Sir Mohamed Farah sa priznal kým v skutočnosti jeUnsplash.com/
StoryEditor

Známy športovec o svojom šokujúcom detstve: Prepašovali ma cez hranice, nútili pracovať ako sluhu

Michal Čiernik12.07.2022., 11:00h

Sir Mohamed Farah bol privezený do Spojeného kráľovstva nelegálne ako dieťa a prinútený pracovať ako domáci sluha. Jeho skutočné meno je Hussein Abdi Kahin.

Lajkuj Brainee.sk na

Mohlo by sa zdať, že držiteľ štyroch zlatých medailí z olympijských hier v behu na 5000 a 10 000 metrov má bezstarostný život. Opak je však pravdou. Tridsaťdeväť ročný atlét v sebe už nevydržal dusiť pravdu a svetu prezradil svoju skutočnú minulosť.

Bežec na dlhé trate už skôr povedal, že prišiel do Spojeného kráľovstva zo Somálska s rodičmi ako utečenec. V dokumentárnom filme BBC a Red Bull Studios však hovorí, že jeho rodičia nikdy neboli v Spojenom kráľovstve. Jeho matka a dvaja bratia žijú na rodinnej farme v samozvanom štáte Somaliland, ktorý v roku 1991 vyhlásil nezávislosť od Somálska. Jeho otca Abdiho zastrelili v občianskej vojne, keď mal Sir Mo štyri roky.

{article}74038{/article}

V deviatich rokoch ho odtrhli od svojej mamy a nezákonne previezli do Spojeného kráľovstva, pod menom iného dieťaťa - Mohamed Farah. Z východoafrickej krajiny ho letecky previezla žena, ktorú nikdy nestretol, pod zámienkou, že bude žiť v Európe u svojich príbuzných. „Mal som všetky kontaktné údaje na moju príbuznú, ale pred domom ženy, ktorá ma do Británie priviezla, ich predo mnou roztrhala a hodila do koša. V tom momente som vedel, že mám problém.“ Prezradil pre BBC.

{embed-gallery-4_class}{embed-gallery-4}45907{/embed-gallery-4}{embed-gallery-4}45908{/embed-gallery-4}{embed-gallery-4}45919{/embed-gallery-4}{embed-gallery-4}45920{/embed-gallery-4}{embed-gallery-4}45921{/embed-gallery-4}{embed-gallery-4}45922{/embed-gallery-4}{embed-gallery-4}45923{/embed-gallery-4}{embed-gallery-4}45924{/embed-gallery-4}{embed-gallery-4}45925{/embed-gallery-4}{/embed-gallery-4_class}

Priznal sa učiteľovi telesnej výchovy

„Ak som chcel jesť, musel som sa postarať o jej deti, osprchovať ich, navariť im, upratať im. Ak som chcel ešte niekedy vidieť svoju rodinu, nič som nikomu nemohol povedať.“ Prezrádza bežec o svojich krutých zážitkoch.

Prvých pár rokov mu rodina nedovolila chodiť do školy, ale keď mal asi 12 rokov, zapísali ho do 7. ročníka na Feltham Community College. Zamestnancom povedali, že Sir Mo je utečenec zo Somálska. Jeho učiteľka Sarah Rennie pre BBC povedala, že prišiel do školy neudržiavaný a unavený, hovoril veľmi málo po anglicky a bol „emocionálne a kultúrne odcudzené“ dieťa.

Mohamedov učiteľ telesnej výchovy, Alan Watkinson, si všimol premenu mladého chlapca, keď sa dostal na atletickú dráhu. „Jediný jazyk, ktorému zrejme rozumel, bol jazyk telesnej výchovy a športu,“ hovorí. Nakoniec sa pánovi Watkinsonovi zdôveril so svojou skutočnou identitou, zázemím a rodinou, pre ktorú bol nútený pracovať. Učiteľ telesnej výchovy kontaktoval sociálne služby a pomohol budúcemu úspešnému športovcovi, aby ho vychovávala iná somálska rodina.,,Stále mi chýbala moja skutočná rodina, ale od tej chvíle sa všetko zlepšilo," hovorí Sir Mo.

Beh ho zachránil

Sir Mo si začal robiť meno ako športovec a ako 14-ročný bol pozvaný súťažiť za anglické školy na pretekoch v Lotyšsku, nemal však žiadne cestovné doklady. Pán Watkinson mu pomohol požiadať o britské občianstvo pod menom Mohamed Farah, ktoré mu bolo udelené v júli 2000. Advokát Alan Briddock v dokumente hovorí, že jeho národnosť bola technicky získaná podvodom, tým pádom mu môže vláda odobrať britskú národnosť. Ministerstvo vnútra však nakoniec nebude podnikať žiadne kroky proti Sirovi Farahovi a nebude zbavený svojho občianstva. Usmernenie ministerstva objasňuje, že sa predpokladá, že dieťa nie je spolupáchateľom získania občianstva podvodom.

Všetky detaily zo svojho detstva a príchodu na ostrovy prezradí Sir Mohamed v BBC dokumente, v ktorom sa aj stretne so skutočným Mohamedom Farahom.

Sir Mohamed Farah je najúspešnejší Britský bežec na dlhé trate. Je dvojnásobný zlatý olympionik na 5000 metrov a rovnako dvojnásobný zlatý olympionik na 10 000 metrov. K tomu vo svojej kariére pridal v týchto disciplínach šesť zlatých medailí z Majstrovstiev sveta a päť z Majstrovstiev Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:12