Wikimedia/Ilya Varlamov
StoryEditor

Najchladnejšia obývaná dedina, kde zem pre mŕtvych rozmrazujú žeravým uhlím. Ako v nej ľudia žijú?

som30.01.2022., 12:00h
Ojmjakon je malá dedina ležiaca viac ako päťtisíc kilometrov od Moskvy hlboko v sibírskej oblasti východného Ruska. Je preslávená svojimi extrémnymi podmienkami a je známa ako vôbec najchladnejšie obývané miesto na svete.
Lajkuj Brainee.sk na

Na území veľkom ako Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia dohromady sa uprostred ničoho nachádza malá dedina s 500 obyvateľmi, ktorá je najchladnejším obývaným miestom planéty. Najnižšia nameraná teplota - 71,2 °C prináša Ojmiakonu, prezývanému aj pól chladu, svetový primát.

Nízku teplotu namerali v 20. rokoch minulého storočia. V strede obce na pamiatku tejto udalosti stojí pamätník. Pri mrazivých podmienkach vyznie až paradoxne, že názov dediny v preklade znamená nemrznúca voda. V lete sa tu však teplota môže vyšplhať až na 20 stupňov Celzia.

Priemerná zimná teplota tu dosahuje  – 50 stupňov. Dedina leží medzi horami a podľa slov miestneho meteorológa tam neprúdi vzduch. Len o pár kilometrov za dedinou je podľa neho citeľne teplejšie. 

najchladnejšie obývané miesto na svete Wikimedia/Maarten Takens

Kožuchy sú nevyhnutnosťou

Od Jakutska, jedného z najväčších miest Sibíri, ho rozdeľuje vzdialenosť 980 kilometrov. Dá sa sem dostať cez tajgu po ceste s názvom cesta kostí, pod ktorou je približne každý tucet metrov pochovaný človek. Celá oblasť leží na permafroste, a rozkopať zem pre zosnulého si vyžaduje veľa námahy. V Ojmiakone to môže trvať až tri dni. Zem sa totiž musí v prvom rade rozmraziť, na čo sa využíva rozžeravené uhlie.

Vzhľadom na extrémne mrazy existuje pre miestnych obyvateľov jediný spôsob, ako zostať vonku v teple – kožuchy, pre niektorých zašedlý symbol luxusu a nevkusu, pre obyvateľov Ojmjakonu však úplná nevyhnutnosť.

Zamŕzajú aj tuhy v pere

Obyvatelia musia neustále udržiavať teplo. V dedine nemajú centrálne kúrenie, kúria si čiernym uhlím alebo drevom. Ak ho nepridajú do pece, v noci to pre nich môže byť fatálne. Okrem toho zápasia so zamrznutými tuhami v pere alebo primrznutými okuliarmi pri tvári. Samozrejme, aj technika treskúcu zimu znáša zle. Len čo rybári vytiahnu spod vody rybu, okamžite zamrznú. Hoci nejde o pekný zvyk, ale keď si tam odpľuješ na zem, už padá ľad.

Miestnu školu navštevujú deti od 6 do 17 rokov. Tí najmladší do nej nemusia ísť, keď teplomer ukazuje – 52, starší pri teplote – 56.

​Ojmjakon čelí okrem zimy aj iným výzvam. Chce v ňom ostaň čoraz menej mladých. Populácia starne. V Slovenskom dokumente Oymyakon, the story of the coldest inhabited plac, miestny meteorológ hovorí, že najnižšiu teplotu nameral v roku 2003, odvtedy je každý rok o čosi teplejší. Minulý rok v Ojmjakone v lete namerali maximálnu zaznamenanú teplotu 31,6 °C.

Topiaci sa permafrost

Topiaci sa permafrost tak spôsobuje problémy pastierom koní, sobov a kráv, pretože pasienky sú neustále zaplavené. Práve chov spomínaných zvierat je hlavným zdrojom obživy miestnych. Najsignifikantnejšie miesto chladu na svete sa rok čo rok oteplieva a môže o pár rokov úplne zaniknúť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 05:39