Reuters
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Rusi ostreľujú sídliská a blokujú humanitárnu pomoc, chystajú útok na Odesu

TASRČTKkam06.03.2022., 11:00h
Vojna na Ukrajine pokračuje ďalším dňom. Ruská armáda sa rozhodla úplne odrezať od sveta mesto Mariupol, odmietavý postoj aliancie NATO k požiadavke Kyjeva vyhlásiť nad Ukrajinou bezletovú zónu zase minister zahraničných vecí Kuleba označil za "prejav slabosti".
Lajkuj Brainee.sk na

19:20 Pri evakuácii civilistov v dôsledku ostreľovania zahynulo 8 ľudí, uviedol starosta Irpinu Alexander Markushin.

18:55 Litovská pohraničná stráž v posledných dňoch eviduje zvýšenie počtu migrantov z Bieloruska, pričom väčšina z nich sú muži. Agentúra DELFI.lt cez víkend uviedla, že Bielorusi odchádzajú zo svojej krajiny v obave, že budú čoskoro povolaní do bojov na Ukrajine.

18:45 Na obytnú budovu v Černihive dopadla poltonová ruská bomba, ktorá nevybuchla. Mnoho iných bômb však vybuchlo a zabilo nevinných mužov, ženy a deti.

„Pomôžte nám chrániť našich ľudí pred ruskými barbarmi! Pomôžte nám zavrieť nebo. Poskytnite nám bojové lietadlá. Robte niečo!“ Napísal na Twitteri ukrajinský politik a diplomat Dmytro Kuleba.

18:35 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu upozornilo Rumunsko a "iné krajiny" susediace s Ukrajinou, že ich bude považovať za účastníkov ozbrojeného konfliktu, ak umožnia, aby z ich územia vzlietli ukrajinské bojové lietadlá s cieľom zaútočiť na ruskú armádu. Podľa agentúry AP na to v nedeľu na brífingu v Moskve upozornil hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.

18:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu uviedol, že USA získali "veľmi dôveryhodné správy o úmyselných útokoch na civilistov" na Ukrajine, ktoré by mohli byť považované za vojnový zločin. Dodal, že USA majú k dispozícii aj "veľmi dôveryhodné správy o použití určitých zbraní".

Blinken dodal, že tieto podozrenia sa dokumentujú, sumarizujú a analyzujú a príslušné organizácie a inštitúcie vyšetrujú, "či boli alebo sú páchané vojnové zločiny". Doplnil, že tieto aktivity majú podporu Spojených štátov.

Reuters

17:44 Do Poľska z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo už viac ako 964-tisíc ľudí, uviedli pohraničníci. Len za dnešok prekročilo hranicu 81 400 utečencov.

17:40 Zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by mohlo rozpútať svetovú vojnu, povedal predseda Európskej rady Charles Michel. Sankcie EÚ a NATO podľa neho vojnu proti Rusku neznamenajú.

17:30 V Energodare je teraz 500 ruských vojakov. Okupanti využívajú dobyté ukrajinské jadrové elektrárne ako vojenské základne, uviedol Pjotr Kotin. Votrelci očakávajú, že nebudú vytlačení, pretože bezpečnosť v objektoch je nadovšetko. Akékoľvek ostreľovanie je neprijateľné, dodal. Informoval o tom portál Nexta na Twitteri.

17:10 Od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu bolo pri protestoch proti vojne zadržaných v Rusku takmer jedenásť tisíc ľudí, informuje agentúra Nexta.

17:00 Policajti z Humenného za uplynulé dni neevidujú žiadne protiprávne konanie osôb prichádzajúcich na Slovensko z Ukrajiny. Preverili viacero podnetov o konfliktoch na verejnosti, zatiaľ sa žiadny nepotvrdil. V blízkosti záchytného tábora a stanového tábora v Humennom posilnili hliadky. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

16:50 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal podpísal formálnu žiadosť o vylúčenie Ruska a Bieloruska z Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky, informuje Reuters.

16:35 Jeden z posledných nezávislých fungujúcich webov v Rusku - Mediazona - v nedeľu oznámil, že cenzorský úrad zablokoval prístup na jeho web pre používateľov na území Ruska. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

16:20 Streľba ruských vojakov v okupovanom meste na juhu Ukrajiny si vyžiadala najmenej päť zranených, uviedla agentúra Interfax Ukraine.

