Voľby do samospráv a VÚC, komunálne a župné voľby 2022,Matúš Vallo, Team BratislavaPavol FuntÁl/Mafra
StoryEditor

Víťazi sú známi. Pozri sa, kto povedie tvoje mesto, obec a župu najbližšie štyri roky

pcTASR29.10.2022., 07:00h

Prvýkrát sme si v jeden deň vyberali svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov.

Lajkuj Brainee.sk na

Nedeľa

8:34 Portál HNonline.sk pripravil podrobnú mapu všetkých obcí a miest na Slovensku s menami starostov a primátorov. Postupne budú známi aj poslanci.

8:04 Primátorom Bratislavy zostáva Matúš Vallo, ktorý doslova prevalcoval svojho najsilnejšieho protikandidáta Rudolfa Kusého. Primátorom Trnavy bude naďalej Peter Bročka. V sobotňajších voľbách získal 44,7 percenta hlasov. Nitriansky primátor Marek Hattas obhájil svoju pozíciu. Za staronového primátora ho v sobotňajších voľbách zvolilo 30,8 percenta voličov. Neoficiálne výsledky zverejnil Štatistický úrad. Novým prešovským primátorom bude František Oľha. Získal 37,26 percenta hlasov. 

8:00 Bratislavské mestské časti už poznajú primátorov na ďalšie štyri roky. 

Starostom mestskej časti Ružinov sa opäť stal Martin Chren. Získal 78,13 percenta hlasov.

Starostom mestskej časti Podunajské Biskupice sa stal Roman Lamoš. Získal 44,82 percenta hlasov.

Starostom mestskej časti Vajnory sa opäť stal Michal Vlček. Získal 61,10 percenta hlasov.

Starostom mestskej časti Lamač sa stal Igor Polakovič. Získal 39,34 percenta hlasov.

Starostom mestskej časti Petržalka sa opäť stal Ján Hrčka. Získal 77,19 percenta hlasov.

Starostom mestskej časti Rusovce sa stal Radovan Jenčík. Získal 59,96 percenta hlasov.

00:01 Už je jasné, kto bude šéfovať župám v ďalšom období. Aj keď nie sú ešte spočítané všetky okrsky, vítazi sa už nezmenia. V nasledujúcich krajoch obhájili doterajší šéfovia svoje pozície:

Bratislavský kraj - Juraj Droba

Košický kraj - Rastislav Trnka

Prešovský kraj - Milan Majerský

Trenčiansky kraj - Jaroslav Baška

Trnavský kraj - Jozef Viskupič

Žilinský kraj - Erika Jurinová

Banskobystrickú župu povedie Ondrej Lunter, ktorý vo fukcii nahradí svojho otca. Nitriansky kraj bude mať nového šéfa, Milana Belicu nahradí Branislav Becík.

22:55 Politológ Tomáš Koziak vo volebnom štúdiu HNtelevízie hodnotí, že Košice sú veľmi špeficické. 

„Košice majú v neblahej pamäti vládu Smeru. Košičania sa stretávajú nie s príliš príjemnými spomienkami a preto je veľmi pravdepodobné, že sa sa v Košiciach Smeru nepodarí získať primátorský post.“

22:30 Aktuálne priebežné výsledky volieb do VÚC:

Košický kraj - po spočítaní 31,82 percenta okrskov má Rastislav Trnka 51,37 percenta hlasov a Viliam Zahorčák 16,52 percenta. 

Prešovský kraj - po spočítaní 32,20 percenta okrskov má Milan Majerský 37,69 percenta hlasov a Michal Kaliňák 34,66 percenta. 

Trenčiansky kraj - po spočítaní 42,02 percenta okrskov má Jaroslav Baška 70,11 percenta hlasov a Peter Máťoš 13,83 percenta. 

Nitriansky kraj - po spočítaní 40,63 percenta okrskov má Branislav Becík 27,17 percenta hlasov a Milan Belica 21,89 percenta. 

Žilinský kraj - po spočítaní 30,44 percenta okrskov má Erika Jurinová 31,97 percenta hlasov a Igor Janckulík 22,37 percenta. 

Banskobystrický kraj - po spočítaní 61,22 percenta okrskov má Ondrej Lunter 45,18 percenta hlasov a Adrian Polóny 14,55 percenta. ​

Bratislavský kraj - po spočítaní 25,34 percenta okrskov má Juraj Droba 61,22 percenta hlasov a Ján Mažgút 14,03 percenta. 

Trnavský kraj - po spočítaní 30,74 percenta okrskov má Jozef Viskupič 34,57 percenta hlasov a József Berényi 24,87 percenta. 

21:15 Podľa exit pollu Denníka N sa víťazom primátorských volieb v Bratislave stane Matúš Vallo, a to so ziskom 65,7 percenta hlasov. Odhad ukazuje, že ide o lepší výsledok, aký súčasnému šéfovi magistrátu dávali predvolebné prieskumy. 

20:16 Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy. Volebné miestnosti zostávajú otvorené v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Preto sa volebné moratórium v Trnavskom kraji predĺži nateraz o 1,5 hodiny a v Bratislavskom kraji o 45 minút. Z dôvodu vysokého záujmu voličov sa bude voliť dlhšie v obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese.

19:54 V Trnavskom kraji sa predĺži moratórium o hodinu a pol, v Bratislavskom o 45 minút. Znamená to, že sa tam nebudú zverejňovať priebežné výsledky župných volieb, zverejňovanie výsledkov komunálnych volieb to neovplyvní.

