Čierny deň RTVS podporili zamestnanci protestom, keď prišli do práce oblečení v čiernom.
StoryEditor

Zamestnanci RTVS dnes protestovali proti vládnemu zákonu v smútočnom oblečení

25.04.2024, 16:59
Autor:
redred

Tento akt, Čierny deň RTVS, symbolizuje pomyselné úmrtie slobody, nezávislosti a verejnoprávnosti v prípade zániku a politického ovládnutia verejnoprávneho telerozhlasu.

V stredu (25.apríla) schválila vláda, ktorým má zmeniť Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Zákon pripravilo ministerstvo kultúry, pod patronátom jeho ministerky Martiny Šimkovočovej.

Zákon nemení len názov verejnoprávneho vysielateľa, ale aj určuje aj to, že riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. 

image

Zamestnanci rozhlasu oblečení v čiernom.

image

Zamestnanci televízie oblečení v čiernom.

Funkcia súčasného generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja a mandát členov Rady RTVS by sa tak mala skončiť v deň nadobudnutia účinnosti navrhovaného zákona. Vláda navyše schválila 10-násobné zvýšenie povolenej reklamy v RTVS. Verejnoprávny vysielateľ sa teda má stať silnejšou konkurenciou súkromným vysielateľov, ktorí upozorňujú, že to naruší rovnováhu na trhu.

Cez vládu zákon teda prešiel, na rade je ešte schválenie v parlamente. To by však malo byť len "symbolické", keďže vláda má v parlamente väčšinu. Predseda vlády SR Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii po rokovaní vlády informoval, že verí, že návrh zákona parlament schváli ešte pred letnými prázdninami.

Pracovali v smútočnom odeve

Zamestnanci RTVS zobrali iniciatávu vlády meniť zákon o RTVS s veľkými obavami. "Nechceme robiť politiku. Chceme len každý deň prísť do práce, ktorú milujeme a robiť ju najlepšie ako vieme. Bez strachu, výčitiek a kompromisov," napísali na sociálnu sieť a dodali:

image

Kolegovia z výrobnej zložky televízneho spravodajstva.

image

Čierny deň RTVS podporili zamestnanci protestom, keď prišli do práce oblečení v čiernom.

"Ak politici ovládnu verejnoprávne médiá, spravia si z RTVS slúžku svojej moci a záujmov, obávame sa, že už nebudeme vedieť zaručiť objektivitu, nezávislosť a pravdivosť, ktorú nám stanovuje nielen zákon a etické kódexy, ale predovšetkým naša morálka. Bojíme sa, že kvalifikovaných zamestnancov a vedúcich nahradia ľudia poplatní vláde, že nebudeme tvoriť v slobodnej atmosfére a nebudeme sa môcť slobodne ozvať bez strachu, že prídeme o svoje miesta. Stojíme pri RTVS. Stojte aj vy pri nás, pretože verejnoprávne médiá sme my všetci - občania Slovenskej republiky."

image

Televízni kolegovia zo zahraničnej redakcie spravodajstva RTVS.

image

RTVS v Košiciach.

Aj preto koordinačný výbor iniciatívy zamestnankýň a zamestnancov RTVS dnes v priestoroch všetkých štúdii RTVS zorganizoval „čierny deň“, v rámci ktorého zamestnanci prišli do práce odetí symbolicky do čiernej, smútočnej farby. "Tento akt symbolizuje pomyselné úmrtie slobody, nezávislosti a verejnoprávnosti v prípade zániku a politického ovládnutia verejnoprávneho telerozhlasu," vysvetlil koordinačný výbor.

image

Rádiožurnál tiež podporil čierny deň RTVS.

image

Čierny deň RTVS podporili zamestnanci protestom, keď prišli do práce oblečení v čiernom.

V rámci tejto aktivity prebehlo fotografovanie zamestnancov tak pred pyramídou, ako aj budovou televízie či pred štúdiami v Banskej Bystrici a Košiciach. 

K návrhu zákona sa už kriticky vyjadrila samotné vedenie RTVS. Nový zákon považujú za účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. "Zrušenie inštitúcie prinesie so sebou na určité obdobie otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium. Finančné náklady súvisiace s touto zmenou sú odhadované na niekoľko miliónov eur. Vedenie RTVS konštatuje, že napriek mnohým výzvam na začatie konštruktívneho dialógu a riešenie situácie sa súčasná vláda rozhodla pre účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium," informovali. 

A symbolický protest "Čierny deň RTVS" potvrdil, že sa nevzdávajú ani zamestnanci a spolupracovníci telerozhlasu.

image

Zamestnanci RTVS z Banskej Bystrice.

image

Online spravodajstvo RTVS.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 13:04