Reuters
StoryEditor

V živom vysielaní ruskej televízie protestovala žena proti vojne. Už ju zadržala polícia

15.03.2022, 07:25
Autor:
ČTKČTK
Hrozí jej zrejme 15-ročné odňatie slobody.

Mladá žena dnes proti vojne na Ukrajine protestovala v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. V televíznom štúdiu sa objavila počas hlavných správ s transparentom „žiadna vojna“ (no war), ako ukazuje videozverejnené na twitteri. Hrozí jej zrejme tvrdý trest vzhľadom na novo prijatý zákon, ktorý až 15-ročným odňatím slobody postihuje ľudí, ktorí sa postavia proti oficiálnej línii Moskvy. Podľa ľudskoprávnej organizácie Agora už bola žena zatknutá a je na policajnej stanici.

Vojnu na Ukrajine rozpútanú Ruskom vo februári, označuje Kremeľ ako „zvláštnu vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať a denacifikovať“ Ukrajinu. Rovnaký slovník používa aj ruská štátna televízia, ktorá incident preveruje.

Žena, ktorá vykrikovala protivojnové heslá, sa pri ňom postavila za moderátorku spravodajskej relácie s transparentom, na ktorom bol vedľa anglického nápisu a ruskej a ukrajinskej vlajky aj rusky písaný text: „Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú.“ Posledná veta bola znova anglicky: „Rusi proti vojne.“ Po pár sekundách televízia záber prepla a pustila ďalšiu reportáž.

Ruské médiá protestujúcu označujú za Marinu Ovsjannikovovú, ktorá v televízii doteraz pracovala. Pred svojím činom natočila videozverejnené na twitteri, v ktorom sa od televízie dištancuje. „Hanbím sa za to, že som si dovolila klamať z obrazovky,“ hovorí. „Mlčali sme v roku 2014, kedy to všetko začínalo. Nevyšli sme na demonštrácie, keď Kremeľ otrávil (opozičného politika Alexeja) Navalného. Len sme mlčky sledovali tento neľudský režim,“ poznamenáva.

Jasne tiež odsudzuje inváziu do susednej krajiny. „To, čo sa teraz deje na Ukrajine, je zločin a Rusko je agresorom. Zodpovednosť za túto agresiu nesie jediný človek - Vladimir Putin,“ uviedla žena, ktorá hovorí, že jej rodičia sú Ukrajinec a Ruska a nikdy neboli nepriatelia. Hanby za bratovražednú vojnu sa podľa nej nezbaví ani ďalšia generácia Rusov.

Proti vojne na Ukrajine sa v Rusku cez víkend odvážili verejne protestovať stovky ľudí. Polícia ich pozatýkala.

Ruskí poslanci začiatkom marca jednomyseľne schválili zavedenie trestnej zodpovednosti s možnosťou uložiť až 15 rokov väzenia za dezinformácie a lživé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na protiruské sankcie.

Vplyv zákona ukazuje aj to, že keď o dnešnom incidente v televízii informoval web nezávislého denníka Novaja Gazeta, musel konštatovať, že obsah protestného oznámenia nemôže zverejniť. Na fotografii, ktorú pretlačil, bol text na transparente najprv celý zahmlený a neskôr sa objavila aspoň veta „Neverte propagande".

01 - Modified: 2022-03-15 09:53:47 - Feat.: - Title: Televízia Fox News oznámila, že blízko Kyjeva bol zranený jej zamestnanec 02 - Modified: 2022-03-15 09:11:05 - Feat.: - Title: Mladá Ruska, ktorá v televízii protestovala proti vojne, je stále zadržaná 03 - Modified: 2022-03-11 12:41:42 - Feat.: - Title: Regulátor ponúka operátorom, ktorí chcú pridať do ponuky ukrajinské vysielanie, konzultácie a asistenciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. apríl 2024 01:16