Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom?Brainee/Canva/
StoryEditor

Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko

Michal Čiernik07.04.2024., 12:30h

Náklady na kúpu domu v rámci eurozóny klesli za posledné tri mesiace roku 2023 o 1,1 percenta. Celkovo však v rámci Európskej únie ceny nehnuteľností vrástli.

Lajkuj Brainee.sk na

Jednou z krajín, ktoré pokles cien nehnuteľností najviac zasiahol, bolo Luxembursko, kde klesli o 14,4 percent v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

image

Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome

Podľa portálu Euronews, ktorý čerpal s Eurostatu, sa v rámci eurozóny priemerné ceny nehnuteľností za posledné tri mesiace roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížili o 1,1 percenta. Ceny domov v celej Európskej únii ako celku však vykázali medziročný rast o 0,2 percent.

Najviac zlacnelo Luxembursko

Ceny nehnuteľností v Luxembursku klesli na najnižšiu úroveň od konca roka 2020. Pokles bol spôsobený kombináciou vysokých úrokových sadzieb a straty dopytu po nehnuteľnostiach. Ku koncu roka 2023 zaznamenali len polovičný počet uskutočnených predajov ako v roku 2022.   

To však neznamená, že sú v tejto krajine najlacnejšie domy. Práve naopak, podľa portálu Immotop, je priemerná cena nehnuteľnosti v Luxembursku za meter štvorcový 8458 eur. Čo krajinu radí, aj napriek poklesu, medzi najdrahšie v Európe.

image

podľa portálu Immotop, je priemerná cena nehnuteľnosti v Luxembursku za meter štvorcový 8458 eur. Čo krajinu radí, aj napriek poklesu, medzi najdrahšie v Európe.

Unsplash/Cedric-letsch/

Osem krajín v Európe oznámilo pokles cien nehnuteľností na posledné tri mesiace roku 2023, hoci menej dramatický ako Luxembursko. Ceny v Nemecku klesli o 7,1 percent, zatiaľ čo Fínsko zaznamenalo pokles o 4,4 percent.

Zlacnenie nehnuteľností zaznamenalo aj Rakúsko, Slovensko a Česko. Išlo však len o malý rozdiel na úrovni 1,8 percent, 1,1 respektíve jedného percenta.

Najviac zdraželi Poliaci

Na druhej strane najvyšší nárast cien nehnuteľností bol zaznamenaný v Poľsku, kde ceny vyskočili o 13 percent. Ďalšími v poradí boli Bulharsko a Chorvátsko, kde ceny nehnuteľností stúpli o 10,1 a 9,5 percent. 

Ďalšou krajinou kde ceny nehnuteľností stúpli až o osem percent je Litva. Napriek tomu podľa portálu Globalpropertyguide patrí spolu s ďalšími pobaltskými krajinami, Rumunskom a Bulharskom medzi štáty s najlacnejšími nehnuteľnosťami. Priemerné ceny za meter štvorcový sa tam pohybujú 1500 do 2-tisíc eur. Pre porovnanie, priemerná cena nehnuteľnosti u nás bola v minulom roku podľa Národnej banky Slovenska 2480 eur za meter štvorcový.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:16