Kyjev po útokochTasr/ap/efrem Lukatsky/Tasr
StoryEditor

Záplava rakiet zničila nádej na návrat do normálneho života. Ľudia z Kyjeva opisujú novú vlnu ruských útokov

kamTASR11.10.2022., 13:00h

Ľudia v Kyjeve chodili do kina, stretávali sa s priateľmi či pracovali. Vojna sa zdala byť príliš ďaleko. To všetko je však po pondelkových útokoch opäť preč. Ľudia sa však nevzdávajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Pondelkové útoky ruských síl na mestá po celej Ukrajine si vyžiadali podľa predbežných informácií 19 obetí na životoch a 105 zranených. Novú bilanciu obetí oznámila v utorok na sociálnej sieti Facebook Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), informuje agentúra AFP.

Ako pripomína portál Insider, Rusko zasiahlo ukrajinské hlavné mesto po prvý raz za celé mesiace, čím do Kyjeva opäť prinieslo vojnu, ktorá sa zdala byť čoraz vzdialenejšia. Tisíce ľudí sa stiahli do protivzdušných krytov a staníc metra. Zatiaľ čo Rusi útočia na hlavné mesto, v iných častiach Ukrajiny postupne strácajú územia.

image

Rusko odpálilo rakety za pol miliardy, na Ukrajinu útočí aj dronmi

V ukrajinskej metropole sa aj dnes ráno opäť rozozvučali sirény upozorňujúce na možné vzdušné útoky. DSNS vydala varovanie, že „počas dňa hrozí vysoké riziko raketových útokov na území Ukrajiny“. „Pre vašu vlastnú bezpečnosť zostaňte prosím v krytoch, neignorujte signály sirén,“ uviedla.

Návrat do normálu prerušili výbuchy

Aj keď na východe Ukrajiny pokračujú brutálne boje, v Kyjeve ľudia po relatívne pokojnom lete opäť chodili do barov, práce či reštaurácií. Vrátili sa aj veľvyslanci a diplomati a v meste začal prevládať relatívny pocit bezpečia. Ten však bol včera definitívne otrasený a opäť poslaný do minulosti.

image

Kyjev po útokoch

Tasr/ap/efrem Lukatsky/Tasr

25-ročná Polina Tereščenko pre Insider povedala, že sa do Kyjeva presťahovala len pred mesiacom. Odišla z Charkova v nádeji, že definitívne uteká od „každodenného ostreľovania“. Život v hlavnom meste bol podľa nej bližšie k normálu, čo pre ňu znamenalo možnosť po siedmich mesiacoch opäť normálne pracovať.

„Pred mesiacom som išla do kina prvýkrát od 24. februára.“ V ten deň začala Putinova invázia na Ukrajinu. „Plakala som,“ dodala. Keď Kyjev včera zasiahli rakety, akurát sa chystala do práce. Po bojoch v Charkove ju to síce spočiatku neprekvapilo, no keď výbuchy neprestávali, rozhodla sa ukryť.

image

Kyjev po útokoch

Tasr/ap/efrem Lukatsky/Tasr

Svojej rodine zavolala s tým, že „konečne išla do podzemného parkoviska s mojou mačkou a notebookom. V tom čase bolo preplnené mojimi susedmi, ich deťmi a domácimi miláčikmi.“ Snažila sa zostať pokojná, no spanikárila, keď po výbuchoch v podzemí stratila telefónny signál.

„Neprestali niekoľko hodín. Snažíte sa ovládať svoje emócie, no stále sa cítite nervózne.“ Povedala, že mala „slzy v očiach“, keď sa pozerala na deti, ktoré boli okolo nej. „Nezaslúžia si stráviť detstvo v krytoch kvôli ostreľovaniu po celej krajine.“

image

VIDEO Ukrajinou otriaslo množstvo výbuchov. Putin priznal, že ide o ruskú odvetu za výbuch na Kerčskom moste

