Moderátorke Marte Jančkárovej sa vyhrážajú smrťou.
StoryEditor

Sobotné dialógy: Za neakceptovanie neohlásenej náhrady Blahu, sa moderátorke vyhrážajú likvidáciou

26.02.2023, 21:01
Autor:
redred

Marte Jančkárovej v mailoch či telefonátoch nechutne nadávali, vyhrážali sa jej učením, hromadným znásilnením, či ublížením jej prríbuzným. RTVS podáva v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka republiky Zuzana Čaputová a po včerajších Sobotných dialógoch, do ktorých sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup takzvaného prázdneho kresla.

Luboš Blaha mal do rozhlasu prísť priamo s kamaramanom. Je teda otázne, či si chcel robiť záznam zo svojho vystúpenia, alebo počítal s tým, že si nahrá, ako ho v relácii odmietnu ako neoznámenú náhradu.

Strana smer si hneď včera pred budovou Slovenského rozhlasu urobila tlačovku. Zástupcovia Smeru na čele s jej predsedom Robertom Ficom na nej hovorili o „prachsprostej cenzúre“.

Dokonca zaznelo aj to, že pôjdu po krku generálenho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. Strana Smer sa navyše na tlačovke vyjadrila, že bude žiadať stanovisko od Rady RTVS a Rady pre mediálne služby a že bude iniciovať zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Tvrdé a nechutné reakcie, za neakceptovanie neohlásenej náhrady za plánovaného a potvrdeného diskutujúceho Mariána Kéryho, schytala moderátorka relácie Marta Jančkárová vo výhražných e-mailoch a telefonátoch.

image

Relácia Sobotné dialógy vysiela RTVS na rozhlasovej stanici Slovensko 1 a v novej spravodajskej televízii:24.

V e-mailoch sa Marte Jančkárovej neznáme osoby vyhrážali mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom atď. "RTVS podá v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Obsah výhražných e-mailov RTVS nebude pre ich nenávistný a vulgárny charakter publikovať," informovala Managerka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Telerozhlas upozorňuje predstaviteľov politických strán na možnú súvislosť týchto výhražných e-mailov so zvyšujúcou sa agresivitou komunikácie vo verejnom priestore a šírením nenávisti voči novinárom.

Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. "RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti. Politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých RTVS do relácií pozvala, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS. Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa. Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje. Miesto v diskusnej relácii nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov. A ak sa tento hosť dostaviť do diskusie napokon nemôže, je to opäť redakcia, kto rozhodne o jeho náhradníkovi. Nie je to cenzúra, dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany," dodala Vicelová.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 22:28