Hacker. Shutterstock
StoryEditor

Weby Českého rozhlasu napadli hackeri. Súvisí to s ich konferenciou Médiá a Ukrajina?

22.06.2023, 11:45
Autor:
ČTKČTK

Podľa bývalého vládneho splnomocnenca pre médiá Michala Klímu dnešné problémy ukazujú, že český štát nie je pripravený čeliť informačnej vojne.

Weby Českého rozhlasu (ČRo) a spravodajský web iROZHLAS.cz sa zhruba od dnešnej siedmej hodiny rannej stretávajú s masívnym DDoS útokom. Rozhlas o tom informoval na twitteri. Páchatelia týchto útokov zahltia webovú lokalitu pochybnou aktivitou, čím spôsobia nízku funkčnosť lokality alebo jej úplné vyradenie z prevádzky.

Weby sú stále nedostupné, rozhlas problém rieši. ČRo dáva útok do súvislosti s dnes organizovanou konferenciou o médiách a Ukrajine. Podľa prezidenta Petra Pavla útok ukazuje, ako veľmi protivníkom prekážajú objektívne informácie o konfliktoch.

"Dnešný hackerský útok na web Českého rozhlasu, ktorý mal prenášať na konferenciu Médiá a Ukrajina, potvrdzuje, ako veľmi protivníkom prekážajú objektívne informácie o konfliktoch," uviedol prezident na twitteri.

"Weby Českého rozhlasu čelia od dnešného rána silnému DDoS útoku. Zrejme sa niekomu nepáči naša konferencia Médiá a Ukrajina. My sa ale nedáme, na náprave intenzívne pracujeme, "napísal šéfredaktor ČRo Plus Josef Pazderka.

Podľa bývalého vládneho splnomocnenca pre médiá Michala Klímu dnešné problémy ukazujú, že český štát nie je pripravený čeliť informačnej vojne. "My riešime, či vypnutie proruských webov nie je porušením slobody slova, oni nám naše weby vypnú, keď to potrebujú," poznamenal na twitteri.

Rozhlas dnes dopoludnia organizuje konferenciu nazvanú Médiá a Ukrajina, ktorú začal prezident Peter Pavel a vystúpi na nej okrem iného starosta Kyjeva Vitalij Kličko, britský novinár Peter Pomerantsev alebo dcéra zavraždeného ruského opozičného politika Borisa Němcova Žanna Němcová a predstavitelia verejnoprávnych rozhlasov z Česka, Slovenska a Ukrajiny. Záujemcovia ju môžu sledovať na youtubovom kanáli.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
13. máj 2024 17:29