David Vencl prekonal rekordArchív Davida Vencla/
StoryEditor

Vypľúval krv, no má už druhý svetový rekord. Čech sa v plavkách ponoril 52 metrov pod ľad

iDnes.czPetr Bílek15.03.2023., 10:30h

Český obojživelník David Vencl opäť posunul hranice ľudských možností. Ako prvý človek na planéte sa len v plavkách, v čiapke a s plutvami ponoril pod ľad do hĺbky 52,1 metra.

Lajkuj Brainee.sk na

Dokázal to v utorok v priezračnom švajčiarskom jazere Sils. Stanovil tým svetový rekord, aktuálne tak pod ľadom drží už dva. Po svojom výkone musel ísť na vyšetrenie do nemocnice, pretože vykašliaval krv.

„Päťdesiatdva!“ ukázal Vencl na hodinky, keď sa pred jednou hodinou popoludní vynoril na hladinu. Bez neoprénu plánoval zdolať päťdesiat metrov, pridal ešte dva naviac. Ide o rekord zakladajúci, ešte nikto sa o takýto bláznivý kúsok nepokúsil.

image

Muž nespal 264 hodín. Odvážny experiment sa odzrkadlil na jeho zdraví, začali sa mu diať zvláštne veci

Úvodné problémy

Všetko ale nešlo ideálne. Čas ponoru sa posunul zhruba o pol hodiny. Jednému zo štyroch prístrojových potápačov, ktorí českého ľadového muža istili, totiž zamrzla technika. Musel z vody, takže na Vencla dohliadali traja a spolu s nimi sa dole spustil ešte kameraman.

Štyridsaťročný Tepličan si potom zložil biely hotelový župan, vyzul si zimné topánky vyložené igelitovými vrecúškami, aby sa nepremočili a on nemrzol, a vyzliekol si nohavice. Ľad bol hrubý 35 centimetrov, a pretože v noci nasnežilo, okolo otvoru sa pod ťarchou snehu vyvalila voda. Na kraji trojuholníkovej diery načerpal Vencl vzduch do pľúc a o 12:49 sa spustil pod hladinu.

image

David Vencl prekonal rekord

Archív Davida Vencla/

Plánoval, že pod vodou bude zhruba minútu a štyridsať sekúnd. Pretože si však výkon o dva metre natiahol, vynoril sa po minúte a 54 sekundách. Posledných pätnásť metrov plával už sám, bez dozoru. A na konci lana, ku ktorému bol pripútaný, zobral uviazanú značku. Celé to sledovali aj rozhodcovia.

Krvavé ústa

Keď sa český rekordman v zadržiavaní dychu (7:56 minúty) rozdýchal, usmial sa, prsty spojil v písmene O a povedal: „I am okay!“ čo je bezpečnostný protokol freediverov. Hneď počul potlesk. „Bravo! Super!“

Už pri vynorení mal krvavú pusu. Krv pľul aj po vystúpení z vody, ponáhľali sa za ním zdravotníci. „Myslím, že to je trachea,“ ukazoval na priedušnici. „Pľúca v pohode, necítim žiadnu bolesť.“

image

Youtuber zdolal šialenú výzvu. Obrovský tanier plný grilovaných pochúťok zjedol za rekordný čas

Aj na hoteli kašľal krv, takže sa rozhodlo, že pôjde na vyšetrenie do nemocnice. Než ho odviezli, hlásil: „Som v poriadku. Hneď po vynorení som chrchlal krv, pretože v 45 metroch som urobil chybu. Zdvihol som hlavu, čo mi v kombinácii so studenou vodou spôsobilo poškodenie trachey. Pôjdeme to skontrolovať do nemocnice. Som v pohode, aj keď unavenejší.“

Je v poriadku

Lekári v nemocnici potvrdili, že sa nič vážne nestalo. „Pred ponorom sme riešili, či môže dôjsť k poškodeniu pľúc, čo sa môže naozaj stať, ale našťastie to nebol tento prípad,“ vydýchol si dvojnásobný svetový rekordman, ktorý prizerajúcich svojím krvácaním vystrašil. „Som nadšený. Bolo to pomalšie, celý ponor trval minútu a 54 sekúnd. Ešte neviem prečo, musím sa pozrieť na dáta. Bol som zadýchaný viac, než by som bol v teplej vode.“

Vencl sa musel vyrovnávať s tlakom, ktorý v hlbinách na telo pôsobí. Alpské jazero Sils, ležiace v nadmorskej výške 1800 metrov, so svojou maximálnou hĺbkou 71 metrov ideálne spĺňalo parametre pre výkon českého reprezentanta vo freedivingu. Zatiaľ čo pri hladine mala voda jeden stupeň Celzia, v päťdesiatich metroch už plus štyri. Klesal do tepla.

Obklopený alpskými masívmi, pochvaľoval si Vencl ráno pred výkonom, že je pekne. „V noci síce napadalo 20 centimetrov snehu, ale teraz je pekne. Riešili sme, či ma má niekto rád, keď je také počasie. Ja tvrdím, že si to viem zariadiť,“ usmieval sa dobre naladený extrémny športovec.

Pekné fotky na Instagrame

„Akonáhle vidíte vodu, ktorá je priezračná, hneď sa vám do nej chce. A prečo to robím? Hlavne pre pekné fotky na Instagrame, iný dôvod nevidím,“ zubil sa vyhlásený vtipkár. Svoj prvý svetový a zároveň aj Guinnessov rekord zdolal Vencl pred dvoma rokmi.

Na zatopenom lome Vápenka v Lahošti pri Tepliciach preplával propagátor otužovania pod ľadom tiež len v plavkách 80,9 metra a predchádzajúci rekord Dana Stiga Severinsena posunul o 4,7 metra. Vtedy pod vodou strávil 95 sekúnd. Súčasné svetové maximum bolo ešte bláznivejšie. A vykúpené krvou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 00:29