Na Metu sa to valí z každej strany.
StoryEditor

Až 33 amerických štátov žaluje Metu, podľa nich poškodzuje duševné zdravie detí

25.10.2023, 11:55
Autor:
ČTKČTK

Predstavitelia štátov obviňujú spoločnosť Meta okrem iného z toho, že vyvinula obchodný model, ktorý núti deti a mladých ľudí tráviť na jej sociálnych sieťach viac času.

Desiatky amerických štátov žalujú materskú spoločnosť Facebooku a Instagramu. Podľa nich tieto sociálne siete poškodzujú duševné zdravie detí a mládeže. Firma Meta ignoruje ich negatívne dopady v záujme vyššieho zisku, píše sa v žalobe podanej dnes v americkom štáte Kalifornia.

Tridsaťtri amerických štátov obviňuje spoločnosť Meta okrem iného z toho, že vyvinula obchodný model, ktorý núti deti a mladých ľudí tráviť na jej sociálnych sieťach viac času. Meta si je podľa nich vedomá toho, že mladých užívateľov možno ľahšie ovplyvniť. Americké štáty odsudzujú okrem iného funkciu takzvaných lajkov, na ktoré užívatelia klikajú, keď sa im obsah páči, a oznámenia, ktoré ich znovu a znovu ťahajú k obrazovkám.

"Výskum ukázal, že používanie sociálnych médií Méty mladými ľuďmi je spojené s depresiami, úzkosťami, nespavosťou, narušením vzdelávania a každodenného života a mnohými ďalšími negatívnymi dôsledkami," uvádza sa vo viac ako 200-stranovej žalobe. Meta podľa nej vie, že sociálne siete sú škodlivé a návykové.

Žaloba je posledná z viacerých súdnych podaní proti spoločnostiam prevádzkujúcim sociálne médiá pre deti a dospievajúcich. TikTok spoločnosti ByteDance a YouTube firmy Google tiež čelí stovkám žalôb podaných v mene detí a škôl, ktoré sa sťažujú na návykovosť týchto sociálnych médií.

"Meta využila mocné a bezprecedentné technológie na to, aby nalákala, zapojila a nakoniec zlákala mládež a dospievajúcich," uvádza sa v žalobe. "Jej motívom je zisk."

Žaloba tiež tvrdí, že Meta zbiera údaje o deťoch mladších ako 13 rokov bez súhlasu ich rodičov, čím porušuje federálny zákon. Žalujúci žiadajú celý rad nápravných opatrení.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. máj 2024 14:53