BenátkyUnsplash
StoryEditor

Benátky oficiálne spúšťajú boj proti turistom. Od tohto dátumu budeš musieť platiť do mesta vstupné, inak ti hrozí pokuta

TASR24.11.2023., 13:00h

Talianske Benátky začnú od apríla budúceho roka testovať denné vstupné a obmedzenie počtu návštevníkov v meste. Primátor Luigi Brugnaro to označil za prvý takýto systém na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Cieľom je zvládnuť vysoký prílev turistov počas jarných sviatkov a niektorých letných víkendov, uviedli miestne úrady na štvrtkovej tlačovej konferencii. „Je to prvýkrát na svete, čo sa robí niečo také, že sa mesto dá rezervovať,” povedal Brugnaro.

Obmedzenia budú spočiatku platiť od 25. apríla do 5. mája od 8.30 h do 16.00 h a potom do polovice júla počas väčšiny víkendov. Turisti si budú musieť návštevu mesta rezervovať online za päť eur.

image

Okradli ich, prepadli a takmer neprežili autonehodu. Z dvoch Čechov sa v Ázii stali obrovské celebrity

Za porušenie pokuty

Získaný QR-kód sa potom bude kontrolovať na vstupe do historických štvrtí mesta. Bezplatný vstup budú mať návštevníci do 14 rokov, ale registrácia bude platiť aj pre nich, spresnili úrady.

Nebude sa to vzťahovať na menšie ostrovy v lagúne, ako je napríklad Murano, známe sklárskym priemyslom. Prípadné pokuty za porušenie sa budú pohybovať od 50 do 310 eur.

image

Benátky

Unsplash

Výnimka pre študentov

Systém rezervácie nebude platiť pre obyvateľov a ľudí, ktorí sa narodili v Benátkach, výnimku budú mať aj študenti, pracujúci a majitelia domov v meste. Masový cestovný ruch a záplavy dlhodobo poškodzujú mesto známe svojimi kanálmi a kultúrnymi pamiatkami.

„Chceme zmerať účinok tohto pokusu, chceme zmerať účinok rezervovateľnosti,” povedal primátor Brugnaro s tým, že experiment bude spočiatku stratový. Náklady na fungovanie systému budú tri milióny eur oproti očakávaným výnosom zhruba 700-tisíc eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:55