xcanva.com
StoryEditor

Altánok snov: 5 krokov na premenu altánku na oázu pokoja

PR článok31.05.2023., 00:00h

Záhradné altánky môžu byť omnoho viac, než len obyčajnou drevenou stavbou na záhrade. Majú potenciál stať sa dokonalým miestom na oddych a relaxáciu, kde môžete tráviť voľný čas a uniknúť aspoň na chvíľu od stresov každodenných dní.

Lajkuj Brainee.sk na

Premenou svojho altánku na pokojné útočisko vo vašej záhrade si môžete vytvoriť dokonalé miesto na relaxáciu. V tomto článku sa pozrieme na päť jednoduchých krokov, pomocou ktorých môžete premeniť svoj altánok na vysnívanú oázu pokoja.

Krok 1: Vyberte si ideálne miesto

Miesto, na ktorom sú altánky umiestnené, je veľmi dôležité – to správne miesto dokáže umocniť relaxačný potenciál altánku. Výber správneho miesta pre váš altánok je teda kľúčový, ak chcete, aby ste v ňom mohli bez obmedzení relaxovať.

Zvážte prírodné prostredie, ako napríklad v obklopení stromov, kríkov či kvetov, alebo miesto s výhľadom, ktorý vám prináša radosť. Ideálne miesto pre altánky na záhrade je také, ktoré poskytuje dostatok súkromia, aby vás pri oddychu nerušili zvedaví susedia či okoloidúci. Dôležitý je tiež terén, na ktorý sa altánky umiestňujú. Mal by byť pevný a rovný aby sa zabezpečila stabilita altánku. V ideálnom prípade budete chcieť altánok umiestniť na miesto, kde je dostatok slnečného svetla, ale zároveň ponúka aj tieň počas najhorúcejších hodín dňa. Tak si budete môcť užívať posedenie v altánku bez toho, aby vám bolo príliš horúco. Vyhnite sa tiež hlučným oblastiam, prípadne miestam, ktoré vás rozptyľujú, aby ste si v altánku zabezpečili čo najväčší pokoj.

Krok 2: Vytvorte si pokojnú atmosféru

Pri vytváraní dokonalého miesta na oddych je nie menej dôležitá aj atmosféra altánku. Vyberte si pre svoj altánok upokojujúce farby – vhodné sú jemné, zemité tóny alebo pastelové odtiene, ktoré dokážu vytvoriť pokojné a útulné prostredie. Vonkajšiu časť altánku vymaľujte farbami, ktoré harmonicky splývajú s prírodou a pasujú do prostredia vašej záhrady. Zakomponovať môžete aj rôzne prírodné prvky, ako napríklad drevené dekorácie či drevený záhradný nábytok, aby ste ešte viac zvýšili prírodný charakter priestoru. Skvelým doplnkom na vytvorenie upokojujúcej atmosféry vo vašom altánku môže byť aj jemná zvonkohra či menší vodný prvok, ako je malá záhradná fontána.

Krok 3: Vyberte si pohodlný záhradný nábytok

Kľúčom k premene vášho altánku na dokonalé útočisko spočíva vo výbere správneho záhradného nábytku, ktorý by vás mal doslova pozývať k oddychu. Vyberte si pohodlné sedenie, na ktorom by určite nemali chýbať mäkké a pohodlné vankúše, deky a prikrývky, aby ste si vytvorili príjemné a útulné posedenie. Pri výbere záhradného nábytku sa zamerajte nielen na estetiku, ale aj funkčnosť a odolnosť. Zvážte výber materiálov odolných voči vplyvom počasia. Vhodnou voľbou môže byť záhradný nábytok z umelého ratanu, ktorý dobre odoláva poveternostným vplyvom. Relaxačný potenciál altánku skvelo podporí aj hojdacia sieť či hojdacie kreslo, v ktorom môžete leňošiť. Nezabudnite ani na menší stolík, na ktorý sa zmestia základné predmety, ako sú poháre či šálky, sviečky či kniha.

Priestor altánku si môžete prispôsobiť podľa vlastného vkusu s využitím dekorácií a doplnkov, ktoré vám prinášajú radosť. Môžete si do altánku umiestniť rôzne umelecké predmety, ako sú obrazy, sochy, ale aj závesné dekorácie, ako sú napríklad lapače snov, ale aj svetelné dekorácie, lampáše a sviečky, ktorými si dotvoríte ideálnu atmosféru.

Krok 4: Obklopte sa prírodou

Integrácia rastlín a kvetov do vášho altánku dokáže posilniť jeho potenciál oázy pokoja. Môžete zvoliť rastliny v kvetináčoch, závesné kvetináče ale aj vertikálnu záhradu – všetky cesty zakomponovania rastlín a kvetín do altánku zmenia priestor a dodajú mu nádych prírodnej krásy. Môžete si vybrať rastliny s upokojujúcimi vôňami, ako je levanduľa, harmanček či rozmarín, aby ste zapojili svoje zmysly a podporili relaxáciu. Do altánku sa skvelo hodia aj závesné a popínavé rastliny, ako je napríklad brečtan, pomocou ktorých si môžete vytvoriť prírodný baldachýn, ktorý vám poskytne tieň a súkromie.

Krok 5: Vytvorte si príjemné osvetlenie

Osvetlenie zohráva kľúčovú úlohu pri vytváraní atmosféry pre váš altánok. Počas dňa by v altánku malo byť dostatok denného svetla, preto sa uistite, že altánok prepúšťa dostatok svetla a nemáte v ňom príliš veľa prvkov, ktoré zabraňujú vstupu svetla do priestoru altánku. Osvetlenie je dôležité aj po tom, čo slnko zapadne. Zvážte inštaláciu jemného, teplého osvetlenia, napríklad v podobe reťazových svetiel, lampášov či sviečok, aby ste si vytvorili magickú atmosféru. Vhodnou voľbou sú aj LED sviečky, ktoré sú šetrnou a bezpečnejšou voľbou. Môžete tiež zvážiť inštaláciu stmievačov alebo nastaviteľných svietidiel, aby ste mohli ovládať intenzitu osvetlenia podľa vašej potreby.

Altánky, ale aj iné záhradné stavby, ako sú záhradné domčeky či chatky, poskytujú ideálne miesto na oddych a relaxáciu. Práve altánky a záhradné domčeky sú v poslednej dobe čoraz viac vyhľadávanými prvkami do záhrad, a to nielen kvôli ich relaxačnému potenciálu, ale aj ďalším praktickým benefitom, ktoré ponúkajú. Záhradné domčeky a altánky sa dajú využívať prakticky na čokoľvek, od miesta na uskladňovanie, cez domácu kanceláriu, posilňovňu až po dokonalé miesto na rekreáciu a wellness.

Vytvorte si aj vy zo svojej záhradnej stavby dokonalé miesto na oddych. Využite na to tieto jednoduché kroky, vďaka ktorým si svoj altánok (či domček) môžete premeniť na oázu pokoja!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:25