16:10 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu opäť telefonoval so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Oznámil to v nedeľu Elyzejský palác s tým, že rozhovor sa konal z iniciatívy francúzskeho prezidenta a trval od poludnia do 13.45 h SEČ. Informovala o tom televízia BFM.

Macron počas rozhovoru tlmočil znepokojenie európskej verejnosti, pokiaľ ide o zaistenie bezpečnosti jadrových elektrární na území Ukrajiny. Putin ho v tejto súvislosti podrobne informoval o "provokácii organizovanej ukrajinskými radikálmi" v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne, do ktorej sa - podľa Putina - zapojila aj sabotážna skupina.

16:00 Americký minister zahraničia Antony Blinken uviedol, že Spojené štáty majú vysoko vierohodné správy o úmyselných útokoch na civilistov na Ukrajine. Washington teraz očakáva, že relevantné organizácie začnú vyšetrovanie s ruskou stranou o páchaní vojnových zločinov.

15:55 Ostreľovanie mesta Irpin:

15:45 Ruská polícia zadržala na protestoch proti vojne na Ukrajine už okolo 3 500 ľudí, z toho 1 700 v Moskve a 750 v Petrohrade. S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom informovala agentúra TASS.

15:25 Polovica Slovákov súhlasí s tým, aby na naše územie prišli vojaci NATO. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza, ktorý sa konal 22. februára až 1. marca na vzorke 1003 respondentov. S prítomnosťou vojakov NATO nesúhlasí 45 percent opýtaných, päť percent opýtaných sa nevedelo vyjadriť.

15:11 Ruský prezident Vladimír Putin povedal francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že Ukrajina je zodpovedná za provokáciu v prípade útoku na jadrovú elektráreň v Záporoží.

15:00 Ak by sa NATO zapojilo do priameho aktívneho vojenského konfliktu s Ruskom na Ukrajine, znamenalo by to vstup do tretej svetovej vojny. Myslí si to prezidentka SR Zuzana Čaputová. V diskusnej relácii televízie Markíza Na telo tiež uviedla, že treba robiť ďalšie sankcie voči Rusku a ďalšie kroky pomoci voči Ukrajine. Hlava štátu nemá informácie o tom, že by sa mala schvaľovať ďalšia vojenská pomoc Slovenska pre Ukrajinu.

AP/TASR

14:50  V hre je ďalšie sprísnenie sankcií voči Rusku, vrátane vylúčenia zvyšných ruských bánk z platobného systému SWIFT. V diskusnej relácii slovenskej televízie Markíza to uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Vyslovila sa aj za zníženie závislosti na dodávkach energií z Ruska.

14:30 Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupolu zlyhal, pretože ruská armáda údajne nedodržala dohodnuté prímerie a toto ukrajinské mesto stále ostreľuje. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Geraščenka.

Plánované evakuácie civilného obyvateľstva cez dohodnuté humanitárne koridory nie sú momentálne možné v dôsledku ruských útokov, napísal Geraščenko prostredníctvom aplikácie Telegram.

14:11 Ruské rakety úplne zničili letisko v meste Vinnycia na strednej Ukrajine, uviedol v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Práve som bol informovaný o raketovom útoku na Vinnyciu. Osem rakiet... Letisko bolo úplne zničené," povedal Zelenskyj.

13:30 Náklady, ktoré bude mať Slovensko v dôsledku vojny na Ukrajine, môžu dosiahnuť výšku jednej až dvoch miliárd eur. Vyhlásil to vicepremiér a minister financií Igor Matovič v diskusnej relácii TA3 V politike. Avizuje obrovské ekonomické škody pre Slovensko i Európu. Poprosil ľudí, aby nepodliehali panike, keďže naše európske spoločenstvo je podľa neho silné a zomknuté.

13:18 „Vojenská operácia na Ukrajine bude zastavená vtedy, keď Ukrajina prestane vzdorovať a ruské požiadavky budú naplnené,“ povedal ruský prezident Vladimír Putin.

12:50 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po telefóne povedal ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, že Turecko je pripravené podporiť mierové vyriešenie situácie na Ukrajine. Erdogan vyzval na pokoj zbraní, otvorenie evakuačných koridorov a podpisu mierovej dohody. Znížilo by to humanitárne dôsledky, povedal.

12:46 Spojené štáty intenzívne pracujú na dosiahnutí dohody s Poľskom o dodávkach bojových lietadiel pre ukrajinskú armádu, povedal v nedeľu amerických minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej pracovnej návštevy Moldavska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Neviem vám povedať konkrétny časový horizont, ale môžem povedať, že na tom pracujeme veľmi, veľmi aktívne," povedal Blinken novinárom v Moldavsku.

