Robert FicoTASR/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
StoryEditor

Ukrajinské médiá reagujú na Ficovu reč. Slovenský premiér sa podľa nich postavil na Putinovu stranu

ČTK25.02.2024., 12:42h

Slovenský premiér Robert Fico sa postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého podľa neho na Západe "falošne démonizujú", okomentovala ukrajinská agentúra Unian prejav predsedu slovenskej vlády k druhému výročiu vojny, rozpútané vpádom ruských vojsk na Putinov rozkaz.

Lajkuj Brainee.sk na

„Slovenský premiér si myslí, že vojna Ruska ‘začala besnením ukrajinských neonacistov‘,” pozastavil sa v titulku na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Práve potrebou „denacifikovať” susednú krajinu odôvodňoval Putin svoj rozkaz na vpád vojsk na Ukrajinu, hoci krajná pravica na Ukrajine podľa výsledkov volieb zohráva len okrajovú úlohu a do čela krajiny si Ukrajinci zvolili prezidenta židovského pôvodu. Ruská invázia rozpútala najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny, trvajúcej už viac ako dva roky.

image

Užitoční idioti slovenskej politiky. Pripomeňte si, aké vyjadrenia mali tesne pred ruskou inváziou Fico, Blaha či Danko

Fico bráni Putina

„Fico sa postavil na obranu Putina,” napísala agentúra Unian o Ficovom vystúpení. „Slovenský premiér neuviedol vôbec nič konkrétne o tom, za akých podmienok môže byť uzavretý mier medzi Ukrajinou a Ruskom,” dodala k pasáži Ficovho prejavu, v ktorom kritizoval Európsku úniu, že len podporuje vzájomné zabíjanie Slovanov, ale nevyužíva svoju váhu pre okamžité prímerie.

Ukrajinská pravda pripomenula aj ďalšie Ficove vyjadrenia pred januárovou schôdzkou s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom v Užhorode, predovšetkým tvrdenie, že Ukrajina sa bude musieť podstúpiť časť svojho územia Rusku a že v Kyjeve sa vedie úplne normálny život.

„V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom presvedčení, že konflikt na Ukrajine má len vojenské riešenie sa mi zdá vhodné povedať pri príležitosti druhého výročia vojny na Ukrajine aj niečo iné,” vyhlásil Fico na úvod prejavu.

image

Robert Fico

TASR/Jaroslav Novák

Kritika Európskej únie

V ňom opäť tvrdil, že stávka Západu na víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom zlyhala, ale Západ si nedokáže priznať, že jeho stratégia predlžovania konfliktu masívnou podporou Ukrajiny peniazmi a zbraňami a sankciami proti Rusku nefunguje. Rusko podľa neho nie je na kolenách, ani politicky, ani ekonomicky, vo vojne dosiahlo väčšie územné zisky ako Ukrajina a tiež prispôsobilo vojenskú výrobu novým podmienkam.

Jediné, čo podľa Fica vojna prináša, sú tisíce zabitých a zmrzačených Ukrajincov a Rusov. Vojna predstavuje porušenie medzinárodného práva, avšak podľa neho sa začala už v roku 2014 „vyčíňaním ukrajinských neonacistov”.

image

Robert Fico a ministri si finančne prilepšia. Schválili paušálne náhrady, ktoré im zvýšia plat o niekoľko tisíc eur

Fico tiež kritizoval Európsku úniu, ktorej jediným plánom je podľa premiéra podporovať „vzájomné zabíjanie Slovanov”, ale nevyužíva svoju váhu na presadenie okamžitého prímeria a uzavretie mieru. K príčinám ruského vpádu na Ukrajinu zaradil tiež údajné klamstvo Ruska, že sa NATO nebude ďalej rozširovať na východ, a že prípadný vstup Ukrajiny do NATO predstavuje dobrý základ pre tretiu svetovú vojnu.

A na rečnícku otázku, čo bude o rok, si sám odpovedal, že sa ešte viac zaplnia ukrajinské a ruské cintoríny a zase zaznejú „tupé prejavy”, ako Ukrajina bojuje za slobodu a nezávislosť Slovenska.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 04:15