TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Štadión aplaudoval Putinovi, televízia ho stopla v polovici vety

pcTASR18.03.2022., 05:55h
Najnovšie udalosti z vojny na Ukrajine sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:08 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom obvinil Kyjev z „vojnových zločinov“. Moskva pritom podľa neho robí „všetko možné“ pre to, aby sa vyhla civilným obetiam na Ukrajine, uviedol Kremeľ. 

18:47 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vystúpil s prejavom pred desaťtisícami ľudí v Moskve pri príležitosti ôsmeho výročia anexie polostrova Krym.

Reportérovi BBC News Billovi Vernonovi, ktorý hovoril s desiatkami ľudí čakajúcich v rade na vstup na prokremeľské zhromaždenie, mnohí povedali, že pracujú vo verejnom sektore a zúčastňujú sa na nátlak svojich nadriadených.

Jeden z mužov pracujúcich pre moskovské metro uviedol, že on i ďalší zamestnanci boli k účasti prinútení. „Budem tu chvíľu a potom odídem... Myslím si, že väčšina ľudí tu nepodporuje vojnu. Ja ju nepodporujem,“ dodal.

TASR/AP

18:28 Šestica západných krajín v piatok uviedla, že Rusko využíva Bezpečnostnú radu OSN na šírenie dezinformácií a propagandy o svojej invázii na Ukrajinu. 

18:11 Rusko a Ukrajina sa priblížili v stanoviskách ohľadom hlavného bodu rokovania – nepristúpenia Ukrajiny k NATO, uviedol podľa TASS ruský vyjednávač.

18:05 Holandská vláda v piatok potvrdila, že na Slovensko pošle systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý bude umiestnený v blízkosti leteckej základne v slovenskom meste Sliač. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

„V súvislosti so zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Európe v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu je tento príspevok nevyhnutný,“ uviedla vo vyhlásení holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová a dodala, že Nemecko posiela na Slovensko dva systémy Patriot. 

17:21 Obyvateľ ruského Krasnodaru bol zadržaný za pľuvnutie na plagát s písmenom Z. Polícia proti nemu začala konanie podľa nového správneho článku „Verejné akcie zamerané na diskreditáciu ozbrojených síl Ruskej federácie“.

16:55 Bývalý ruský premiér Michail Kasianov neverí, že súčasný prezident Vladimir Putin to myslí s mierovými rozhovormi „vážne“. Podľa Kasianova je nepravdepodobné, že Putin ponúkne nejaké riešenie konfliktu, „ktoré bude uspokojivé pre Ukrajincov“. Uviedol to v piatkovom rozhovore pre stanicu BBC.

16:20 V Univerzitnej nemocnici Ružinov absolvoval v piatok 14-ročný utečenec z Ukrajiny rekonštrukčnú operáciu tváre. Zranený bol počas bombardovania mesta Charkov, keď sa so svojou rodinou skrýval v pivničných priestoroch obytného domu. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Petra Lániková. 

15:41 Zo zbombardovaného divadla v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, obliehanom ruskými silami, sa podarilo zachrániť 130 ľudí. Oznámil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

15:10 Lotyšsko, Estónsko a Litva vyhostili spolu desať ruských diplomatov. V piatok to oznámili ministerstvá zahraničných vecí pobaltských štátov.

14:50 Ruská televízia náhle prerušila vysielanie Putinovho prejavu na štadióne v moskovských Lužnikách a pokračovala vysielaním vlasteneckého koncertu. 

Za náhlym prerušením Putinovho prejavu bola podľa Kremľa technická chyba. Neskôr televízia Putinov prejav znova odvysielala, tentoraz aj s ováciami. Informovali o tom Hospodárske noviny

14:30 Ruský prezident Vladimir Putin sa objavil na verejnosti, vyšiel na scénu moskovského štadióna Lužniki, kde ho uvítal ováciami dav 80-tisíc ľudí, oslavujúcich výročie pripojenia anektovaného Krymu k Rusku. Putin opäť vyzdvihoval „špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine“.