19:00 Volebné moratórium by sa malo v Bratislavskom a Trnavskom kraji predĺžiť. Dôvodom je avizované predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Vyplýva to z vyjadrenia predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza.

17:20 V súvislosti s chýbajúcimi hlasovacími lístkami v sobotňajších voľbách prijala polícia trestné oznámenie pre podozrenie trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.

15:57 Do Bratislavy prišiel Ján Jakobej odovzdať svoj hlas v spojených samosprávnych voľbách z Nemecka, kde dlhodobo pracuje. Pre TASR uviedol, že mu nie je jedno, komu dá dôveru zastupovať jeho záujmy ako občana. 

„Voľby vnímam nielen ako vyjadrenie svojej vôle, ale aj využitie svojho práva ako občana, komu dám svoju dôveru v meste alebo na kraji. Sú to predsa ľudia, ktorí zastupujú aj moje záujmy v okolí, kam sa rád vraciam,“ povedal Jakobej.

15:40 S piesňou na perách a v pestrofarebných krojoch sa k volebným urnám v Dolnom Kubíne vydali členovia speváckej folklórnej skupiny Orava. Ako uviedla vedúca SFS Anna Bakošová, aj oni chcú svojím hlasom ovplyvniť kvalitu života v Dolnom Kubíne.

„Sme Slováci a sme na to hrdí. O to viac, že môžeme pristúpiť k voľbám v našich dolnooravských krojoch, ktoré sú pýchou pre celý Dolný Kubín. Rozhodli sme sa, že dnes prídeme k voľbám s otvoreným srdcom a krásnou ľudovou pesničkou na perách,“ povedala Bakošová.

14:20 Volebné miestnosti v Karlovej Vsi navštívili štyria ľudia, ktorí sa predstavili ako nezávislí ruskí pozorovatelia. Malo ísť o obyvateľku Karlovej Vsi, tlmočníčku, Rusa a ruskú študentku vo veku okolo 20 rokov. Nikto z nich sa však nevedel preukázať relevantným dokladom totožnosti, píše denník SME

Predstavili sa pritom ako pozorovatelia z Golosu, čo je najväčšia ruská nezávislá organizácia, ktorá monitoruje voľby. Okrem toho je v nemilosti režimu Vladimira Putina. Podľa informácií Denníka N sú tu legálne.

14:00 Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra.

13:00 Polícia vyšetruje podozrenie z volebnej korupcie v obci Šalov v okrese Levice. Oznámila ju kandidátka na starostku, podľa vyjadrenia ktorej dve osoby zo Šalova mali spolupracovať s terajšou starostkou a sľubovať finančnú odmenu občanom za odovzdané hlasy vybranému kandidátovi. Vyšetrovanie prípadu prevzala NAKA, potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.  

12:00 V najmenšej obci na Slovensku Príkra v okrese Svidník majú 11 voličov. „V dedine je 11 obyvateľov a v komisii sme desiati, takže je to takmer jedna k jednej,“ povedal jeden z členov volebnej komisie Dušan Harčár.

11:30 Prezidentka SR Zuzana Čaputová povzbudila ľudí na účasť na sobotňajších spojených voľbách. Poukázala pritom na význam samospráv, ktorý sa prejavil aj počas pandemickej či migračnej krízy. Myslí si, že samosprávy sú občanom najbližšie. Prezidentka to uviedla po tom, ako odovzdala svoj hlas v materskej škole v Pezinku.

„Samosprávy zohrávajú kľúčovú úlohu pri riadení štátu, organizovaní vecí verejných. Som veľký fanúšik samospráv a myslím si, že ich vplyv, význam a dôležitosť sa ukázali v období posledných kríz,“ vyhlásila prezidentka. Zaslúžia si podľa nej pozornosť občanov aj politikov. Mrzí ju, že voľby sú trochu v tieni ostatných udalosti.

image

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová čaká v rade s voličmi vo volebnej miestnosti v Materskej škole v Pezinku.

Michal Svítok/Tasr

11:14 Členovia folklórneho súboru  hlasujú vo volebnej miestnosti v obci Iža.

image

Členovia folklórneho súboru hlasujú vo volebnej miestnosti v obci Iža.

Milan Drozd/Tasr

11:00 Sobotné spojené voľby sú rovnako dôležité ako národné voľby. Vyhlásil to predseda vlády Eduard Heger po tom, ako odvolil na bratislavskom gymnáziu na Bilíkovej ulici spoločne s manželkou. 

„Nie sú to hocijaké funkcie. Dnešné spojené voľby rozhodnú o tom, kto bude spravovať naše obce, mestá a kraje, čiže samosprávu. A tá je nevyhnutnou súčasťou pri riadení štátu,“ povedal. Heger pripomenul, že každý má právo rozhodnúť, kto ho bude štyri roky zastupovať pri riadení orgánov verejnej správy.   

image

Predseda vlády SR Eduard Heger vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky.

Martin Baumann/Tasr

10:00 Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa majú možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.  

9:00 V obci Varín v okrese Žilina spojili v sobotu komunálne a krajské voľby s miestnym referendom o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu. Podnet na jeho konanie podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva. Samospráva o referende informuje na svojej webovej stránke.

image

Nezabudni si vziať platný občiansky preukaz, miestnosti sú otvorené do ôsmej večer. Na toto si dávaj pozor

7:00 Na Slovensku sa o 7:00 hod. otvorili volebné miestnosti. Prvýkrát si voliči v jeden deň vyberajú svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov. Hlasovať sa môže len v mieste svojho trvalého bydliska. Volebné miestnosti sú otvorené do 20:00 hod. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:26