Milan Ondrík sa vo filme Úsvit predstaví na MFF Karlove Vary.
StoryEditor

Milan Ondrík sa predstaví v dvoch filmoch na filmovom festivale v Karlových Varoch

02.06.2023, 10:02
Autor:
redred

Na filmoch, ktoré dostali vstupenku na prestížny Medzinárodný filmový festival, sa ako koproducent podieľala aj slovenská DNA Production.

Prvým z nich je výpravná detektívna dráma Úsvit z obdobia prvej republiky, ktorá vznikla pod režisérskou taktovkou Matěja Chlupáčka, a celosvetová premiéra ju čaká priamo v hlavnej súťaži festivalu.

Druhým je kriminálne sci-fi príbeh Bod obnovy režiséra Roberta Hloza, ktorý sa rovnako v premiére predstaví v rámci sekcie „špeciálne uvedenie“. Bod obnovy príde do kín na Slovensku 21. septembra a na jeseň si budú môcť pozrieť aj film Úsvit.

image

Film Úsvit.

O filme ÚSVIT 

Píše sa rok 1937 a mladá tehotná lekárka Helena prichádza s manželom, riaditeľom továrne, do Svitu. V rozvíjajúcom sa meste baťovského typu chcú vybudovať utopický svet uprostred čistej prírody. Nález mŕtveho tela novorodenca na pozemku továrne však jej predstavami o vysnívanej budúcnosti značne otrasie. Jej vrodená empatia, ktorú tehotenstvo ešte zosilní, jej nedovolí uspokojiť sa s nápadne rýchlym vyriešením záhady. Pútavý detektívny príbeh je dnes aktuálny rovnako ako bol tesne vypuknutím vojny.

Rozpočet filmu sa vyšplhal na takmer 3,6 milióna eur. Nakrúcalo sa od mája do septembra 2022 na viacerých miestach v Česku aj na Slovensku – v Tatrách, pri Lysej nad Labem, v Dřísoch alebo v Zlíne. Samotné mesto Svit, kde sa príbeh odohráva, vzniklo unikátnym spôsobom kombináciou reálnych záberov, nákladných dekorácií a modelu celého mesta v pomere 1:7.

image

Film Úsvit.

Vo filme si po boku hlavných hrdinov v podaní Elišky Křenkovej a Miloslava Königa si okrem iných zahrali aj Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, MarthaIssová, Ladislav Hampl, Ján Jackuliak a Dávid Hartl.

„Nechceli sme robiť žiadne kompromisy a priali sme si priniesť na plátno skutočne moderný divácky zážitok,  ktorý bude, aj napriek tomu v akom období sa príbeh odohráva, hovoriť o súčasných témach. Prostredníctvom detektívneho žánru tak predstavujeme príbeh silnej ženskej hrdinky, ktorá sa usiluje vzoprieť utopickému svetu, v ktorom žije,“ podotýka režisér a producent Matěj Chlupáček, BARLETTA.

image

Film Úsvit.

Koproducentsky sa zo Slovenska na filme podieľali aj D.N.A. Production, RTVS a Bontonfilm SK. „Česko-slovenská spolupráca na filme z obdobia prvej republiky ponúka nesmierne zaujímavé prepojenie vnímania tohto obdobia našich dejín, ale aj jeho jednotlivých aktérov. Som rád, že sme sa stali súčasťou tohto projektu, pretože nejde o klasický historický príbeh, ale napriek tomu, že je zasadený do konca 30-tych rokov 20. storočia, má človek pocit, že by sa pokojne mohol odohrávať aj dnes,“ hovorí o projekte producent Rasťo Šesták, DNA Production.

image

Film Úsvit.

Tvorivý tím

Úsvit je druhým celovečerným filmom režiséra Matěje Chlupáčka, ktorý má na svojom konte cenu Českého leva v kategórii Najlepší televízny seriál a Cenu českej filmovej kritiky v kategórii „Mimo kino“. Na projekte sa zišiel tím skúsených profesionálov, ktorých mená podčiarkujú jeho výnimočnosť.

Autorom hudby je Simon Goff, držiteľ Grammy za film Joker a seriál Černobyl, film farbí Natasha Leonnet, ktorá pracovala na oscarovom La La Lande alebo Spider-Man: Into The Spider-Verse a tiež Pavel Hrdlička, strihač ocenený niekoľkými Českými levmi.

Vizitka filmu Úsvit

Réžia: Matěj Chlupáček

Scenár: Miro Šifra

Hrajú: Eliška Křenková, Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Ján Jackuliak, Dávid Hartl, Luboš Veselý, MarthaIssová, Ladislav Hampl, Richard Langdon

Producenti: Maja Hamplová, Matěj Chlupáček/Barletta

Koproducenti: Rasťo Šesták, Peter Bebjak/D.N.A. Production

Kamera: Martin Douba

Architekt: Henrich Boráros

Hudba: SimonGoff

Střih: Pavel Hrdlička

Zvuk: Pavel Rejholec, Peter Hilčanský

Casting: Maja Hamplová

Produkčná spoločnosť: BARLETTA

Koproducenti: D.N.A. Production, Česká televízia, innogy, RTVS, Bontonfilm SK

Film podporili: Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Zlínský kraj, Creative Europe MEDIA

Kinodistribúcia SR a ČR: Bontonfilm

Rok: 2023

image

Film Bod obnovy.

BOD OBNOVY 

Sme v roku 2041 a ľudstvo dospelo do bodu, keď môže prekonať smrť. V prípade neprirodzeného úmrtia má každý právo byť oživený. Stačí si každých 48 hodín vytvoriť zálohu osobnosti - bod obnovy.

Existuje však hnutie, ktoré sa snaží túto zásadu sabotovať. Agentka Em sa postupne zapletie do prípadu, ktorý nie je taký jednoduchý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, a ktorého dôsledky siahajú až do najvyšších poschodí politických inštitúcií.

image

Film Bod obnovy.

Vizitka filmu Bod obnovy

Réžia: Robert Hloz

Scenár: Tomislav Čečka, Robert Hloz, Zdeněk Jecelín

Kamera: Filip Marek

Hudba: Jan Šléška

Produkčná spoločnosť: FILM KOLEKTIV (CZ)

Koproducenti: DNA Production (SK), Film Produkcja (PL), MALI BUDO (SRB)

Hrajú: Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Václav Neužil, Milan Ondrík, Karel Dobrý, Katarzyna Zawadzka, Richard Stanke

Rok: 2023

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:27