Slovná hračka z priezviska Putin - put in the trash, teda hodiť do koša.Unsplash/
StoryEditor

Tvrdé postihy za „propagandu homosexuality". Rusi zakázali občanom akúkoľvek pozitívnu zmienku o LGBTI+

mor28.10.2022., 12:00h

Ruská duma schválila sprísnenie zákona, ktorý diskriminuje LGBTI+ ľudí v Ruskej federácii. Zákon ľuďom zabraňuje rozprávať o vzťahoch párov rovnakého pohlavia, povzbudzovať ich alebo dávať najavo, že sú normálne. Označujú to za "propagáciu homosexuality“.

Lajkuj Brainee.sk na

Moskovská dolná komora parlamentu jednomyseľne schválila návrhy na posilnenie zákona proti „propagande netradičných sexuálnych vzťahov". Tento zákon sa aktuálne vzťahuje na Rusov a Rusky všetkých vekových kategórií, uvádza sa na oficiálnej stránke parlamentu. Pričom pôvodná verzia zákona, ktorá bola prijatá v roku 2013, zakazovala „propagandu netradičných sexuálnych vzťahov" len medzi maloletými, informuje CNN.

image

Putin nie je veľmi obľúbený ani vo vlastnej krajine, ľudia vnímajú jeho autoritatívne správanie a obrovské majetky.

Unsplash/

„Náš návrh zákona nie je aktom cenzúry. Hovoríme len, že by sa mala zakázať propaganda, to znamená pozitívna propagácia, chválenie, že to je normálne a možno ešte lepšie ako tradičné vzťahy,“ hovoril počas snemu šéf Výboru pre informačnú politiku Štátnej dumy Alexander Khinshtein, píše sa na webe Yahoo.

Toto pozmenenie zákona však musí prejsť ešte hornou komorou parlamentu, Radou federácie a taktiež ho musí podpísať aj ruský prezident Vladimír Putin. Až potom zákon nadobudne oficiálnu účinnosť. „Propaganda netradičných vzťahov“ by sa potom stala priestupkom, za ktorý hrozí pokuta do výšky 400 000 rubľov, čo je približne 6500 eur - to platí pre fyzické osoby. Pre právnické sa výška trestu môže vyšplhať až k 5 miliónom rubľov, čo je takmer 81 400 eru. 

 

 

Terčom pre politickú propagandu

Návštevníkom a cudzincom hrozí pokuta za porušenie tohto zákona na 15 dní väzenia alebo vyhostenie z krajiny, uvádza sa na webe parlamentu. Putin si pritom z LGBTI+ ľudí terč pre svoju politickú propagandu už dlhšie. Stále ich prepája s hrozbou pre model akejsi tradičnej rodiny a tradičných ruských hodnôt (pričom LGBTI+ ľudia voči pitiu vodky verejne nikdy neprotestovali). 

„Západ si môže s gej sprievodmi robiť, čo chce, ale nemali by Rusku diktovať rovnaké pravidlá,“ žaloval sa Putin ľudu vo štvrtkovom prejave v Moskve. Pričom Európsky súd pre ľudské práva už v roku 2017 rozhodol, že tento ruský zákon, čo diskriminuje poostavenie a prejav LGBTI+ ľudí, podporuje homofóbiu a porušuje Európsky dohovor o ľudských právach, píše sa na CNN. V zistení súdu sa dá taktiež dočítať, že tento zákon neslúži žiadnemu legitímnemu verejnému záujmu a taktiež nepovažuje obavy, že by verejná diskusia o problémoch a životoch LGBTI+ ľudí, tlačila deti do homosexuality a ničila im morálku. 

„Predovšetkým prijatím takýchto zákonov súd zistil, že úrady posilnili stigmu a predsudky a podporili homofóbiu, ktorá bola nezlučiteľná s hodnotami – rovnosti, pluralizmu a tolerancie – demokratickej spoločnosti,“ je uvedené v súdnom spise.

Podľa dozorného orgánu ILGA-Europe je Rusko na 46. mieste zo 49 krajín Európy, čo sa týka rešpektovania ľudských práv LGBTI+.  

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 22:21