Basketbalistky USK Praha neprehrali dlhých desať rokov.Instagram/zvvzuskpraha/
StoryEditor

Pražské basketbalistky trhli rekord, neprehrali v lige desať rokov. Za ich úspechom stojí slovenská trénerka

iDnes.cz17.01.2023., 10:00h

Basketbalistky USK Praha neprehrali neuveriteľných desať rokov. 257 zápasov s čistým štítom v najvyššej českej súťaži získali pod patronátom slovenskej trénerky Natálii Hejkovej.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvú korálku úctyhodnej série navliekli basketbalistky USK 2. mája 2013, tú poslednú 14. januára 2023. V tomto období bez jediného zaváhania vyhrali 257 duelov, čím prekonali doterajšie maximum Gambrinusu Brno z rokov 1998.

Celú šnúru USK stelesňuje trénerka Natália Hejková, ktorá Pražanky vedie od začiatku rekordu. Aj preto po sobotňajšom zápase dostala kyticu a špeciálnu plaketu, ktorú pri rozhovoroch s novinármi hrdo zvierala.

„Je to úžasné. Keď som sem pred desiatimi rokmi prišla, ani som si nemyslela, že tu budem tak dlho. Nejde iba o túto sériu, celé pôsobenie tu je ako sen. Okrem série v ŽBL som tu získala napríklad aj titul v Eurolige,“ pripomenula rok 2015.

Tereza Vyoralová, ktorá pôsobí v USK už od augusta 2014, priznáva, že by rada dosiahla na okrúhlu métu 300 víťazstiev. „Myslím, že nie je nikto, kto by nás v blízkej dobe porazil. Pokiaľ udržíme takto kvalitný káder, tak tri stovky určite prekonáme.“

image

Ronaldo sa stane najlepšie plateným futbalistom v dejinách. V novom klube ročne zarobí 200 miliónov eur

Zároveň nahryzla paradox tak výraznej dominancie: „Dúfam, že sériu urobíme na čo najdlhšiu, ale na druhej strane by pre nás aj celý ženský basketbal bolo fajn, keby boli zápasy vyrovnanejšie. Je škoda, že liga ide podľa mňa kvalitou nižšie a nižšie.“ USK (nielen) súčasnému ročníku ŽBL vládne nemilosrdnou silou. Súperky často drvia rozdielom väčším ako 50 bodov, na jeho víťazstvo ani nie sú vypísané stávkové kurzy.

image

Najviac ma zničila televízna veža v Moskve. Na Empire State Building som vyšla za 15 minút, hovorí Slovenka, ktorá robí towerrunning

Preto basketbalistky z haly Královka žiadne mimoriadne oslavy ani neplánovali. Musia rýchlo prepnúť na Euroligu, v ktorej v stredu privítajú francúzsky Bourges. Teda protivníka úplne iného kalibru, proti ktorému navyše nutne potrebujú uspieť, aby odčinili nepríjemnú domácu prehru s Valenciou, ktorú si skomplikovali situáciu v tabuľke súťaže.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:31