Hostesky sa snažia navnadiť potencionálnych záujemcov o ruskú bojovú techniku.Idnes/brainee X Canva/
StoryEditor

Rusko skúša predať zbrane. Odhalené hostesky ponúkajú vrtuľníky, rakety aj drony

Zatiaľ čo ruské jednotky už takmer rok vraždia na Ukrajine, Moskva sa naďalej snaží predávať zbrane na zahraničných trhoch. A jeden z najväčších bezpečnostných veľtrhov sveta v Abú Zabí nie je výnimkou.

Lajkuj Brainee.sk na

Na tamojšej ruskej expozícii by pritom pokojne mohlo stáť: „Vitajte v Mordore“, píše sa na webe iDnes.cz. A to doslova. Je to osobné. Sotva tri minúty v expozícii ruských zbrojoviek v metropole Emirátov mi pôsobí podivnú fyzickú nevoľnosť. Úprimne.

Nie je to teplom, ale možno tými tromi stovkami smejúcich sa a očividne sa zabávajúcich, spokojných a bezstarostných ľudí vo vnútri, ktorí sa tisíce kilometrov ďaleko, v bezpečí od ruskej vojny na Ukrajine snažia predávať presne všetky tie zbraňové systémy, ktorými sa ich vládca pokúša Ukrajinu brutálne zničiť.

image

Hnev, frustrácia či nedostatočný výcvik. Ruskí vojaci si do vojny niesli svoje vlastné lekárničky, takto vyzeral ich rok

V tej chvíli je pavilón plný ruských obchodníkov, ich ruskojazyčných hostí a možno aj nižších desiatok „podivne“ sa chovajúcich chlapíkov pozdĺž stien, východov i rozmiestnených v dave.

Akonáhle vstúpite, „milým pohľadom“ bleskovo preletí vašu veľkú ID kartu zavesenú na krku a potom pohľad razom odvráti, aby niečo dôležité riešili vo svojich mobiloch.

Keď začnete fotiť či natáčať, občas periférne zahliadnete, ako o vás stále „vedia“. Keď ich skúsite anglicky osloviť, nepočujú alebo sa otočia či znovu zapichnú oči k mobilu, aby urgentne „riešili“ nejaký hovor a boli razom fuč.

Niekoľko známych medzi vystavovateľmi z Európy mi predtým avizovalo, že v ruskej expozícii bude príslušníkov ruských tajných služieb zrejme viac ako dosť.

Možno mi potom naplno pracovala fantázia, ale stavil by som topánky, že sa tvár jedného z takých chlapíkov vyskytovala blízko mňa ešte najmenej päť šesť minút po tom, čo som ruskú expozíciu opustil a zamieril po prístavnom móle výstaviska ďalej, aby potom pri mojej ceste späť a zdanie, Že som už dostatočne ďaleko, zase zmizol v útrobách pavilónu. Možno som ale „paranoidný“. Možno.

image

Užitoční idioti slovenskej politiky. Pripomeňte si, aké vyjadrenia mali tesne pred ruskou inváziou Fico, Blaha či Danko

Bokom, ale na očiach

Tu, na najväčšom zbrojnom veľtrhu celého blízkovýchodného regiónu a priľahlých ázijských a afrických oblastí, Rusi cítia šancu, že nejaké obchody uzavrú.

Pritom ruská účasť na veľtrhu IDEX dlhú dobu zostávala prinajmenšom veľmi nejasná. Organizátori jednej z najväčších akcií sveta, kde tento rok vystavuje vyše 1 300 firiem zo šesťdesiatich krajín a počas týždňa areál navštívi vyše 100 tisíc ľudí vrátane desiatok národných a vojenských delegácií, účasť Ruska nekomentovali.

Sami Rusi ale tvrdili, že určite prídu. Ich expozíciu organizátori umiestnili prakticky mimo všetkých ostatných vystavovateľov v priľahlom prístavisku, kde počas veľtrhu výrobcovia ponúkajú bojové a záchranárske plavidlá všetkých veľkostí, ale aj vrtuľníky alebo lietadlá.