12:35 Pápež František sa vyjadril, že konflikt na Ukrajine nie je vojenská operácia, ale vojna.

12:25 Príspevok za ubytovanie utečencov budú vyplácať obce po tom, čo dostanú prostriedky od štátu. Majú ich mať k dispozícii v nasledujúcom mesiaci po ubytovaní utečencov.

Príspevok sa bude dostávať len za tých ľudí, ktorí majú vybavené dočasné útočisko. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO).

TASR/Dano Veselský

12:10 Rusko sa teraz zameria na juh Ukrajiny, bude ju chcieť odrezať od Čierneho mora. Pokúsi sa tiež obsadiť strategické miesta na rieke Dneper, povedal podľa Reuters nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ Ukrajiny.

11:40 V meste Buča pri Kyjeve ruskí vojaci ostreľujú sídliská a blokujú humanitárnu pomoc, uvádzajú miestne úrady. Ruská armáda sa okrem toho chystá čoskoro ostreľovať mesto Odesa, povedal v televízii Ukrajina 24 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

11:11 Na Slovensku zostali stáť dva vlaky, ktoré priniesli humanitárnu pomoc z Česka na Ukrajinu a mali odviesť Ukrajincov do ČR. Dôvodom je administratívna chyba.

11:10 V Rusku zadržali vyše päťsto protestujúcich. Na protivojnových demonštráciách v 21 mestách naprieč Ruskom zadržali viac ako 560 protestujúcich, informovala monitorujúca skupina OVD-Info.

11:05 Z Ukrajiny utieklo už viac ako 1,5 milióna ľudí Za desať dní od vypuknutia vojny na Ukrajine utieklo z krajiny vyše 1,5 milióna ľudí, oznámil na Twitteri vysoký komisár OSN pre utečencov Grandi.

Najdôležitejšie udalosti do 11:00

  • Zelenskyj telefonoval s Bidenom, témou rozhovoru bola finančná pomoc Ukrajine a sankcie voči Rusku.
  • Podľa správy britskej rozviedky sú Rusi veľmi prekvapení z rozsahu a sily odporu, ktorý kladie Ukrajina.
  • Začala sa evakuácia obyvateľov Mariupolu, počas nej by malo trvať dočasné prímerie. Ruskí vojaci ho však v sobotu nedodržiavali.
  • Boris Johnson vyzval svetové veľmoci, aby sa pripojili k plánu na pomoc Ukrajine. Ten zahŕňa napríklad humanitárnu pomoc Ukrajincom, podporu ich sebaobrany alebo maximálny ekonomický tlak na Moskvu.
  • Obyvatelia Mariupolu sú bez elektriny, mesto naďalej ostreľujú ruskí vojaci. V meste hrozí humanitárna katastrofa.
    Podľa správ ukrajinského generálneho štábu do tohto momentu zomrelo 11-tisíc ruských vojakov.
  • Izraelský premiér sa stretol s nemeckým kancelárom Scholzom. Predtým navštívil Putina.

10:50 Ruské sily strieľajú na civilistov v Irpine, zabíjajú najmenej 3 civilistov. Ruské jednotky podľa médií zámerne zaútočili na most, ktorý používali civilisti na evakuáciu. Najmenej 3 ľudia boli zabití vrátane 2 detí. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Civilisti opúšťajú mesto Irpin pri Kyjeve Twitter/Nexta

10:46 Za posledných 24 hodín do nedele rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 12.438 osôb, z toho od soboty večera do nedeľného rána 3940 osôb.

TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Od vypuknutia konfliktu vybavila polícia do sobotného rána celkovo 113 968 osôb, vstupujúcich na Slovensko z Ukrajiny.

10:30 Ukrajinská armáda sa urputne bráni invázii ruských vojsk, ktoré sa stretávajú s problémami so zásobovaním a morálkou, činitelia vo Washingtone i Európe však očakávajú, že Rusko svoje neúspechy zrejme zvráti. Pripravujú sa preto na možnosť, že vznikne ukrajinská exilová vláda v Poľsku a konflikt sa presunie do fázy dlhodobých a krvavých povstaleckých bojov, napísal denník The Washington Post.


10:20 
Ruské jednotky sa na Ukrajine zameriavajú na obývané oblasti, ich postup však spomaľuje silný ukrajinský odpor. Vyplýva to z novej správy britskej vojenskej rozviedky, ktorú dnes zverejnilo tamojšie ministerstvo obrany. "Rozsah a sila ukrajinského odporu Rusko neustále prekvapuje," uvádza správa.