V centre mesta

Ďalšie dve ženy rozprávali pre Insider pod podmienkou anonymity, pretože sa obávajú prípadnej odvety zo strany Ruska. Prvá povedala, že keď rakety zasiahli mesto, bola vo svojej kancelárii v centre Kyjeva. Žena používa invalidný vozík, takže sa nedokáže dostať do protibombových krytov. Namiesto toho sa preto rozhodla ísť domov.

image

Kyjev po útokoch

Tasr/ap/efrem Lukatsky/Tasr

Podľa jej slov žili šudia v meste niekoľko mesiacov „normálny život“, ktorý po pondelkovom útoku skončil. Povedala, že mnoho Ukrajincov stratilo záujem o nakupovanie či návštevu kina, no stretávala sa s priateľmi v parku a pracovala, aby sa cítila lepšie. Po útokoch sa vrátila domov do kyjevského satelitného mesta Buča, pretože sa obáva ďalších útokov.

image

Kyjev po útokoch

Tasr/ap/roman Hrytsyna/Tasr

Druhá žena sa po útokoch rozhodla aj s rodinou utiecť do domu svojej sestry ďalej od centra. "Keď som bežala, otočila som hlavu dozadu a uvidela nado mnou letieť raketu." Po ruskej invázii z Kyjeva utiekla, no po upokojení situácie v meste sa v apríli vrátila. Teraz si nie je istá, kedy sa vráti opäť.

Snažiť sa žiť bežný život

Tereščenko povedala, že presťahovanie sa do Kyjeva znamená, že sa môže „pokúsiť predstierať, že mám normálny život“, a to napriek pripomienkam vojny a starostí o jej rodinu v Charkove. Včerajšie útoky boli brutálnou pripomienkou, že „máte pocit, že nemôžete byť v bezpečí v žiadnom meste, kým sa vojna neskončí.“

image

Kyjev po útokoch

Tasr/ap/roman Hrytsyna/Tasr

Podľa nej vojna ju aj ostatných motivovala k tomu, aby si medzi útokmi užívali život tak naplno, ako sa len dá. „Pred touto vojnou som nerozumela ľuďom, ktorí počas druhej svetovej vojny chodili do reštaurácií a pili šampanské. Teraz to chápem. Ľudia si chcú užiť každú sekundu, ktorú majú, najmä keď si nie sú istí zajtrajškom.“

Liubov Tsybulska, zakladateľka ukrajinského Centra pre strategickú komunikáciu a informačnú bezpečnosť, pre Insider povedala, že ju prebudili štrajky a čakala ich na chodbe svojho bytového domu. Povedala, že ľudia v Kyjeve sa stali „oveľa odolnejšími“ ako na začiatku vojny a život sa zmenil.

image

Kyjev po útokoch

Tasr/ap/efrem Lukatsky/Tasr

„Všetci čítajú, čo robiť v prípade jadrového útoku... ľudia sú oveľa odolnejší, vieme, že už niet cesty späť. Túto vojnu nemôžeme prehrať.“

Odveta za zničenie Kerčského mostu

Pondelkové útoky spôsobili, že mnohé z ostreľovaných miest a obcí sa ocitli bez dodávok elektriny, vody a telekomunikačného spojenia. Podľa denníka The Guardian je bez elektriny stále 1300 obcí. Stanica CNN píše, že útoky zasiahli civilnú infraštruktúru v 12 regiónoch a v Kyjeve, kde vypuklo vyše 30 požiarov. Všetky sa hasičom podarilo uhasiť. Na záchranárskych operáciách sa podieľalo viac ako 1000 ľudí.

image

FOTO Pred Pražským hradom tróni na zlatom záchode Vladimir Putin. Sochu podporil aj prezident Litvy

Šéf Kremľa Vladimir Putin tvrdí, že tieto útoky nariadil v reakcii na „teroristické činy“ Ukrajiny vrátane sobotňajšieho výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.

Podľa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby však Moskva tieto útoky, ktoré sa zamerali na ničenie energetickej a ďalšej infraštruktúry, pripravovala už od začiatku októbra, teda ešte pred poškodením Kerčského mosta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:58