Facebook/Resort Levočská Dolina, TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Nevyhovujú ti jazerá či chlór v bazénoch? Na Slovensku sa okúpeš aj v týchto biokúpaliskách

Dominika Pacigová01.07.2021., 18:00h
Schladiť sa počas horúcich letných dní nie je nikdy na škodu. Biokúpaliská rešpektujú prírodu a chlór či iné chemikálie by si v nich hľadal len márne.
Lajkuj Brainee.sk na

Sú vhodným riešením pre ľudí, ktorým nevyhovujú prírodné kúpaliská a taktiež aj pre tých, ktorí nie sú stotožnení s chemickou úpravou vody v bazénoch na umelých kúpaliskách. Biokúpaliská svojím charakterom pripomínajú prírodné kúpaliská, pričom voda sa neupravuje chemickými látkami. Ak si pripravený schladiť sa počas horúcich letných dní, máme pre teba niekoľko tipov. 

Absencia chemickej dezinfekcie 

Voda na kúpanie na biokúpaliskách sa neupravuje chemickými látkami. „Pre zníženie koncentrácie vnášaných patogénov sa nepoužívajú dezinfekčné prostriedky, len riedenie, biologické procesy a filtrácia. Každé biokúpalisko má okrem kúpacej časti aj osobitnú čistiacu zónu. Vzhľadom na prírodný charakter úpravy vody a absenciu chemickej dezinfekcie je dôležité dodržiavať predovšetkým povolenú kapacitu,“ uviedla pre Brainee Katarína Jatzová z Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR.

V súčasnosti máme na Slovensku podľa Jatzovej štyri biokúpaliská. „Do prevádzky by túto kúpaciu sezónu malo byť uvedené aj nové Biokúpalisko Čľupko v Gaboltove. Prevádzkovateľ už požiadal o vydanie rozhodnutia k uvedeniu do prevádzky a žiadosť je v štádiu riešenia,“ dodala. 

Biokúpaliská na Slovensku 

Prírodné biokúpalisko Krtko sa nachádza priamo v meste Veľký Krtíš. Voda v bazénoch je zo studne a na jej čistenie sa používa rastlinný biosystém, ktorý šetrí životné prostredie.

Biokúpalisko Levočská Dolina je jedným z najmladších kúpalísk svojho druhu na Slovensku. Po okraji nádrže sa nachádzajú plytké štrkové zóny, cez ktoré sa voda prečerpáva do externej biológie, ktorá zabezpečuje bezproblémový chod biokúpaliska a likvidáciu vyprodukovaných nečistôt.

Biokúpalisko Sninské rybníky taktiež využíva technológiu samočistenia vody pomocou rastlín a rias. Nachádza sa na okraji mesta Snina, areál je obklopený Vihorlatskými vrchmi, cyklotrasami a turistickými chodníkmi na Sninský kameň.

Biobazén Borovica sa nachádza v prostredí borovicových lesov v areáli Kamenný mlyn. Každý návštevník má možnosť plávať v čistej vode a užívať si okolitú prírodu. 

Prítomnosť mikroorganizmov je nízka 

Kritériá na kvalitu vody na biokúpaliskách, ako aj na ich potrebné vybavenie, určujú platné hygienické predpisy. Ak prevádzkovateľ biokúpaliska dostane súhlas na prevádzku, znamená to, že vodná plocha spĺňa všetky potrebné kritériá a pobyt na tomto type kúpaliska nepredstavuje pre zdravého človeka takmer žiadne riziko. „I keď je určitá možnosť nákazy na biokúpaliskách, obyčajne je tu prítomnosť mikroorganizmov tak nízka, že nedosahuje takzvanú infekčnú dávku,“ objasnila Jatzová. 

Pri pobyte na biokúpaliskách by ľudia mali dodržiavať niekoľko zásad„Špeciálna pozornosť by mala byť venovaná kúpajúcim sa deťom. Pre kúpanie na biokúpaliskách všeobecne neexistujú žiadne obmedzenia, naďalej však platí, že kúpanie je určené pre zdravých ľudí, ktorí majú normálnu imunitu a neporušenú pokožku,“ uzavrela Katarína Jatzová z Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR.

Zo zdravotného hľadiska možno za bezpečný pobyt na biokúpaliskách považovať, ak ich prevádzka bola schválená Regionálnym úradom vereného zdravotníctva a prevádzkovateľ počas prevádzky dodržiava povinnosti, ktoré mu v tejto oblasti ukladajú platné právne predpisy. Prevádzkované biokúpaliská sú pod pravidelnou a prísnou kontrolou RÚVZ, ktoré vykonávajú štátny zdravotný dozor a realizujú aj kontrolné odbery vzoriek vody na kúpanie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 23:38