Pri obrovskom leteckom nešťastí v Nepále zahynulo najmenej 40 ľudí. Havária nastala pri pri pristávaní.Youtube/Новости 24/brainee X Canva/
StoryEditor

V Nepále pri pristátí havarovalo lietadlo, zahynulo najmenej 40 ľudí

iDnes.cz15.01.2023., 11:24h

Lietadlo so 68 cestujúcimi a štyrmi členmi posádky havarovalo v Nepále. Stroj spoločnosti Yeti Airlines smeroval z metropoly Káthmandú do mesta Pokhara, kde sa zrútil. Na záberoch sú vidieť plamene stúpajúce z trosiek.

Lajkuj Brainee.sk na

Na mieste havárie zasahujú záchranári. Doteraz sa z vraku lietadla podarilo vyslobodiť 40 tiel, na palube sa nenachádzal žiadny Slovák ani Čech. Zatiaľ nie je jasné, prečo k nešťastiu došlo, píše sa na webe iDnes.cz.

Informuje o tom server The Kathmandu Post, podľa ktorého lietadlo cestovalo so 72 ľuďmi na palube, dvaja z nich boli len batoľatá. Podľa hovorcu leteckej spoločnosti bolo na palube desať cudzincov. Zástupca letiska však uviedli vyšší počet cudzincov, konkrétne päť Indov, štyroch Rusov, dvoch Juhokórejcov a po jednom človeku z Írska, Austrálie, Francúzska a Argentíny.

Denník Katmandu Post uviedol, že lietadlo havarovalo medzi medzinárodným letiskom v Pokhare a starým letiskom v tomto meste. Jedno z videí zverejnených na Twitteri naznačuje, že sa tak stalo pri pristávacom manévri na dráhe. Na záberoch zo sociálnych sietí sú vidieť plamene stúpajúce z trosiek. Nepálska televízia ukázala aj zábery davov ľudí, ktorí sa v blízkosti havárie zhromaždili.

Nepálsky premiér Pušpa Kamál Dahal zvolal mimoriadne zasadnutie vlády. Na záchranných prácach sa podieľa 300 policajtov a tiež príslušníci armády, povedal agentúre DPA hovorca polície. Dvojmotorové lietadlo ATR 72 bolo podľa webovej stránky FlightRadar24 staré 15 rokov.

Aerolinky Yeti majú podľa svojho webu vo flotile šesť takýchto strojov. Pokhara je vyhľadávanou turistickou destináciou a nachádza sa asi 200 kilometrov severozápadne od Káthmandú. Na území Nepálu leží osem zo 14 svetových osemtisícoviek vrátane najvyššej hory sveta Mount Everest.

image

Japonsko plánuje vypustiť kontaminovanú vodu zo zničenej jadrovej elektrárne vo Fukušime. Údajne nepredstavuje vážnu hrozbu

V krajine s veľmi hornatým terénom a rýchlymi zmenami počasia sú letecké havárie relatívne časté. Mnoho letísk leží v miestach, kam sa dá len ťažko dostať iným dopravným prostriedkom. Nedeľná havária je najsmrteľnejšia od marca 2018, kedy sa pri pristátí v Káthmandú zrútilo turbovrtuľové lietadlo Dash 8 spoločnosti US-Bangla, ktoré letelo z Dháky. Podľa služby Aviation Safety Network vtedy zahynulo 51 zo 71 ľudí na palube.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 13:50