Protesty v Bratislave proti vláde Roberta Fica.Radek Vebr/Mafra
StoryEditor

S Ficom nie je budúcnosť. Slovensko opúšťajú elity, ľudia odchádzajú do Prahy, píše známy britský denník

joliDnes.cz01.04.2024., 13:11h

Pod vládou populistického premiéra Roberta Fica na Slovensku sa zrýchľuje odliv vysoko vzdelaných a kvalifikovaných ľudí, píše britský denník The Guardian. Podľa neho niekoľko desiatok tisíc najmä mladých Slovákov mieri do Prahy, pretože v stále netolerantnejšej spoločnosti doma vidia len malú alebo žiadnu budúcnosť. Tvrdenie denník dokazuje dátami a rozhovormi.

Lajkuj Brainee.sk na

Britský portál hovoril s Marekom Mikičom, mladým dj-om, ktorý sa po výhre Roberta Fica na Slovensku rozhodol presťahovať práve do Prahy, hoci si nikdy nemyslel, že rodné Slovensko, kde žijú všetci jeho priatelia, bude musieť opustiť, píše sa na portáli iDnes.cz.

Svoju krajinu označuje za stále uzatvorenejšiu, skorumpovanejšiu a nedržiacu sa prúdu liberálneho Západu. Fico podľa neho Slovensko približuje k Maďarsku premiéra Viktora Orbána, a to napríklad tým, že aj Fico, rovnako ako Orbán, šíri proruskú propagandu a snaží sa umlčať nezávislé médiá. „Voľby pre mňa boli poslednou kvapkou. Nehovorím, že v Českej republike je všetko ideálne, ale radšej by som bol tu ako doma,“ cituje ho The Guardian.

Nenávisť naberá na sile

23-ročný slovenský študent Jakub tiež odišiel do Prahy, a to minulý mesiac, aby si začal plniť sen stať sa pilotom v českej leteckej spoločnosti Smartwings. Cíti sa byť unavený zo skorumpovanej podnikateľskej klímy na Slovensku, ktorej Ficovo zvolenie len nahráva. „Väčšina ľudí v mojej bubline je úplne frustrovaná výsledkom volieb a aspoň premýšľa o odchode. Slovenská spoločnosť sa neuveriteľne polarizovala a je tam veľa zadržiavanej agresie,“ hovorí Jakub. Agresiou študent myslí nenávisť namierenú proti menšinám, a to najmä LGBTI+ komunite.

image

Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá

The Guardian na ilustráciu uvádza nedávny prieskum, v ktorom 55 percent Slovákov uviedlo, že toto hnutie považuje za „nemorálnu a dekadentnú ideológiu“. Slovenskí vládni politici navyše len prilievajú oheň do ohňa, keď hnutie označujú napríklad za „fašistickú ideológiu“.

Podľa Tatiany Jančárikovej, ktorá s rodinou zo Slovenska odišla minulý rok, je vychovávať deti v súčasnej slovenskej spoločnosti nemysliteľné. „Nemôžem ovplyvniť, či sa z mojich detí stanú gejovia alebo trans,“ vysvetľuje. Než odišla do Prahy, pracovala ako expertka na strategickú komunikáciu pre predošlú vládu. Aktuálna atmosféra v krajine je podľa nej ale „úplne neznesiteľná“. „Praha je liberálnejšia. Je normálne vidieť dvoch chlapov, ako sa držia za ruky na verejnosti. To je niečo, čo chcem pre svoje deti – žiť na mieste, ktoré je slobodné a otvorené,“ zdôvodňuje odchod.

Slovenské elity krvácajú dlhodobo

V krajine mladé elity už desaťročia krvácajú, píše The Guardian a odkazuje na dáta Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Podľa nich odchádza až 20 percent vysokoškolských študentov študovať do zahraničia, zatiaľ čo priemer EÚ sú len štyri percentá. Podľa prezidenta Policy Institute v Bratislave Michala Vašečku navyše čísla po nástupe Fica narástli. Mladá generácia podľa neho v Slovensko už neverí.

image

Protesty v Bratislave proti vláde Roberta Fica.

Radek Vebr/Mafra

„Akonáhle odídu, už sa nemajú kam vrátiť. Považujú krajinu za zapadákov,“ vysvetľuje. Ich príjemcom je tak logicky kultúrne aj jazykovo blízke Česko, respektíve Praha, ktorá získava skutočnú elitu Slovenska. Tú v českom hlavnom meste podľa Vašečku láka živší trh práce a tolerantnejšia spoločnosť.

Exodus (hromadný odchod z mesta, pozn. red.) navyše Slovensko nezažíva len s mozgami, ale aj s kapitálom. Kvôli korupcii a nepriateľskému prostrediu v oblasti trhu do Česka presídlili napríklad firmy HB Reavis, realitný developer, alebo technologický vývojár Vacuumlabs. Tiež slovenská bezpečnostná konferencia Globsec sa tento rok rozhodla presunúť miesto konania do Prahy, a to potom, čo Fico spoločnosti oznámil odobratie štátnych prostriedkov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 21:55