10:10 Príliv ľudí utekajúcich do Poľska kvôli vojne na Ukrajine silnie, za sobotu ich podľa poľských úradov prišlo 129-tisíc, najviac od začiatku ruskej invázie.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Brainee.sk (@brainee.sk)

10:00 Generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes potvrdil, že terčom útokov sa stalo „niekoľko“ zdravotníckych zariadení na Ukrajine a že ním vedená agentúra vyšetruje aj ďalšie takéto prípady.

V príspevku na Twitteri uviedol, že zomrelo množstvo zdravotníkov a ďalší utrpeli zranenia. Tedros zdôraznil, že útoky vedené proti zdravotníckym zariadeniam alebo lekárskemu personálu sú porušením medzinárodného humanitárneho práva.

9:30 Mestské zastupiteľstvo v Mariupole oznámilo, že začne evakuácia civilistov. Informuje o tom portál Nexta na svojom účte na Twitteri. Odchod obyvateľov z Mariupolu má opäť umožniť dočasné prímerie, ktoré potrvá od 10:00 do 21:00 miestneho času (9:00-20:00 SEČ). V sobotu však nebolo dodržiavané.

9:25 Trh v Charkove po bombardovaní:


9:20 
Pokračuje aj ruská ofenzíva na severovýchode krajiny a nepriateľské jednotky sa preskupujú k útoku na Černihiv a neďaleký Nižyn. Výbuchy sa v noci ozývali aj vo východoukrajinskom Charkove, kde zhorel výškový obytný dom.

Aj z Kyjeva je hlásený silný výbuch, podľa prvotných informácií agentúry Unian išlo o raketu, ktorú zostrelila ukrajinská protiletecká obrana.

9:15 Ukrajinské mesto Bucha nutne potrebuje humanitárny koridor. Informuje o tom The Kyiv Independent. Podľa mestskej rady v Buche, meste mimo Kyjeva, ruská armáda ostreľuje budovy, autá a strieľa na civilistov. Neexistuje ani prístup k vode, kúreniu, elektrine a jedlu.

9:02 Pokračuje delostrelecké ostreľovanie obkľúčeného Mariupolu a ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS tvrdí, že jednotky separatistickej Doneckej ľudovej republiky ovládli štvrť Staryj Krym na severozápade mesta.

Vadym Bojčenko, starosta tohto strategického prístavu v Azovskom mori, obvinil ruské jednotky, že „fakticky vzali obyvateľov mesta do zajatia“.


8:30 Podľa ukrajinského generálneho štábu pri bojoch v krajine zomrelo 11-tisíc ruských vojakov. Rusi prišli aj o 285 tankov, 985 obrnených vozidiel alebo 44 lietadiel a 48 helikoptér.

8:15 Podľa ukrajinského generálneho štábu chcú ruskí vojaci obsadiť ďalší dôležitý objekt infraštruktúry – priehradu Kanivskej vodnej elektrárne, ktorá je súčasťou kaskády na Dnepre.

7:45 Ruské médiá dnes s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísali, že Ukrajina vyvíja takzvanú špinavú bombu s obsahom rádioaktívneho plutónia, má ju údajne takmer hotovú. Zdroj k tomu však neposkytol žiadny dôkaz.


7:00
 Ruské jednotky, ktoré utrpeli značné straty pri letisku Hostomel pri Kyjeve, sa presúvajú k historickému mestu Bilhorod, vzdialenému asi 23 kilometrov od Kyjeva. "Nepriateľ neustáva v snahe preniknúť k juhozápadnému okraju Kyjeva," uviedol štáb.

6:00 Čínsky minister zahraničia Wang I uviedol v rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, že Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré "prilievajú olej do ohňa" na Ukrajine. Blinken reagoval, že svet sleduje, ktoré národy sa zasadzujú za princípy slobody a suverenity. TASR správu prevzala od agentúry AP.

5:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému miliardárovi Elonovi Muskovi za to, že svojou satelitnou internetovou službou Starlink podporil Ukrajinu, informovala agentúra DPA. "Budúci týždeň dostaneme ďalšiu várku systémov Starlink pre zničené mestá," uviedol Zelenskyj na Twitteri.

