StoryEditor

Apple a Google tvrdia, že ich monitorovanie choroby zaručí súkromie

11.04.2020, 12:30
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Technologickí giganti chcú vytvoriť platformu, ktorá bude používateľov varovať pred kontaktom s infikovanou osobou.

Technologickí giganti Apple a Google v piatok oznámili, že na boj proti koronavírusu budú spoločne využívať používateľské dáta z telefónov so systémami Android a iOS.

Chcú vytvoriť platformu, vďaka ktorej budú ostatní používatelia varovaní pred možným kontaktom s infikovanou osobou. Podobné projekty vyvolávajú otázky o ochrane osobných údajov, Apple s Googlom však sľubujú, že súkromie bude zaručené.

Podľa Americkej únie občianskych práv sa zdá, že projekt sa snaží najväčším rizikám v oblasti ochrany súkromia predísť. Prezident USA Donald Trump napriek tomu chce preveriť, či platforma neporuší osobné slobody.

"Je to veľmi zaujímavé, ale mnoho ľudí sa obáva dodržania osobných slobôd," povedal podľa agentúry Reuters Trump o spoločnom projekte firiem Apple a Google. "Pozrieme sa na to, veľmi dôrazne sa na to pozrieme," dodal.

"Spoločnosti Apple a Google oznámili taký prístup, ktorý, ako sa zdá, zmierňuje to najhoršie ohrozenie súkromia a riziká centralizácie," vyhlásila Jennifer Granick z Americkej únie občianskych práv (ACLU).

​Apple s Googlom uisťujú, že ich varovný systém bude založený na dobrovoľnej účasti, že všetky odoslané dáta budú anonymizované a že platforma nebude zbierať informácie o polohe používateľov na základe GPS. "Súkromie používateľov a ich bezpečie je stredobodom návrhu," uvádzajú obe firmy vo vyhlásení.

Systém bude fungovať tak, že si telefóny, ktorých majitelia vydajú súhlas s účasťou na projekte, pri blízkom kontakte vymenia pomocou rozhrania bluetooth základné informácie. Tie budú anonymizované a identitu používateľov nebudú poznať ani Google s Applom.

Ak sa u niektorého z používateľov nákaza koronavírusu potvrdí, dostanú ľudia, ktorí s infikovaným prišli do kontaktu, upozornenie s výzvou, aby zostali v izolácii.

Dostupná v polovici mája

Google a Apple uviedli, že technológiu začali vyvíjať pred 14 dňami a dostupná by mohla byť v polovici mája. To následne umožní zdravotníckym úradom a organizáciám vytvoriť oficiálnu aplikáciu, ktorú si používatelia do telefónu stiahnu.

V nadchádzajúcich mesiacoch potom chcú obe spoločnosti vyvinúť robustnejšiu bluetoothovú platformu, ktorá sa nebude sústrediť len na spomínané oficiálne aplikácie úradov a zdravotných inštitúcií, ale umožní zapojenie širšej verejnosti.

Apple s Googlom vo vyhlásení opakovane zdôraznili, že budú dbať na ochranu súkromia a na otvorenosť celého projektu. "Zverejníme všetky informácie o našej práci, aby to ostatní mohli podrobiť analýze," tvrdia spoločnosti.

Z prieskumov verejnej mienky spoločnosti Oliver Wyman Forum z konca marca vyplýva, že Američania sa obávajú poskytovať osobné dáta z telefónov. Zhruba 54 percent Američanov je síce ochotných zverejniť zdravotné dáta, ak to bude v záujme ochrany verejného zdravia, nechcú ich ale dávať vládam a úradom, ale skôr Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) či americkému Stredisku pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Zostaň zdravý

Podobné projekty ako ten od spoločností Google a Apple pripravujú aj iné firmy či štáty, okrem iného Južná Kórea, Čína, Británia, Nemecko, Taliansko, Česko alebo Slovensko, pripomenula agentúra AP.

Aplikáciu s názvom Zostaň zdravý vyvinuli Slováci Marek Gogoľ (Programovanie & Riešenie), Andrej Thurzo (Distribúcia & Validácia) a Juraj Karovič (Prototyp & Dizajn). Ich aplikácia používateľov upozorní, že sa priblížili k pacientovi s pozitívnym testom na vzdialenosť 50 metrov. Je rovnako úplne anonymná, zbiera len všetky stretnutia s telefónmi v okolí. Ak sa u niekoho potvrdí koronavírus a používateľ je v jeho blízkosti, zobrazí sa na mape. Viac si môžete prečítať v tomto článku:

01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-09-18 08:33:31 - Feat.: - Title: iSTYLE sa spája s m:zone 03 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 04 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 05 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií)
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
10. máj 2024 22:42