14:20 Na štadióne Lužniki v Moskve sa koná zhromaždenie pod heslom „Krymská jar“, na ktorom má vystúpiť Vladimir Putin.

Zhromaždenie je organizované pri príležitosti ôsmeho výročia anexie Krymu. Existuje množstvo správ, že študentov a zamestnancov štátnych podnikov priviezli na zhromaždenie autobusmi. Všetky symboly „reprezentujúce Ukrajinu a Západ“ majú byť zakázané.

Novinár portálu Meduza zverejňuje záznamy ľudí opúšťajúcich míting pred jeho začiatkom, ako aj ľudí, ktorí opúšťajú míting len 30 minút po jeho začiatku.

14:01 Na námestí Rynok v centre ukrajinského mesta Ľvov rozmiestnili v piatok pred budovou radnice 109 prázdnych kočíkov symbolizujúcich deti, ktoré boli dosiaľ zabité v prebiehajúcej vojne na Ukrajine. 

Reuters

13:46 Minister obrany SR Jaroslav Naď si zatiaľ nevie predstaviť vyslanie mierovej misie Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Chce počkať na konkrétny návrh.

Česká ministerka obrany Jana Černochová je pripravená hľadať riešenia. Ako poznamenala, aj menej štandardné riešenie však musí byť v medziach medzinárodného práva. V piatok tak reagovali na výzvu Poľska na nasadenie mierovej misie NATO na Ukrajinu. 

13:40 Bratislavské Staré Mesto spúšťa od pondelka (21.3.) dve komunitné azylové centrá pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných. Počas pracovného týždňa budú fungovať v Zichyho paláci na Ventúrskej ulici a Pistoriho paláci na Štefánikovej ulici. Prvé z nich bude otvorené od 9:00 do 17:00 hod., druhé do 21:00 hod. 

V komunitných centrách bude pre deti pripravený detský kútik, výtvarné dielne či spoločenské hry. Pre dospelých majú byť nielen miestom na oddych a občerstvenie, ale aj miestom s informáciami o možnostiach pomoci a podpory. V Pistoriho paláci má byť zároveň coworkingové centrum a dočasná úschovňa batožiny. 

„O chod centier sa budú starať naši pracovníci, ale hľadáme aj dobrovoľníkov, ktorí by pomohli, ukrajinský a ruský jazyk sú vítané. Ako koordinátori by mohli vypomôcť aj Ukrajinci. Za svoju prácu budú honorovaní, musia však splniť náležitosti potrebné pre zamestnanie na Slovensku,“ približuje samospráva.

13:16 Poľsko na budúcotýždňovom summite Severoatlantickej aliancie navrhne zriadenie mierovej a humanitárnej misie NATO na Ukrajine. V piatok to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

13:05 Bulharsko v piatok vyhlásilo desať ruských diplomatov za nežiaduce osoby a dalo im 72 hodín na opustenie krajiny. Uvádza sa to vo vyhlásení bulharského ministerstva zahraničných vecí.

12:49 Pápež František v piatok označil vojnu na Ukrajine za „zvrátené zneužívanie moci“ v prospech straníckych záujmov, pre ktoré musia nevinní ľudia čeliť brutálnemu násiliu. Vyhlásil to v piatkovom posolstve pre tretie Európske katolícke sociálne dni v Bratislave.

12:30 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok obvinil Kyjev z pokusov o zdržovanie mierových rokovaní s Moskvou. Povedal to v telefonáte nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi a dodal, že Rusko je stále pripravené hľadať spôsoby riešenia situácie. 

12:15 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok varoval cudzie štáty pred presunom systémov protivzdušnej obrany sovietskej výroby S-300 na Ukrajinu. Zdôraznil, že Moskva zničí akýkoľvek vojenský náklad vstupujúci na Ukrajinu.

12:00 Ukrajinská ombudsmanka pre ľudské práva Ljudmyla Denisová v piatok uviedla, že 130 ľudí bolo vyslobodených z trosiek divadlazasiahnutého stredajším leteckým útokom v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol.

