Tohtoročný Wimbledon bez Rusov a BielorusovFlickr.com/
StoryEditor

Rozmlátené rakety a trofej v rukách rodáčky z Ruska. Ako vyzeral tohtoročný Wimbledon?

Michal Čiernik11.07.2022., 13:00h

V poradí 135. ročník najstaršieho tenisového turnaja na svete je za nami. Bez problémov to však nebolo. Historické zmeny, pokuty, či bizarné situácie, aj o tom bol Wimbledon 2022.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvé kolo tretieho Grand Slamu v roku sa odohralo 27. júna, na zelené trávniky All England Clubu sa proti sebe postavilo 256 tenistov a tenistiek. Okrem krásnych tenisových momentov sa londýnsky turnaj niesol v duchu viacerých zmien. Okrem nich bol tento ročník špeciálny aj oslavou storočnice centrálneho kurtu. Prvú turnajovú nedeľu sa na počešť osláv zišlo dvadsaťštyri víťazov Wimbledonu. Okrem osemnásobného rekordmana Rogera Federrara sa mala zúčastniť aj celková najlepšia hráčka turnaja Martina Navrátilová s deviatimi titulmi. Účasť jej však znemožnil pozitívny test na Covid.

Turnaj bez Rusov

„Kvôli takejto neopodstatnenej a bezprecedentnej vojenskej agresie by bolo neprijateľné, aby ruský režim čerpal akékoľvek výhody zo zapojenia ruských alebo bieloruských hráčov do turnaja,“ uvideli organizátori podujatia dva mesiace pred turnajom. Kto chcel si však cestu našiel. 29 ročná ruská tenistka Natela Dzalamidze získala týždeň pred turnajom gruzínske občianstvo. Pre insiader povedala, že s Gruzínskou tenisovou federáciou diskutoval už roky a nie len kvôli terajšej situácií. „Toto rozhodnutie bolo prijaté, pretože mám šancu reprezentovať Gruzínsko na olympijských hrách v Paríži,“ ktoré sa majú konať v roku 2024.

Zákaz ruských a bieloruských hráčov rozbúril tenisové vody a nezostal bez reakcií. „Vždy budem odsudzovať vojnu, nikdy nebudem podporovať vojnu, keď som sám dieťaťom vojny.“ Novak Djokovič nazval stanovisko vedenia za šialené. „Nemôžem však podporiť rozhodnutie Wimbledonu, myslím si, že je šialené. Keď politika zasahuje do športu, výsledok nie je dobrý.“

Proti boli aj niektorí ukrajinský športovci. „Nechceme, aby boli úplne vyradené,“ povedala svetová 25-ka žien Elina Svitolinová a dodala, že je presvedčená, že hráčky, ktoré vystupujú proti vojne, by mali mať možnosť súťažiť. „Ak si nevybrali, nehlasovali za túto vládu, potom je fér, že by im malo byť umožnené hrať a súťažiť," povedala pre BBC.

Ako uvádza insider, organizátori sa obávali scenára, ak by svetová jednotka Rus Daniil Medvedev vyhral, trofej by mu musel odovzdať člen kráľovskej rodiny, čo by mohlo byť zneužité na ruskú propagandu. Ako sa však hovorí, karma je zdarma a trofej si našla cestu do ruských rúk. V ženskej dvojhre totiž vyhrala Elena Rybakina. Do roku 2017 reprezentantka Ruska a rodáčka z Moskvy, ktorá však posledné štyri roky reprezentuje Kazachstan.

Prvýkrát bez bodov

ATP spolu s WTA sa tiež postavili proti zákazu. „Diskriminácia športovcov, ktorí súťažia samostatne ako jednotlivci, nie je spravodlivá ani opodstatnená,“​ uviedla WTA. „Diskriminácia na základe národnosti tiež predstavuje porušenie našej dohody s Wimbledonom, ktorá uvádza, že vstup hráčov je založený výlučne na rebríčku ATP,“ dodala ATP. Medzinárodná tenisová federácia, ktorá dohliada na celý tenis na celom svete, je jedinou veľkou federáciou, ktorá sa k zákazu zatiaľ verejne nevyjadrila.

