Martina NavrátilováTASR/AP Photo/Tim Ireland
StoryEditor

Tenisová legenda Martina Navrátilová podporila vylúčenie trans žien z ženských športových podujatí: Je to krok správnym smerom

Miroslav Kamody27.03.2023., 16:00h

Trans ženy majú množstvo fyzických výhod oproti biologickým ženám. Tenisová legenda reagovala na zásadné rozhodnutie, ktoré má zmeniť šport.

Lajkuj Brainee.sk na

Svetová tenisová legenda Martina Navrátilová vyjadrila svoju podporu vylúčeniu trans žien z účasti v ženských elitných zápasoch. Nedávne rozhodnutie World Athletics bolo „krokom správnym smerom“, povedala pre britský denník The Times.

„Dlho som sa vyjadrovala k tejto záležitosti, pretože som sa vzdelávala v tom, aká je realita pre trans ženy, ktoré súťažia s biologickými ženami,“ povedala. Navrátilová, ktorá je členkou skupiny Women‘s Sport Policy Working Group, ďalej dodala, že rozdiel spočíva v kapacite pľúc, štruktúre kostry, hrúbke kože a svalovej hmote.

image

Škandál na Australian Open. Otec slávneho tenistu sa fotil s Putinovými fanúšikmi

Nezanedbateľné rozdiely

„Ďalšia vec, o ktorej nikto nehovorí, sú dýchacie cesty, ktoré sú u mužov o 25 až 50 percent väčšie,“ povedala 59-násobná grandslamová víťazka. „Ak dokážete dýchať rýchlejšie a hlbšie, je to obrovská výhoda vo vrcholovom športe.“

„To je predtým, ako sa dotknete toho, čo by mohlo byť niečo ako päťpalcový (necelých 13 centimetrov, pozn.) výškový rozdiel medzi niekým, kto sa narodil ako muž, a biologickou ženou, s rozdielom v dĺžke paže dva palce (päť centimetrov, pozn.).“

To znamená, že ak by ženy mali súťažiť s mužmi v tenise alebo športoch, ako je napríklad basketbal, ženy by museli skákať o sedem palcov vyššie ako ich mužskí konkurenti, aby sa im vyrovnali.

image

Navrátilová na US Open 2010

Wikipedia/Robbie Mendelson

Testosterón ako hnacia sila

„Nie je náhoda, že nepočujeme sťažnosti na trans mužov, ktorí súperia s mužmi,“ povedala Navrátilová. „Nemajú totiž fyzické prednosti muža, ktorý prešiel pubertou. Ale výhoda trans žien je zjavne nespravodlivá.“

Dodala, že „testosterón je najväčšou hnacou silou“ v rozdieloch medzi pohlaviami v športe a dokonca aj pri prechodných liekoch sú „účinky mužskej puberty nezvratné“.

„Nemôžete jednoducho vrátiť čas,“ povedala. Navrátilová, ktorá je všeobecne považovaná za jednu z najlepších tenistiek všetkých čias, ďalej vyzvala na „otvorenú kategóriu“.

image

Ak by som ten zápas nevyhrala, ženský tenis by sa vrátil o 50 rokov späť. Súboj pohlaví zmenil postavenie žien nielen v športe

Kategória pre všetkých

„Bola by to kategória pre všetkých, ktorí prichádzajú: muži, ktorí sa identifikujú ako muži; ženy, ktoré sa identifikujú ako ženy; ženy, ktoré sa identifikujú ako muži; muži, ktorí sa identifikujú ako ženy; nebinárne osoby – všetko,“ povedala 66-ročná tenisová legenda, ktorá len nedávno oznámila, že druhýkrát porazila rakovinu.

„Biologické ženy budú s najväčšou pravdepodobnosťou súťažiť v kategórii biologických žien, pretože to je ich najlepší pokus o víťazstvo a zachováva to princíp férovosti.

„S ‘otvorenou‘ kategóriou neexistujú žiadne otázniky, žiadne výhrady, žiadne hviezdičky, žiadne pochybnosti. Je to jednoduché riešenie,“ dodala na záver Navrátilová, ktorá si chce po prekonaní rakoviny adoptovať dieťa spoločne s manželkou Juliou Lemigovovou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 20:52