Muskovi poďakoval za "podporu Ukrajiny slovami aj skutkami". Ukrajinský líder to uviedol počas rozhovoru s Muskom. Obaja "prediskutovali aj možné vesmírne projekty. Ale o tomto budem hovoriť až po vojne," uviedol Zelenskyj.


4:00 Starosta juhoukrajinského prístavu Mariupol Vadym Bojčenko uviedol, že jeho mesto čelí "humanitárnej blokáde", pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupol je bez elektriny už päť dní. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na ukrajinskú televíziu.

Starosta informoval, že ľudia sa v bytoch trasú od zimy, pretože teplárne sú poháňané elektrinou. Ani mobilná komunikácia nefunguje bez elektriny, vysvetlil Bojčenko a dodal, že ešte predtým, ako začala vojna, bol odpojený hlavný vodovod a po piatich dňoch vojny sa minula aj rezervná voda.

Pohľad na mesto z okna nemocnice poškodeného streľbou v Mariupole TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka

3:30 Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj oznámil, že v nedeľu telefonoval so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom. Hovorili spolu o finančnej podpore a sankciách proti Rusku. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"V rámci nepretržitého dialógu som mal ďalší rozhovor s @POTUS [twitterový účet prezidenta USA]," napísal Zelenskyj na Twitteri. "Na programe boli otázky bezpečnosti, finančnej podpory pre Ukrajinu a pokračovania sankcií proti Rusku," napísal Zelenskyj.

SLEDUJEME ONLINE TASR/AP

3:00 V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu prevádzkovatelia platobných kariet Mastercard a Visa pozastavili svoje aktivity v Rusku. Mastercard uviedla, že jej sieť už nebude podporovať karty vydané ruskými bankami a akákoľvek karta vydaná mimo tejto krajiny nebude fungovať v ruských obchodoch a bankomatoch, informovala agentúra AP.

2:30 Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, ktorý Rusko rozpútalo pred desiatimi dňami, zahynulo podľa OSN najmenej 351 civilistov a 707 ich bolo ranených. OSN však podľa televízie CNN pripúšťa, že tento počet bude pravdepodobne "podstatne vyšší". Ukrajina tvrdí, že v konflikte s Ruskom doteraz zahynulo najmenej 2-tisíc civilistov.

2:00 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v sobotu uviedol, že zo zahraničia sa na Ukrajinu vrátilo 66 224 mužov, aby sa zapojili do boja proti ruskej invázii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Reznikov spresnil, že z týchto mužov bude možné vytvoriť ďalších 12 "motivovaných bojových brigád". "Ukrajinci, ste neporaziteľní!" napísal Reznikov na sociálnych sieťach.

1:30 Britské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Rusko, že prímerie v ukrajinskom meste Mariupol bolo zo strany Moskvy "pravdepodobným pokusom o odvrátenie medzinárodného odsúdenia" a snahou získať čas na preskupenie svojich jednotiek a obnovenie útočných aktivít. Evakuácia z Mariupolu, ktorá sa mala uskutočniť v sobotu, ale po porušení prímeria sa nekonala.

1:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu vyhlásil, že Ukrajina potrebuje na obranu pre ruskou inváziou bojové lietadlá a systémy protivzdušnej obrany. Odmietavý postoj aliancie NATO k požiadavke Kyjeva vyhlásiť nad Ukrajinou bezletovú zónu Kuleba označil za "prejav slabosti".

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho ukrajinský náprotivok Dmytro Kuleba TASR/Olivier Douliery, Pool Photo via AP

"Nie je žiadnym tajomstvom, že najviac potrebujeme stíhačky, útočné lietadlá a systémy protivzdušnej obrany," povedal Kuleba v sobotu ministrovi zahraničných vecí USA Antonymu Blinkenovi.

Ich rozhovor sa uskutočnil v sobotu, v 10. deň ruskej invázie, na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Korczowa-Krakovec. Sprevádzali ho prísne bezpečnostné opatrenia, dodala agentúra AFP.

0:30 Počet ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine na Slovensko je stabilný, je však treba pripraviť sa na väčší nápor. Povedal to v sobotu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké predseda vlády Eduard Heger.

V nasledujúcich dňoch sa dá očakávať aj zvýšenie počtu ukrajinských utečencov, ktorí na Slovensku požiadajú o dočasné útočisko, pripraviť preto treba aj dostatok ubytovacích kapacít.

TASR/M. Kapusta

​0:00 Situáciu sme sledovali ONLINE aj po celý včerajší deň. Link nájdeš na tomto odkaze.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:38