V hoteli na teba čakajú rôzne nástrahyPexels/Cottonbro
StoryEditor

Mikrobiologička o hotelových izbách: Infekcie a ploštice sú aj v päťhviezdičkovom hoteli. Takto sa môžeš jednoducho chrániť

Miroslav Kamody24.03.2023., 12:00h

Je to horšie ako si myslíš. Nenechaj sa oklamať voňavými obliečkami, v hoteli na teba čaká množstvo neviditeľných nástrah.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás už s veľkou pravdepodobnosťou niekedy bol v hoteli. Využívame ich nielen počas dovolenky, ale aj v prípade krátkodobých výletov a niektorí aj pri služobných cestách. Je to skvelý pocit - prídeš do izby, všetko vyzerá krásne a pri odchode nič nemusíš upratovať.

Ale čo keby sme ti povedali, že existuje veľká pravdepodobnosť, že tvoja hotelová izba, akokoľvek voľným okom vyzerá pekne, nie je ani zďaleka taká čistá, ako sa zdá? A je pritom úplne jedno, či si v obyčajnom malom ubytovaní alebo luxusnom grandhoteli, píše portál The Conversation.

image

Sleep tourism: Ísť na dovolenku a spať. Fenomén vyhľadávajú ľudia so spánkovou depriváciou

Je ho horšie, ako si myslíš

„Skutočne, ktokoľvek, kto zostal vo vašej izbe pred vami, bude mať baktérie, plesne a vírusy na celom nábytku, kobercoch, závesoch a povrchoch. To, čo zostane z týchto zárodkov, závisí od toho, ako efektívne hotelový personál vyčistí vašu izbu. A priznajme si, to, čo hotel považuje za čisté, sa môže líšiť od toho, čo považujete za čisté vy,” hovorí mikrobiologička Primrose Freestone z University of Leicester

Hodnotenie čistoty izby je totiž zvyčajne založené na pozorovaní zraku a čuchu, nie mikrobiológii priestoru. Čo všetko teda na teba môže čakať v hotelovej izbe?

image

V hoteli na teba čakajú rôzne nástrahy

Unsplash/Andrew Neel

Začína to už vo výťahu

Ešte predtým, ako sa dostaneš do izby, musíš ísť výťahom. Jeho tlačidlá neustále stláča mnoho rôznych ľudí, ktorí dokážu preniesť mikroorganizmy na povrch gombíka a opačne.

Spoločné kľučky dverí môžu byť podobné, pokiaľ ide o prítomnosť baktérií, ak nie sú pravidelne dezinfikované. Aj preto by si si mal pred dotykom tváre, pití či jedení vždy umyť ruky a použiť dezinfekčný prostriedok

„Najčastejšími infekciami, ktoré ľudia zachytia z hotelových izieb, sú brušného charakteru (hnačky a vracanie) spolu s respiračnými vírusmi, ako je prechladnutie a zápal pľúc, a samozrejme aj koronavírus,” hovorí odborníčka.

image

Apartmán zavesený z hory vo výške 400 metrov či robotický dinosaurus na recepcii? Toto sú najbizarnejšie hotely na svete

Kúpeľne sú na tom lepšie

Ako pokračuje, toaleta a kúpeľne bývajú čistené dôkladnejšie a často ide o najmenej bakteriologicky kolonizované prostredie. Ak ale pohár na pitie nie je jednorázový, určite si ho pred použitím umy. Kľučky dverí v kúpeľni môžu byť tiež kolonizované patogénmi z neumytých rúk alebo špinavých utierok.

„Posteľ, obliečky a vankúše môžu byť domovom aj pre niektorých nechcených návštevníkov. Štúdia z roku 2020 zistila, že po tom, čo pacient s predsymptomatickým ochorením COVID-19 obsadil hotelovú izbu, došlo k významnej vírusovej kontaminácii mnohých povrchov, pričom hladina bola obzvlášť vysoká v obliečkach, obliečkach na vankúše a prikrývke.”

Plachty a obliečky sa pravdepodobne menia, ale posteľné prikrývky nie, čo znamená, že sa môžu stať, podobne ako záchodová doska, neviditeľnými rezervoármi patogénov. Málokto však myslí na nočný stolík, telefón, kávovar, vypínač či diaľkový ovládač od televízora.

image

V hoteli na teba čakajú rôzne nástrahy

Unsplash/Morgan Lane

Čakajú na teba 

„Vírusy, ako je norovírus, môžu žiť v infekčnej forme celé dni na tvrdých povrchoch, rovnako ako COVID-19 – a typický časový interval medzi výmenami miestností je často kratší ako 12 hodín. Vankúše, stoličky, závesy a žalúzie, sa tiež ťažko čistia a možno ich dezinfikovať iba na odstránenie škvŕn medzi hosťami, takže po dotyku s nimi môže byť dobrým nápadom umyť si ruky,” upozorňuje mikrobiologička.

Choroboplodné zárodky a špinavé povrchy však nie sú všetko. zabúdať nemôžeme na ploštice. Tento krv sajúci hmyz môže zostať v nečinnom stave bez kŕmenia aj celé mesiace. Rozšírené sú pritom v celej Európe, Afrike, Spojených štátoch aj Ázii.

Našťastie je nepravdepodobné, že by ti uhryznutie plošticou spôsobilo prenosnú chorobu, ale oblasti uhryznutia sa môžu zapáliť a infikovať. Všimnúť si ich môžeš vďaka drobným krvavým škvrnám na plachtách a červenkastým uhryznutiam na koži.

„Ďalšie znaky nájdete na matraci, za čelom postele a vo vnútri zásuviek a šatníka: hnedé škvrny môžu byť zvyšky výkalov, kože ploštice sú hnedo-strieborné a živé ploštice sú hnedej farby a zvyčajne dlhé jeden až sedem milimetrov.” 

image

Nemáte peniaze? Toto sú najlacnejšie ubytovania na Slovensku (bez ohľadu na to, ako vyzerajú)

Nenechaj sa oklamať hviezdičkami

Odborníčka tiež upozorňuje na to, že hotely s vyšším statusom majú tendenciu častejšie využívať izby. To znamená, že drahšia izba v päťhviezdičkovom hoteli nemusí nutne znamenať vyššiu čistotu, pretože náklady na čistenie izieb znižujú ziskové marže.

Kdekoľvek teda ideš, mal by si si podľa mikrobiologičky baliť zo sebou balík antiseptických utierok na očistenie tvrdých povrchov v izbe. Okrem toho si často umývaj a dezinfikuj ruky, najmä pred jedením.

„A vezmite si so sebou papuče alebo hrubé ponožky, aby ste sa vyhli chôdzi naboso po hotelových kobercoch, ktoré sú známe ako ďalšie špinavé miesta. A po tom všetkom si užite pobyt,” dodáva na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 07:20