Majstrovstvá sveta vo futbale nie sú len symbolom športových výkonov na tej najvyššej úrovni, ale aj prehliadkou kultúr z celého sveta.Twitter/sport Bible, Footbal Daily,, Br Footbal/
StoryEditor

Samurajovia upratujúci štadióny a templári v Perzskom zálive. Katar na záplavu farieb odpovedá radikálnymi náboženskými prednáškami

Michal Čiernik23.11.2022., 16:00h

Dúhové zástavy, templárski rytieri či obnažené latinsko-americké fanúšičky. Konzervatívny Katar nebol pripravený na takúto nálož rozmanitosti a to turnaj iba začal.

Lajkuj Brainee.sk na

Majstrovstvá sveta vo futbale nie sú len symbolom športových výkonov na tej najvyššej úrovni, ale aj prehliadkou kultúr z celého sveta. Na jednom mieste sa zakaždým stretávajú ľudia z celého sveta, ktorých spája vášeň k športu a futbalu. Pri ktorom zabúdajú na stereotypy a rozdiely. Samozrejme sa majstrovstvá sveta stali už tradične aj akousi prehliadkou kreativity fanúšikov, niekedy to však už preháňajú.

Príkladom boli anglickí fanúšikovia, ktorí sa na zápas s Iránom doslova vyzbrojili ako do vojny. V kostýmoch templárskych rytierov s kresťanskými symbolmi a gumenými mečmi sa prechádzali po hlavnom meste Kataru. V štáte, kde je takmer 70 percent moslimov vyvolali očakávaný rozruch medzi domácim obyvateľstvom. Templárskych rytierov označených krížom svätého Juraja oslovila ochranka pred medzinárodným štadiónom Khalifa, aby pre svoju vlastnú bezpečnosť dali tie kostýmy dole. „Fanúšikovia sú podstatou hry. Nie korporácie, tie pomáhajú finančne v pozadí, sme to my, fanúšikovia, ktorí tvoríme futbal a my sme futbal,“ prezradil jeden z križiakov po výhre Anglicka nad Iránom 6:2.

Opačným príkladom boli japonskí fanúšikovia. Tí pokračovali vo svojej tradícii z minulých šampionátov a dali sa do upratovania aj v Katare. Dokonca aj keď ich tím nehral. Niekoľko japonských fanúšikov sa zúčastnilo otváracieho zápasu medzi Katarom a Ekvádorom. Po skončení sa na štadióne Al Bayt pustili do zbierania odpadkov a katarských vlajok, ktoré po sebe zanechali fanúšikovia. „Myslel som si, že upracú jeden rad kde sedeli, ale oni upratujú celý štadión. Toto je vec, o ktorej som počul, ale nikdy som si nemyslel, že je to skutočné. Páni! Všetka česť,“ povedal ohromený Katarčan vo videu.

Pri zápase medzi Anglickom a Iránom ešte zostaneme. Fanúšikovia ale aj hráči Iránu napriek upozorneniam od usporiadateľov turnaja aby sa venovali len futbalu a neriešili morálnu problematiku, vyjadrili nespokojnosť so situáciou vo svojej krajine. K množstvu transparentov a nápisov iránskych fanúšikov na podporu protestov za ženské práva v Iráne sa pridali aj futbalisti, ktorí odmietli spievať národnú hymnu pred zápasom.

Stalo sa tak uprostred napätia po tom, čo bezpečnosť na štadióne začala vyžadovať, aby si fanúšikovia zložili dúhové oblečenie na podporu komunity LGBTI+. V štáte Perzského zálivu, sú totiž vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia nezákonné. Návštevníci boli vyzvaní, aby rešpektovali jeho konzervatívnu spoločnosť a zvyky vrátane skromného oblečenia. Mediálnu búrku to vyvolalo hlavne kvôli odvážlivcom čo sa rozhodli tieto nariadenia bojkotovať. Jedna z nich bola totiž bývala futbalová kapitánka Walesu Laura McAllister, ktorá si musela pred vstupom na štadión dať dole klobúk s dúhovými farbami.

Ďalšou výraznou osobnosťou bola moderátorka BBC Alex Scott, ktorá si na reportáž počas zápasu Anglicka s Iránom nasadila kapitánsku pásku na podporu LGBTI+ komunity. Tú istú pásku, ktorú si len pár hodín pred tým odmietol nasadiť anglický kapitán Harry Kane pod hrozbou udelenia žltej karty. Toto rozhodnutie síce vyzerá ako konzervatívne víťazstvo usporiadateľov turnaja a futbalovej asociácie FIFA. Na druhej strane to však nezostalo bez reakcie.

image

Divoký úvod majstrovstiev sveta. Okradnutá redaktorka v priamom prenose či šialená cesta za pivom

Na kauzu s dúhovými páskami One Love okamžite zareagoval aj hlavný sponzor Nemeckého futbalového zväzu. Kolínsky maloobchodný gigant Rewe s okamžitou platnosťou ukončil spoluprácu s Nemeckým futbalovým zväzom. „Spoločnosť sa chce úplne jasne dištancovať od postoja svetovej federácie,“ uviedol v utorok generálny riaditeľ skupiny Lionel Souque. „Podporujeme rozmanitosť a futbal je tiež rozmanitosť,“ dodal Souque.

image

Divoký úvod majstrovstiev sveta. Okradnutá redaktorka v priamom prenose či šialená cesta za pivom

Ako odpoveď na záplavu farieb v konzervatívnej krajine má údajne posilniť domácu kultúru radikálny a extrémistický rečník Zakir Naik. Moslim, ktorého indické úrady hľadajú od roku 2016 pre údajné pranie špinavých peňazí a podnecovanie extrémizmu prostredníctvom nenávistných prejavov, bude mať údajne v dejisku turnaja prednášať náboženské prednášky. „Zakir Naik je prítomný v Katare počas majstrovstiev sveta a počas turnaja bude mať mnoho náboženských prednášok,“ napísal v sobotu na Twitteri Faisal Alhajri, moderátor katarského štátneho športového kanála Alkass. Katar však informoval, že indickému utečencovi a islamistovi Zakirovi Naikovi nebolo poskytnuté žiadne oficiálne pozvanie.A tvrdil, že tieto dezinformácie zámerne šíria tretie krajiny.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:03