Pred bránou tábora smrti v Osvienčime zriadili stánok so zmrzlinou.Twitter/ Ianbremmer/
StoryEditor

Pred bránou tábora smrti v Osvienčime zriadili stánok so zmrzlinou. Múzeum hovorí o nedostatku rešpektu

Michal Čiernik15.05.2023., 11:00h

Nacisti zavraždili v rokoch 1940 až 1945 v Auschwitzi 1,1 milióna ľudí. Teraz pred jeho bránami predávajú zmrzlinu.

Lajkuj Brainee.sk na

Predstavitelia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, ktorý Hitlerovi nacisti postavili v roku 1940 v okupovanom Poľsku, protestovali proti stánku so zmrzlinou pred ikonickou „bránou smrti“.

Bartosz Bartyzel, hovorca Osvienčimského múzea, vo vyhlásení pre poľské noviny Gazeta Krakowska uviedol, že ide o „príklad nielen estetického nevkusu, ale aj nedostatku rešpektu k zvláštnemu historickému miestu nachádzajúcemu sa v blízkosti,“ uviedol web Sky News.

Múzeum má zviazané ruky

Napriek pobúreniu a protestom je stánok zaparkovaný niekoľko sto metrov od vchodu na verejnom priestranstve, takže múzeum s tým nemôže nič urobiť. „Veríme, že kompetentné orgány samosprávy tento trápny problém vyriešia,“ povedal Bartyzel.

Miestni obyvatelia boli tiež rozčúlení a tvrdili, že pestrofarebný stánok so zmrzlinou vyzerá „hrozne,“ uviedla pre Sky News Dagmar Kopijazová z nadácie Auschwitz-Birkenau Memorial Site Foundation.

Nie je to prvý prípad

Ďalším prípadom nevhodného správania bola žena, ktorá sa fotila na koľajniciach do tábora, v štýle modelky v Osvienčime. Na fotografii vidieť, ako pózuje a usmieva sa na slnku. „Dnes som mal jeden z najotrasnejších zážitkov v mojom živote,“ napísal k príspevku jeden používateľ Twitteru.

„Obrázky môžu mať pre návštevníkov nesmiernu emocionálnu a dokumentačnú hodnotu. Obrázky nám pomáhajú zapamätať si,“ reagovalo na tweet múzeum.

„ Brána smrti “, ako ju v Poľsku poznajú , je hlavným vchodom do tábora Auschwitz II-Birkenau. Ide o rozšírenú časť komplexu tábora Osvienčim, ​​kde nacisti držali obrovské množstvo väzňov v hrozných podmienkach v 174 drevených barakoch a následne ich zavraždili v plynových komorách.

image

Počul si už o dark turistike? Ľudia vyhľadávajú miesta, ktoré slúžia hororom ako predlohy. Je to nebezpečné?

Celkovo nacisti zabili v rokoch 1940 až 1945 v táborovom komplexe Osvienčim 1,1 milióna ľudí. Preto pri návšteve tohto miesta by sme mali rešpektovať ich pamiatku a jeho historickú vážnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 18:24