11:45 Artyom Datsishin, jeden z popredných ukrajinských baletných tanečníkov, zomrel po zranení pri ostreľovanom útoku na Kyjev vo veku 43 rokov. Začiatkom týždňa podľahol zraneniam, ktoré utrpel v prvých dňoch invázie. Informoval o tom portál Unilad.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alexei Ratmansky (@alexeiratmansky)

11:24 Rakúsko-americký herec Arnold Schwarzenegger vo štvrtok požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil „nezmyselnú“ vojnu na Ukrajine. Takisto Rusov protestujúcich proti tomuto konfliktu označil za „nových hrdinov“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Vy ste túto vojnu začali. Vy túto vojnu vediete. Vy ju môžete zastaviť,“ odkázal Schwarzenegger Putinovi v posolstve na sociálnej sieti Twitter.

Ruská vláda podľa neho obyvateľom svojej krajiny tvrdí, že cieľom vojny je denacifikácia Ukrajiny. „To nie je pravda. Túto vojnu začali tí pri moci v Kremli. Toto nie je vojna ruských občanov,“ povedal.

Ruským vojakom povedal, že vojna, v ktorej bojujú, je nezákonná a nezmyselná. Pripomenul v tejto súvislosti vojakov bojujúcich v druhej svetovej vojne, ktorí Rusko bránili.

11:18 Adaptačný kurz s ponukou naučiť sa najdôležitejšie frázy zo slovenského jazyka otvára od pondelka 21. marca v Trnave Univerzita sv. Cyrila a Metoda. Jej ukrajinskí študenti na fakulte masmediálnej komunikácie ponúkajú pomoc krajanom utekajúcim pred vojnou. 

11:14 Na území Ukrajiny by malo byť v piatok otvorených deväť humanitárnych koridorov na evakuáciu ľudí z lokalít obkľúčených ruskými inváznymi jednotkami a na prepravu humanitárnej pomoci. 

Podľa agentúry Reuters o tom v piatok informovala Podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka pre záležitosti dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. 

11:09 Poľská pohraničná stráž oznámila, že hranice Poľska od začiatku ruskej invázie prekročili už dva milióny utečencov z Ukrajiny, píše Reuters.

10:56 Pri piatkovom útoku ruských síl na zariadenie na opravu lietadiel v západoukrajinskom meste Ľvov boli použité strely s plochou dráhou letu, odpálené z ťažkých strategických bombardérov v Čiernom mori. 

Pravdepodobne išlo o rakety typu Ch-555, ktoré sú podľa korešpondenta Sky News Nicka Martina „veľmi sofistikovanými zbraňami“. Dodal, že ide o riadené strely s dlhým doletom.

Ľudia sa pozerajú na dym po výbuchu v ukrajinskom meste Ľvov TASR/AP

10:20 Ruská štátom podporovaná spravodajská televízia RT už v Británii nemôže vysielať. Britský mediálny regulátor Ofcom jej totiž s okamžitou platnosťou odobral vysielaciu licenciu.

10:16 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ruské jednotky a ich spojenci zo separatistických regiónov na východe Ukrajiny bojujú v centre mesta Mariupol. 

9:55 Základné a stredné školy, ktoré vzdelávajú žiakov z Ukrajiny, dostanú jednorazový príspevok vo výške 200 eur na každého ukrajinského žiaka. Na tlačovej konferencii to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

9:41 Úlomky zo zostrelenej ruskej rakety zasiahli v piatok bytový dom v severnej časti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. O život prišla jedna osoba, ďalších 19, z toho štyri deti, utrpelo zranenia. Z päťpodlažného bytového domu bolo zachránených 12 ľudí a ďalších 98 záchranári evakuovali do bezpečia. 

9:38 Americké ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine zverejnenej v piatok konštatuje, že za posledných 24 hodín postúpili ruské jednotky len minimálne. 

9:14 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri napísal, že „niektorí by chceli žiť v jednoduchom svete, v ktorom je za vojnu zodpovedný výlučne Putin“.

8:49 V severnej časti Kyjeva bolo dnes ráno počuť výbuch a z oblasti sa valil hustý dym. Informovala o tom agentúra Reuters s odkazom na svoje zdroje.

