Daria Kasatkina prežíva radosť z úspechu na Roland Garros.Facebook.com/daria Kasatkina/
StoryEditor

F*ck everyone else. Momentálne najlepšia ruská tenistka sa priznala, že je lesba a kritizovala vojnu

Michal Čiernik20.07.2022., 11:30h

Momentálne najvyššie postavená ruská tenistka Daria Kasatkina priznala, že je lesba. Tvorí pár s ďalšou úspešnou ruskou športovkyňou. Reaguje tak o snahu ruských politikov ešte viac sprísniť podmienky podmienky pre LGBTQ skupinu ľudí v agresorskom štáte.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyjadrenia svetovej dvanástky a semifinalistky French Open prichádzajú v čase, keď ruský parlament diskutuje o sprísnení už aj tak prísnych obmedzení verejných diskusií o LGBTQ vzťahoch. Ako uvádza Independent, od roku 2013 ruské zákony totiž zakazujú akúkoľvek diskusiu o LGBTQ vzťahoch, ktorá sa považuje za propagáciu netradičných sexuálnych vzťahov medzi maloletými. To obmedzilo obhajovanie alebo protesty LGBTQ na verejných fórach. Ruskí zákonodarcovia sa snažia tento zákon rozšíriť o úplný zákaz propagácie LGBTQ vzťahov v pozitívnom alebo neutrálnom svetle a o premietaní obsahu LBGTQ v kinách.

„Žiť v pokoji so sebou samým je jediná vec, na ktorej záleží,“ povedala Kasatkina ruskému blogerovi Viťovi Kravčenkovi po tom, čo sa priznala, že má priateľku.,,Verím, že je dôležité, aby o tom skutočne hovorili vplyvní ľudia zo športu alebo akejkoľvek inej sféry. Je to dôležité pre mladých ľudí, ktorí to majú v spoločnosti ťažké a potrebujú podporu." Kasatkina dodala, že je presvedčená, že „žiť v škatuli“ sa už dlhšie nedalo.

 

 

Čoskoro po zverejnení rozhovoru Kasatkina zverejnila na Instagrame fotku svojej priateľky, krasokorčuliarky Natalie Zabiiako, a v príspevku na Twitteri nazvala Zabiiako „my cutie pie“. Zabiiako, ktorá získala striebornú olympijskú medailu s Ruským tímom v roku 2018, zverejnila rovnaký obrázok na Instagrame aj so srdiečkom.

 

 

25-ročná Kasatkina je na 12. mieste vo svetovom rebríčku a žije a trénuje v Španielsku, kde bol rozhovor natočený. V rozhovore tiež vyzýva na ukončenie bojov na Ukrajine. „Aby vojna skončila,“ odpovedala Kasatkina na otázku, čo si v živote najviac želá, a konflikt opísala ako „úplnú nočnú moru“. Kasatkina je vo videu zobrazená, ako plače, keď sa jej spýtali, či sa bojí, že sa po jej komentároch v rozhovore nebude môcť vrátiť do Ruska.

image

Počas zápasu ma napadli a napľuli mi do tváre. Hovorí trans muž, ktorý je na vozíku

Tenis sa považuje za najprívetivejší šport ku LGBT športovcom. Na rozdiel od niekoľkých iných športov, kde sa homosexuálni športovci stretávajú s vážnymi odpormi a vyhrážkami, tenis bol do značnej miery otvorený a nehomofóbny. Dôkazom toho sú mnohí bývalí šampióni, ktorí sa otvorene priznávajú, že sú gayovia či lesby. Mladá ruská tenistka sa tak zaradila do prominentnej spoločnosti ku Billie Jean Kingovej, zakladateľke Tenisovej asociácie žien a držiteľkou 39 grandslamových titulov. Alebo aj Martiny Navrátilovej rekordérky s 59 grandslamovými titulmi. Samozrejme, čo sa týka úspechov, Daria Kasatkina má čo doháňať. Jej najlepšie umiestnenie bolo semifinále Roland Garros v Paríži tento rok.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 08:28