Zaujímavosťou je, že na veľtrhu a priamo medzi ostatnými vystavuje aj Ukrajina. Okrem iného prezentuje svoje protilodné strely Neptún, ktoré vlani poslali ku dnu ruský krížnik Moskva.

Pre Rusov tu ale vznikol vlastný improvizovaný pavilón. Akýsi obrý montovaný stan. Bokom a cez rušnú mnohoprúdovú cestu, ale paradoxne priamo proti hlavnej tribúne areálu, kde potenciálni zákazníci vrátane vládcov a štátnych delegácií obvykle sledujú dynamické ukážky ponúkanej techniky.

A v hlavnom výstavnom komplexe možno vo výstavných halách aj medzi západnými vystavovateľmi naraziť nielen na pohybujúce sa skupinky ruských vojakov v uniformách.

image

Zničené tanky, vojaci pobehujúci v panike a telá rozhádzané po zemi. Rusko utŕžilo jednu z najväčších porážok od začiatku vojny

V Abú Zabí ruské zbrojné firmy ponúkajú všetko. Od ručných zbraní, cez strely, drony až po raketomety alebo obrnenca. Objemnú techniku ​​v podobe modelov, ale napríklad vrtuľníky reálne. A zákazníkov k nim majú prilákať vyzývavo poodhalené hostesky v štylizovaných „uniformách“.

A paradoxne alebo možno ako prízračná náhoda potom pôsobí skutočnosť, že je ruský pavilón doslova v zovretí vonkajších expozícií tureckej spoločnosti Baykar, teda výrobca dnes už legendárnych bezpilotných strojov, ktoré ukrajinské jednotky už takmer rok nemilosrdne ničia.

Zbrane ako záplata

Podľa popredného vojenského analytika a publicistu Lukáša Visingra predstavoval export zbraní pre Rusko, samozrejme, vždy veľmi dôležitý zdroj príjmov. „Je tým viac významnejší teraz, keď sa ruský rozpočet ocitá v problémoch. Kremeľ sa tak intenzívne snaží získať ďalšie kontrakty,“ konštatoval v reakcii na ruskú účasť v Abú Zabí.

Pôjde však podľa jeho slov o ťažkú ​​úlohu, pretože mnohé ruské zbrane sa na Ukrajine nepredviedli práve dobre a časť krajín sa tiež obáva západných sankcií, ktoré by na ne mohli dopadnúť, ak by sa rozhodli kupovať ruskú techniku.

„Navyše je sporné, ako bude ruský priemysel schopný plniť zákazky bez prístupu k západným súčiastkam, na ktorých je v mnohých ohľadoch stále silne závislý,“ konštatoval.

Upozornil, že západné a tiež čínske firmy už dali najavo, že sa budú snažiť uspieť aj u tradičných zákazníkov Moskvy. „Všetko nasvedčuje, že to teraz pre ruský priemysel na svetovom trhu bude veľmi zložité,“ dodal.

image

V Rusku stúpol počet žiadostí na zmenu pohlavia v pasoch takmer dvojnásobne. Transrodoví sa boja mobilizácie

A ako svoju účasť na veľtrhu komentujú sami Rusi? Šéf štátneho ruského konglomerátu Rosoboronexportu, zastupujúci ruských zbrojných výrobcov, Alexander Michejev v oficiálnej tlačovej správe načrtol, že si Moskva od veľtrhu sľubuje spoluprácu na vývoji a výrobe špičkových high-tech produktov. A to vrátane stíhačky piatej generácie na báze ľahkého taktického lietadla „Checkmate“ alebo systémov protivzdušnej obrany.

„Dnes sme zaneprázdnení návrhmi rôznych foriem partnerstva, ktoré by mohli byť bezprostredne zaujímavé pre krajiny Stredného východu – v prvom rade súvisiace s transferom technológií, spoločným výskumom a vývojom a aplikáciou,“ uviedol.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 09:48