Namiesto bodov však predstavitelia turnaja navýšili finančnú dotáciu pre turnaj. Celkový rozpočet bol oproti minuloročnému zvýšený o 5 334 000 libier, čo je o 15,2 % viac. Hráči si tak rozdelia celkovú sumu 40 350 000 libier. Víťazi mužskej a ženskej štvorhry si odnesú 2 000 000 libier.

Vysoké pokuty za nešportové správanie

Nezostalo to len pri vyjadreniach a planých rečiach. WTA totiž udelila pokutu 750 000 dolárov Wimbledonu ako trest za neumožnenie štartovať ruským a bieloruským hráčkam. Ako uvádza the Guardian, Sally Bolton, výkonná riaditeľka All England Clubu, v pondelok potvrdila, že Wimbledon začal odvolacie konanie proti pokute vo výške 750 000 dolárov.

Organizátori turnaja nie len pokuty dostávali ale ich aj vo veľkom rozdávali. Hneď dve získal búrlivák a finalista Nick Kyrgios, 10 000 dolárov za hádku s rozhodcom a pľutie smerom k divákom v prvom kole. A ďalších 4000 za nadávky a protesty na čiarových rozhodcov v napínavom treťom kole s Tsitsipasom. Ten z tohto Zápasu odišiel ľahší o 10 000 dolárov za opakované odstrelenie loptičky na plnú tribúnu a nešportovú hru. Zo žien dostala za výbuch nervov najvyššiu pokutu 4000 dolárov Daria Saville za rozmlátenie rakety. Len za prvý týždeň sa vyzbieralo 75 000 na pokutách kvôli rôznym nadávkam či nešportovému správaniu.

Protesty proti tradíciam

Daria Saville sa okrem pokuty a vypadnutiu v prvom kole predstavila svetu ako jedna z hráčok, ktoré sa vyjadrili ku striktnému bielemu dresscodu na turnaji. Dvadsaťosem ročná, zhodou okolností tiež rodáčka z Moskvy, ktorá od 2015 reprezentuje Austráliu sa pre express priznala, že musela kvôli tradičnému bielemu oblečeniu vynechať menštruáciu. „Je to pravda, ja sama som musela oddialiť menštruáciu okolo Wimbledonu, pretože som sa nechcela obávať krvácania. Stresu už máme dosť.“

image

Menštruácia sa týka všetkých, bez ohľadu na rod alebo pohlavie. Hovoria lektorky vzťahovej a sexuálnej výchovy

Ku komentárom tenistiek sa pridali aj aktivistky s transparentami. V sobotu, pred finále ženskej dvojhry skupina žien protestovala proti zastaranému pravidlo zo 70. rokov 19 storočia. „Tieto archaické pravidlá napísali muži pred rokmi a v priebehu rokov sa sprísnili a sprísnili. Je načase, aby boli prepísané s ohľadom na menštruáciu,“ povedala Gabriella Holmes, jedna zo spoluzakladateľov kampane „Address The Dress Code“ pre Daily Mail.

Siedmi titul získal v dvojhre mužov Novak Djokovič ako nasadená jednotka, keď porazil Nicka Kyrgiakosa 3:1 na sety. V ženskej dvojhre dominovala spomínaná Elena Rybakina keď zdolala Ons Jabeur 2:1 na sety. V štvorhre žien sa tešil z víťazstva český pár Krejčíková, Siniaková. U mužov dominovali Austrálčania Ebden s Purcellom, ktorí v napínavej päť setovej bitke porazili chorvátsku dvojicu. Nakoniec v zmiešanej štvorhre uspel Brit Skupski s Američankou Krawczyk, keď porazili austrálsky pár Ebden, Samantha Stosur 6:4 a 6:3.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:00