KokaínUnsplash/Colin Davis
StoryEditor

Narkobaróni otvorene o svojom biznise. Na predaji kontajnera kokaínu zarobil toľko peňazí, že trvalo mesiac, kým ich spočítali

kam07.01.2024., 09:00h

Lacno nakúpiť, zázrakom previezť cez pol sveta a potom draho predať. Dvojica mužov otvorene rozpráva o svojej drogovej minulosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Drogový biznis odjakživa lákal kriminálnikov či mafiánov z jediného dôvodu - ukrývalo sa v ňom gigantické množstvo peňazí. Koniec koncov, Pablo Escobar by mohol rozprávať. Respektíve nemohol, ale to už je, spolu s množstvo zničených životov, odvrátená strana drog.

Portálu LadBible sa podarilo vyspovedať bývalých obchodníkov s drogami, ktorí kedysi zarábali práve dealovaním a prepravou drog. Je zrejmé, že dnes sa už tomuto biznisu nevenujú, no zostalo im množstvo príbehov, ktoré sú teraz ochotní povedať svetu.

image

Závislé osoby sú často citliví a inteligentní ľudia, hovorí psychoterapeut a riaditeľ sanatória Žemlička

Jednoduchý, no smrteľný biznis

Stephen Mee a Andrew Pritchard poskytli rozsiahly rozhovor o svojej bývalej kariére, ako aj o vážnych ťažkých situáciách spojených s kartelom, ktoré v tých rokoch v Amerike museli riešiť.

Ako prezradili, ide vlastne o jednoduchý biznis, no riziká s ním spojené sú gigantické. V podstate len zamieriš cez Atlantický oceán, kúpiš si kopu kokaínu za veľkoobchodnú cenu, potom sa ti ho nejakým spôsobom podarí dostať do Spojeného kráľovstva, kde ho môžeš predať za výrazne vyššiu cenu.

Znie to jednoducho, no nezabúdaj na to, že ide o gigantický nelegálny biznis ničiaci životy, nehovoriac o tom, že len málokto z ľudí, ktorí sa mu venujú, sa dožijú dôchodku.

Extrémne prirážky

„S kokaínom sa to stalo inou vecou, pretože to bola otázka získania obrovského množstva peňazí rýchlejšie, lebo sme si ho mohli kúpiť relatívne lacno,” hovorí Pritchard o ziskoch.

Podľa jeho slov sa dalo cestou cez Kolumbiu a podobné miesta získať kilogram kokaínu za tisíc dolárov. „Mohli ste ho získať veľmi lacno a potom [dostať] skvelú prirážku v Paname a na podobných miestach.”

„Práve sme pristáli v Guyane, kde to bolo asi 2-tisíc libier (2 300 eur) za kilo, ktoré sa naložilo, vložilo do kontajnera a celé sa tu [v Británii] predávalo za 25-tisíc libier (28 500 eur) za kilo, takže prirážky boli veľké [rovnako ako] rýchlosť jeho predaja.”

image

Trailer na film o dofetovanom šialenom medveďovi baví internet. Je inšpirovaný bizarným skutočným príbehom

Počítanie peňazí

„Pamätám si, že mi sem raz pristál kontajner, viete, bolo v ňom 300 kíl a predali sa za 24 hodín. Bolo to šialené.” A kde videli muži najväčší zádrheľ? Prekvapivo to nebolo v zničených životoch. „Najväčším problémom bolo počítanie peňazí.”

„Keď ste si zvykli ísť a získať desiatky miliónov libier, počítanie vám trvalo doslova mesiac, kým ste ich spočítali, a to s viacerými počítacími strojmi.“ Podľa Meeho zažili dni, kedy otočili milióny libier v hotovosti.

„Pamätám si, ako sme v piatok dali päť miliónov libier do kufra auta nejakým Kolumbijčanom, oni sa vrátili v pondelok ráno a dali nám nejaké iné veci do iného auta a pýtali sa nás, kde boli peniaze. Celý víkend jazdili po Amsterdame s piatimi miliónmi v batožinovom priestore a ani nevedeli, že tam sú,“ spomína na jeden z priam neuveriteľných príbehov dvojica.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 09:57