Podľa vyhlásenia vedenia ukrajinskej metropoly streľba ruských jednotiek zasiahla rezidenčnú štvrť. Na mieste sú záchranári, počet obetí a rozsah škôd nie je zatiaľ jasný, uviedla stanica CNN.

AP/TASR

8:35 Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová vyzvala vo štvrtok na začatie vyšetrovania, na základe ktorého by bola vyvodená zodpovednosť za ostreľovanie obytných budov, škôl, nemocníc a inej civilnej infraštruktúry na Ukrajine.

8:14 Starosta západoukrajinského mesta Ľvov Andrij Sadovyj na svojom účte v aplikácii Telegram v piatok ráno napísal, že rakety vypálené ruskou armádou nezasiali priamo tamojšie medzinárodné letisko, ako sa pôvodne predpokladalo, ale neďalekú budovu, kde sa opravovali lietadlá.  

7:59 Rusko vyhlásilo nad územím východoukrajinského Donbasu bezletovú zónu. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá sa odvolala na agentúru Interfax.

7:11 Video, keď ukrajinský vojak hrá na husliach, obletelo celý svet. Morálka ukrajinskej armády sa nedá zlomiť ani v ťažkých časoch.

06:50 Obyvatelia mesta Ľvov na západe Ukrajiny hlásia, že miestne medzinárodné letisko zasiahla raketa vypálená ruskými vojenskými silami, informoval v piatok ráno britský denník The Guardian.

Z tohto mesta, ktoré leží neďaleko poľských hraníc, boli hlásené v piatok ráno viaceré výbuchy. Videá zdieľané na sociálnych médiách údajne zachytávajú, ako z medzinárodného letiska v Ľvove stúpa dym.

06:08 Európska komisia vo štvrtok večer oznámila, že jej nová pracovná skupina pre „zmrazenie a konfiškáciu“, zriadená s cieľom zabezpečiť koordináciu na úrovni EÚ pri uplatňovaní sankcií proti ruským a bieloruským oligarchom uvedeným na sankčnom zozname, zintenzívnila svoju činnosť na medzinárodnej úrovni. Bude spolupracovať s novovytvorenou pracovnou skupinou s názvom „Ruské elity, zástupcovia a oligarchovia“.

05:14 Vojna na Ukrajine má ničivý vplyv na zdravie jej obyvateľov, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia s tým, že tieto následky poznačia krajinu na najbližšie roky až desaťročia. 

„WHO potvrdila 43 útokov na zdravotnícke zariadenia, pri ktorých bolo zabitých 12 ľudí a 34 zranených, medzi nimi aj zdravotnícki pracovníci. V akomkoľvek konflikte sú útoky na zdravotnú starostlivosť porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

​​03:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok opäť prihovoril svojim krajanom. Informoval ich o svojom prejave v dolnej komore nemeckého parlamentu, rozhovoroch so svetovými lídrami a apeloval aj priamo na ruských občanov. Zdôraznil tiež, že ruská armáda nedobyla žiadne ďalšie kľúčové oblasti Ukrajiny.

„Dnes som sa prihovoril parlamentu Nemecka, jednej z najvplyvnejších krajín sveta... Hovoril som nielen ako prezident, ale aj ako Ukrajinec, ako občan, ako Európan, ako niekto, kto dlhé roky pociťuje, že nemecký štát je od nás oddelený múrom, neviditeľným, ale pevným múrom,“ povedal Zelenskyj.

„Neplánovali sme vziať tisíce zajatcov. Nepotrebujeme 13-tisíc alebo viac mŕtvych ruských vojakov. Túto vojnu sme nechceli. Chceme len mier,“ apeloval Zelenskyj na ruských občanov.

Volodymyr Zelenskyj TASR/AP

00:01 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok obvinil Rusko z páchania vojnových zločinov tým, že na okupovanej Ukrajine útočí na civilistov. 

„Úmyselné útoky na civilistov sú vojnovým zločinom. Po všetkej tej deštrukcii, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, je pre mňa ťažké usúdiť, že Rusi robia niečo iné,“ povedal Blinken.

Včerajší online si môžeš pozrieť po kliknutí na tento odkaz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 19:30