TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Rada RTVS by mala riešiť zvýhodňovanie SNS v televíznom spravodajstve. Požiadal ju o to Transparenty International

31.10.2019, 08:05
Autor:
hrnhrn
Po zverejnení analýzy verejnoprávneho spravodajstva poslala organizácia žiadosť Rade RTVS, aby sa zaoberala protežovaním SNS v RTVS.

Transparenty International Slovensko (TIS) pred týždňom, vo štvrtok 24. októbra 2019, zverejnil na svojej stránke analýzu s názvom Po TASR pomáha Rezník Dankovi aj v RTVS.

Podrobne v nej mapuje kauzy predsedu parlamentu Andreja Danka a jeho koaličnej strany SNS. Analyzuje spravodajské príspevky všetkých slovenských televízií a porovnáva ich obsah, spracovanie a prioritu v spravodajských reláciách.

Podľa záverov TIS preukazuje RTVS pod vedením generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka nedostatok odvahy na kritickú žurnalistiku a prináša nevyvážané spracovanie príspevkov súvisiacich s týmito kauzami.

Po ohlase na výsledky vyplývajúce z analýzy sa TIS rozhodol obrátiť na Radu RTVS so žiadosťou, aby sa zaoberala protežovaním SNS v televíznom spravodajstve. Riaditeľ TIS Gabriel Šípoš v nej apeluje na predsedu rady Igora Galla, aby sa pokúsil zjednať nápravu.

„Na konkrétnych prípadoch ukazujeme, že RTVS v svojom televíznom spravodajstve informuje nezriedka o politikoch SNS v neodôvodnene pozitívnom duchu, alebo, naopak, ignoruje, či marginalizuje ich prehrešky a neúspechy,“ píše TIS v žiadosti adresovanej predsedovi Rady RTVS.

"Protežovanie konkrétnych politických strán vo verejnoprávnom televíznom spravodajstve môže byť ešte citlivejšie v období pred parlamentnými voľbami, do ktorého vstupujeme," upozorňuje TIS.

Na žiadosť zaslanú Rade RTVS upozornila TIS včera na svojom facebookovom profile.

So zisteniami TIS sa stotožnili aj Spravodajské odbory RTVS. Výsledky analýzy televízneho spravodajstva RTVS si môžete prečítať v tomto článku:

​Rada RTVS dohliada na dodržiavanie zákona a plnenie úloh verejnoprávneho vysielateľa. Okrem iného prerokúva a schvaľuje návrh rozpočtu RTVS na príslušný rozpočtový rok, ale aj určuje odmenu generálnemu riaditeľovi či predkladá parlamentu podnet na podanie návrhu na odvolanie generálneho riaditeľa.

 Má 9 členov, pričom sú v nej zastúpení traja odborníci v oblasti televízneho vysielania, traja odborníci v oblasti rozhlasového vysielania, dvaja odborníci v oblasti ekonómie a jeden odborník v oblasti práva.

Rada RTVS je v súčasnosti zložená z predsedu Igora Galla, podpredsedu Martina Kákoša a siedmich členov: Dóry Hushegyiovej, Davida Soukeníka, Martina Kabáta, Jarmily Mikušovej, Ildikó Nagy, Ľubomíra Gumana a Jozefa Chudíka.

Funkčné obdobie člena rady je šesť rokov, zvolený môže byť najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

01 - Modified: 2022-01-25 19:59:14 - Feat.: - Title: Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie zlepšilo, v rámci EÚ sme na chvoste 02 - Modified: 2021-11-23 14:23:35 - Feat.: - Title: RTVS reaguje na nový mediálny zákon. Uvádza nás do finančnej neistoty, tvrdí Rezník 03 - Modified: 2021-05-10 15:31:18 - Feat.: - Title: Rada RTVS preverovala zmluvy s Elektronikou. K ovplyvneniu externým prostredím nedošlo, konštatovala 04 - Modified: 2021-04-01 07:10:49 - Feat.: - Title: Transparency International Slovensko má oddnes nového riaditeľa 05 - Modified: 2021-02-12 06:55:13 - Feat.: - Title: Voľba členov Rady RTVS mešká. Mediálny výbor zisťuje, ktorí kandidáti spĺňajú podmienky členstva
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 14:02