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska

Jej syn Azad Yousuf Kumar (31) v decembri odišiel z Indie do Spojených arabských emirátov, kde mu prisľúbil prácu v domácnosti v Dubaji. Sprostredkovať ju mal muž identifikovaný ako Faisal Khan, ktorý takéto práce často inzeroval na svojom YouTube kanáli Baba Vlogs. Výmenou za prácu Kumar zaplatil poplatok v prepočte približne 3 400 eur.

Keď však Kumar prišiel, bol informovaný, že v SAE nie sú žiadne voľné pracovné miesta. Namiesto toho ho Khan presvedčil, aby išiel pracovať do Ruska ako pomocník do kuchyne. Hneď po pristátí ho však podľa Begum poslali do vojenského výcvikového strediska v Moskve. Tam absolvoval 15 dní výcviku v oblasti zbraní spolu s niekoľkými ďalšími mužmi z Indie a Nepálu. Následne ho prinútili podpísať zmluvu v jazyku ktorému nerozumel a poslali ho na front.

Mohammad Mustafa, ktorého syn rovnako uviazol na Rusmi okupovanej Ukrajine, povedal, že ho už nebaví čakať na správy a sám odchádza do Ruska. „Urobím všetko, aby som ho priviedol späť,“ povedal. 

Agentúra Baba Vlogs, ktorá mala ešte vo februári na YouTube 350-tisíc sledovateľov však po tomto prevalení svoje videá vymazala.

Obchodovanie s ľuďmi

Indický Ústredný úrad pre vyšetrovanie minulý mesiac uviedol, že vie o najmenej 35 indických štátnych príslušníkoch, ktorí boli vycvičení na boj a vyslaní bojovať na Ukrajinu proti svojej vôli po tom, čo boli prijatí na prácu v Rusku prostredníctvom agentov alebo sociálnych médií. Niektorí z nich boli "ťažko zranení", uviedla agentúra.

Indické úrady zatkli 35 ľudí pre podozrenie z účasti na obchodovaní s ľuďmi a zhabala približne 50 miliónov rupií (560-tisíc eur) v hotovosti, ako aj usvedčujúce dokumenty a elektronické záznamy pri prehliadkach po celej krajine. 

Indické ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že úradníci robia všetko pre to, aby sa muži dostali domov čo najskôr.

Medzitým však už najmenej dvaja indickí občania zahynuli pri bojoch po boku ruskej armády na rusko-ukrajinskej hranici.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 13:56